Kolumne 10. studenoga 2019.

Enini faširanci i pire krumpir jelo su za svako doba godine

foto: Emica Elvedji/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste željni dobre tradicionalne hrane, počastite se faširancima ili pljackama po receptu Ene Kokanović, autorice bloga Foodgasm by Ena.

Faširance u mojoj kući nazivamo pljacke. Već sam jednom pisala o tome pa nećemo sada u etimologiju riječi, ali, sve u svemu, faširanci ili pljacke - fino je kako god se zvalo. Mnogi ne vole za pire koristiti štapni mikser, ali ja volim tu konzistenciju koju pire ima nakon miksanja.


Sastojci za faširance:

  • 500 g mljevenog mesa (pola svinjetina-pola junetina)
  • 1 crveni luk
  • sol
  • papar
  • svinjska mast za prženje

Sastojci za pire:

  • 500 g kuhanog krumpira
  • 1 crveni luk
  • mlijeko
  • maslac
  • sol i papar

Priprema:

  1. Na žlici svinjske masti popržite oba crvena luka, sitno nasjeckana. Polovicu dinstanog luka istresite u mljeveno meso a drugoj polovici dodajte mlijeko i još kratko kuhajte na laganoj vatri kako bi mlijeko poprimilo aromu luka.
  2. Mlijeko možete procijediti ali možete i dodati i luk u pire, kako god hoćete.
  3. Mljevenom mesu dodajte sol i papar i promiješajte. 
  4. Na tavi zagrijte 5 žlica svinjske masti. Formirajte faširance u željenu veličinu i oprezno ih položite u vrelu mast. Pecite sa svake strane 5 minuta.
  5. Pireu, osim mlijeka i luka, dodajte maslac, sol i papar po ukusu. Miksajte Gorenje štapnim mikserom za ekstra kremastu konzistenciju.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Foodgasm by Ena - čisti užitak na "domaći" način Špajza

 

Ena je finalistica Gastro zvijezde u kategoriji Tradicionalna hrana. Svoj glas joj možeš dati na gastro-zvijezda.hr!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.