Kolumne 11. siječnja 2022.

Domaći kikiriki maslac od samo jednog sastojka - kikirikija!

; Najbolji recept za domaći maslac od kikirikija foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Darko Kontin inspiraciju za pripremu kikiriki maslaca pronašao je u američkim filmovima i serijama koje je gledao u djetinjstvu...

Nažalost, tada ovaj slani kremasti namaz nije bio lako dobavljiv u našem malom gradu. Uvijek smo čekali neke akcije, američke tjedne ili odlaske u shopping (kada je to još bilo isplativo) izvan granica naše države da bi si ga kupili.

Eh, da sam tada znao koliko je jednostavna izrada domaćeg, i to okusom puno boljeg, maslaca od kikirikija mislim da ga nikada ne bih kupio u dućanu. A da ne govorim da je njegova izrada kod kuće znatno povoljnija. Jer danas za oko 27 kn možete kupiti 1 kg očišćenog slanog kikirikija od čega čete dobiti jednako toliko maslaca od kikirikija.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Ako ga do sada niste kod kuće pripremali iznenadit će vas informacija da vam za njega ne treba apsolutno ništa drugo osim oljuštenog kikirikija i jako dobra i jaka električna sjeckalica. To je to. Ne ide maslac, ne dodaje se tekućine ako ju ne želite dodati, stvarno ništa!

Bez obzira na to što vam za maslac od kikirikija ne treba ništa drugo da bi ga napravili, to ne znači da s par pomno odabranih dodataka i začina on ne može postati još ukusniji. 

Kad radim maslac od kikirikija, a vidjet ćete to i u receptu, volim ga obogatiti s malo meda (što zapravo mnogi rade), sezamovog ulja, soja umaka i obavezno dodam još krupne morske soli.

 

Možda vas zanima... Darkova sendvič peciva s tajnim sastojkom Kolumne

 

Sezamovo ulje koristim jer okusom najbolje odgovara kikirikiju, a ako nemam njega, onda koristim suncokretovo ulje čiji okus nije dominantan u jelima. Maslinovo je po mojem ukusu previše intenzivno za ovaj namaz pa predlažem da ga ne koristite za pripremu maslaca od kikirikija.

Također bih predložio da kikiriki lagano prepržite na suhoj tavi prije nego ga stavite u multipraktik koji će od njega napraviti kremasti namaz. Prženjem kikirikija nećete samo postići bolji okus namaza, već prženje ima i dodatnu svrhu, a to je otpuštanje ulja iz kikirikija. Ulja koje će nam pomoći da nam kikiriki brže postane kremasti maslac. Prženje nije obavezno jer s malo dužim blendanjem kikirikija maslac će se ionako sam napraviti. Ali za dodatnu kremoznost i okus prženog kikirikija u maslacu tih pet dodatnih minuta se stvarno isplati potrošiti.

 

Možda vas zanima... Keksi od dva sastojka sa zelenim pojačanjem Kolumne

 

Kako sve možete iskoristiti maslac od kikirikija u kuhinji ću vam pokazati kroz buduće recepte, a s ovom svježe napravljenom turom maslaca vam predlažem da je namažete na topli kruh uz malo džema (da stvarno je pre ukusna kombinacija) ili si ispecite/kupite neke perece pa njih umačite u maslac od kikirikija.

Recept za domaći maslac od kikirikija ne samo da je brz i jednostavan, već je najukusnija verzija maslaca od kikirikija koju ćete ikad probati.

 

Možda vas zanima... Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama Kolumne

 

Više Darkovih recepata potražite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

Potrebno vam je:

  • 1 kg slanog oljuštenog kikirikija
  • 100 ml meda
  • 30 ml ili 2 jušne žlice soja umaka
  • 50 ml sezamovog ulja
  • Krupna sol 

Postupak pripreme:

  1. Na suhoj dubokoj tavi prepržite kikiriki.
  2. Povremeno protresite tavu kako bi se kikiriki sa svih strana prepržio. Kada u zraku počnete osjećati miris kikirikija, prvi komadi počinju crniti i na njima se vide sitne kapljice ulja kojeg ispuštaju tada ih sklonite sa štednjaka.
  3. U električnu sjeckalicu prvo stavite samo preprženi kikiriki, i krenite s njegovim usitnjavanjem.
  4. Na pola procesa dodajte soja umak, med i sol.
  5. Pred kraj, kada se je maslac od kikirikija skoro formirao dodajte postepeno i sezamovog ulja.
  6. Maslac je sada gotov i možete krenuti s uživanjem u njegovom okusu.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Savjeti!

  • Ovisno o veličini tave, a zatim i kapaciteta električne sjeckalice, rasporedite namirnice na jednake manje dijelove ako će biti potrebno u više tura raditi maslac od kikirikija.
  • Ako vam koji kikiriki pregori ne morate ih izbaciti van, već slobodno i njih iskoristite u namazu.
  • Za maslac od kikirikija potrebna je jaka električna sjeckalica koja može na punoj snazi bez problema raditi barem desetak minuta. U suprotnom možete riskirati da vam sjeckalica pregori ili da neće imati dovoljno snage napraviti kremasti maslac.
  • Kikiriki u prvih par minuta bude postao samo zrnast, a s vremenom će se iz te zrnaste i mrvičaste mase početi stvarati maslac. Tako da budite strpljivi jer će trebati sigurno barem 7-10 minuta da iz kikirikija dobijete kremasti maslac.
  • Sa sezamovim uljem na kraju možete dodatno regulirati kremoznost maslaca.

Dobar tek!

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.