Kolumne 05. lipnja 2021.

Domaće kokosovo mlijeko i kakao kocke od ostatka kokosa

foto: Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Najprije pripremi domaće kokosovo mlijeko, a od preostale pulpe pripremi slasne kakao kocke bez brašna...

Kako sam se probudila puno ranije nego što sam planirala imala sam ekstra vremena da isprobam neke recepte koji su dugo na to do listi. Mlijeko od tostiranog kokosa jedan je takav recept. Pronašla sam ga kod jedne od mojih omiljenih blogerica - Heidi Swanson s bloga 101 Cookbooks. I tako sam, između dva preslagivanja kruha od kiselog tijesta, napravila i to kokosovo mlijeko.

 

Možda vas zanima... Od preostalih bjelanjaka napravi neodoljive macarone Kolumne

 

Ja kokos obožavam u svakom obliku, a kad sam vidjela njezin post i video odlučila sam da ga moram napraviti čim prije. Vjerujem da si upoznata s postupkom izrade biljnih napitaka (mlijeka), ali prednost s kokosom je što ga ne moraš ranije namakati. Osim toga kokos je bogat dobrim masnoćama i izrazito ukusan, a ono što ovo mlijeko čini posebnim je tostiranje samog kokosa. Termička obrada izvlači okuse te ovakvo mlijeko imam sasvim drugačiji, dublji, okus od standardnog. Jako mi se svidjelo, a vjerujem da bi se svidjelo i svakom drugom ljubitelju ovog tropskog ploda.

Da sve ne ostane na napitcima, tu je i drugi današnji recept - kocke s kokosom i kakaom. Napravila sam ih jer mi nije padalo na pamet baciti kokosovu pulpu preostalu od izrade mlijeka. Radila sam ih napamet i vodila se idejom da budu paleo/lchf. Ispali su bolji nego što sam se nadala pa tako danas imamo dva recepta u jednom postu. U slast!

 

Možda vas zanima... Brzinski desert u čaši od samo pet sastojaka Kolumne


Sastojci: 

  • 100 g ribanih kokosa ili kokosovog brašna
  • 400-500 ml vode
  • prstohvat soli

Postupak: 

  1. Tavu u kojoj planiraš tostirati kokos zagrij pa na njoj kratko prepeci ribani kokos bez dodavanja masnoća. Ako je potrebno, kokos tostiraj u turama, ali nemoj pretrpati tavu jer će vjerojatno zagorjeti. 
  2. Prebaci kokos u blender, dodaj vodu i prstohvat sol. Količinu vode možeš i znatno povećati, ovisno o tome kakvo mlijeko želiš. Ja sam htjela da bude vrlo bogato i kremasto.
  3. Blendaj sve dugo, dugo dok se sadržaj ne pretvori u tekućinu bež boje. 
  4. Nad dublju posudu stavi sitno cjedilo i prekrij ga čistom tetra pelenom ili gazom pa u nju izlij pripremljeno mlijeko.
  5. Dobro ga procijedi stiskanjem gaze. Ono što iscijediš je kokosovo mlijeko, a ono što ostane u gazi je pulpa.
  6. Mlijeko pospremi u sterilnu bocu ili staklenku te čuvaj u hladnjaku.

Kao i svako kokosovo mlijeko ovo će se u hladnjaku razdvojiti na masnu i vodenu fazu. Neka te to ne brine, samo ga prije upotrebe dobro promućkaj ili malo zagrij.

 

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 g meda ili sladila po izboru
  • prstohvat sol
  • 85 g kokosove pulpe (preostale od izrade napitka)
  • 3 pune žlice kakao praha
  • 100 g kokosovog ulja, otopljenog
  • 2 žličice komadića zrna kakaa (cocoa nibs)

Postupak: 

  1. Izmiješaj jaja, med i prstohvat sol električnim mikserom dok ne postanu pjenasta.
  2. Dodaj kokosovu pulpu i kako u prahu te sve dobro izmiješaj.
  3. Naposljetku umiješaj kokosovo ulje.
  4. Izlij pripremljenu smjesu u mali kalup za kolače (promjer 18 – 20 cm) pa je pospi komadićima kakao zrna.
  5. Peci u pećnici zagrijanoj na 170°C otprilike 20 minuta.

Pečeni kolač dobro ohladi pa nareži na manje kockice i posluži. U slast!

 

Možda vas zanima... Speculaas namaz - idealan izbor za božićni doručak Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.