Kolumne 19. rujna 2017.

Juha od bundeve s listićima kadulje u pivskom tijestu

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema jeseni bez dobre juhe od tikve, a moja dobitna kombinacija uvijek uključuje sjemenke korijandera, kadulju, prstohvat cimeta, malo meda i blago kiselu notu limunovog soka...

Kod pripreme ove juhe, pečenjem povrće dobiva dublji, bogatiji okus, a u lim slobodno dodajte i komadić pastrnjaka i/ili jabuke.

Zvijezda dana ipak su listovi kadulje prženi u jednostavnom pivskom tijestu. Riječima ne mogu opisati to hrskavo, mirisno savršenstvo, pa vas lijepo molim: ako nađete buketić velikih listova kadulje, ispržite ih, i pojedite dok su još vrući.

I to je to, imate idealan ručak!

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Cannelloni s blitvom i ricottom Kolumne

 

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.   

 

Možda vas zanima... Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica Kolumne Možda vas zanima... Pita od omiljenog sezonskog voća - bez šećera! Kolumne


 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Za juhu:

  1. 1 kg očišćene, oguljene tikve
  2. 2 manje glavice luka
  3. 5-6 malih mrkvica ili dvije velike
  4. 5 režnjeva češnjaka
  5. 3 žlice maslinovog ulja
  6. začini: sol, papar, sjemenke korijandera, cimet, cayenne, svježi timijan
  7. 50 g maslaca
  8. 10 sitnih listića kadulje
  9. 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  10. 1 žlica meda
  11. 1-2 žlice limunovog soka

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Tikvu narežite na komade, luk ogulite i narežite na osmine, mrkvice prepolovite po dužini, a češnjeve češnjaka ogulite.
  3. Prebacite povrće u lim za pečenje i začinite ga solju, paprom, cayenne paprom, žličicom sjemenki korijandera, prstohvatom cimeta i maslinovim uljem, pa dodajte nekoliko grančica timijana.
  4. Pecite sat vremena.
  5. Nakon pečenja, odstranite tvrde dijelove grančica timijana.
  6. U lončiću za juhu rastopite maslac i pržite ga dok ne dobije zlaćanu boju.
  7. Dodajte kadulju i pržite je 10-15 sekundi, a zatim u lonac ubacite pečeno povrće sa sokovima koji su se nakupili u limu.
  8. Prelijte ga temeljcem, dodajte žlicu meda i kuhajte na laganoj vatri još pola sata.
  9. Kuhanu juhu ispasirajte štapnim mikserom i provjerite ima li dovoljno soli.
  10. Umiješajte limunov sok i poslužite toplo. 

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Za pržene listove kadulje:

  • 20-30 velikih listova kadulje
  • 4 vrhom pune žlice brašna
  • sol i papar
  • 50 ml piva
  • 100 ml vode
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Začinite brašno solju i paprom.
  2. Pomiješajte pivo i vodu, pa ih lagano ulijevajte u brašno, stalno miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice.
  3. Spremite smjesu u hladnjak na pola sata.
  4. Zagrijte ulje za prženje.
  5. Neka bude barem 5 centimetara duboko u posudi za prženje.
  6. Ulje ne smije biti prezagrijano ni premalo zagrijano. 
  7. Listove kadulje umočite u smjesu od brašna i piva te spuštajte u vruće ulje.
  8. Pržite ih malo po malo, oko jednu minutu, dok ne postanu hrskavi.
  9. Kratko ih ocijedite na kuhinjskom papiru te poslužite odmah, dok su još vrući!

Dobar tek!

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.