Kolumne 12. srpnja 2019.

Dobro jutro uz palačinke s borovnicama

foto: Petra Terner
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrave palačinke s borovnicama pravi su odabir za kraljevski doručak...

Palačinke su uvijek dobra ideja, a još je veći gušt ako ih pripremite za doručak. Osjećat ćete se stvarno posebno, s jedne strane jer ste si dali truda, a s druge strane jer ste se počastili stvarno sa super zdravim doručkom.

 

Možda vas zanima... Cheesecake u čaši - iznenađenje dolazi u malim porcijama Kolumne

 

Više Petrinih recepata možete potražiti na blogu To Live a Life i pratećem Instagram profilu

 

 | Author: Petra Terner foto: Petra Terner

Za palačinke s borovnicama potrebno vam je:

  • Pola šalice zobenog brašna
  • Pola šalice glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Pola žličice sode
  • 1 jaje 
  • Prstohvat soli 
  • 1,5 žlica meda
  • 12 žlica mlijeka
  • 1 zrela banana
  • Žličica arome od vanilije
  • Borovnice 

Priprema:

  1. Prvo pomiješajte dvije vrste brašna. Ako nemate gotovo zobeno brašno, možete ga pripremiti tako da sameljete zobene pahuljice. Brašno prosijajte te mu dodajte suhe sastojke, prašak za pecivo i sodu. (kao mjeru ja koristim malo veću šalicu za čaj)
  2. Jaje odvodite te bjelanjak izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto umutite s prstohvatom soli i medom te postepeno dodajte suhe sastojke i mlijeko. Ako dobijete pregustu smjesu možete dodati još malo mlijeka. Ako ne volite kravlje mlijeko, možete koristiti bilo koje drugo. Na kraju umiksajte zrelu bananu i dodajte aromu vanilije. Laganim pokretima umiješajte bjelanjak kako bi palačinke bile prozračne.
  3. Smjesa mora biti gusta, no ipak ne previše gusta tako da možete oblikovati male palačinkice.
  4. Na lim stavite papir za pečenje te žlicom oblikujte male okrugle palačinkice u koje utisnite borovnice. Ja obično stavljam 3 – 4 borovnice za svaku mini palačinku. Pecite na temperaturi od 160 °C dok ne primijetite da su se palačinke dignule i poprimile lijepu zlatno žutu boju. 

Poslužite uz agavin sirup ili med.

 

 | Author: Petra Terner foto: Petra Terner

 

Možda vas zanima... Galette s tikvicama i rajčicom možeš ponijeti i na plažu Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.