Kolumne 22. rujna 2021.

"Kod bake" - svrati na tradicionalna jela za pamćenje!

"Kod bake"
Za čitatelje missGastra naša suradnica Kasandra posjetila je tradicionalni restoran "Kod bake" iz kojeg ćeš osim vrhunskih tradicionalnih okusa, doma odnijeti i priče o Moslavini. foto: Kasandra Draganić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša suradnica Kasandra Draganić strastvena je ljubiteljica hrane, tradicije i putovanja, u stalnoj potrazi za novim skrivenim mjestima koja nude najbolje od Lijepe naše. Za čitatelje missGastra posjetila je restoran "Kod bake" iz kojeg ćeš osim vrhunskih tradicionalnih okusa, doma odnijeti i priče o Moslavini.

Ako još nisi istražila što Garešnica nudi, vrijeme je. Nadomak Zagreba, ovaj je grad prepun malih iznenađenja, a mi se, naravno, najviše veselimo onim gastronomskim. U potrazi za okusima tradicije, put nas je odveo do restorana Kod bake koji se nalazi pored Garešnice u malom mjestu Kapelica. Možda bi i samo prošli pored ovog restorana da nismo načuli da se ovdje kuhaju izvrsni fileki. 

Samo kad uđete u ovu kuću tradicionalnih jela koja se vlasnici zaista trude spremiti s lokalnim namirnicama, bit će ti jasno da te očekuje jedno neočekivano iskustvo. Toplo uređene prostorije, vitrine prepune bakinog porculana, pa čak i lutke odjevene u nošnje, sve je to još prije nego smo sjeli počelo mirisati na onu pravu domaću kuhinju kakvoj se uvijek nadamo, a rijetko dobijemo. I tako je i bilo. 

 | Author: Kasandra Draganić Restoran "Kod bake" smješten je u selu Kapelica, nedaleko od Garešnice. Posvećeni su tradicionalnoj kuhinji i lokalnim namirnicama, a poznati su po izvrsnim filekima; foto: foto: Kasandra Draganić

Glavna i odgovorna za ovu kuhinju, chefica Danijela Crnjak Andri, pripremila je niz jela. Neka možda i nisu svima omiljena, ali zaista ih se rijetko nalazi u restoranima. Svakako se isplati svratiti do Kapelice na porciju hladetine, orzota s filekima ili masnog bunceka s kiselim zeljem. Naravno, ima tu za svakoga ponešto pa ako nisi baš avanturistički raspoložena, ovdje možeš pojesti i grah s kobasicama ili pečenu patku, a pripremaju i veganska i bezglutenska jela. 

Ovaj je restoran dio projekta Okusi hrvatske tradicije koji se realizira u suradnji s turističkim zajednicama u cilju obogaćivanja turističke ponude, a zbog ovakvih se jela, uvjerili smo se, isplati sjesti u auto i izaći iz zagrebačke gužve. 

 | Author: Kasandra Draganić Chefica Danijela Crnjak Andri stoji iza kreativnog pristupa tradicionalnim jelima. Zbog ovakve se hrane isplati sjesti u auto i odvesti do Kapelice; foto: foto: Kasandra Draganić

Krenuli smo s hladetinom. Jelo koje se sve manje sprema čak i doma, teško je pronaći na jelovnicima restorana, pa nas je silno razveselilo kad je na stol stigla zdjelica fino ohlađene juhe u obliku želatine, a topili su se tu i komadi mesa i pokoja kožica. Odličan je to bio uvod u večeru koja slijedi. Dalje su stizale juhe, i to dvije vrste.

Da se nije pojavila neka čarobna juha od poriluka, naš bi favorit bila gusta juha s više vrsta gljiva. Nisu ovdje štedjeli na gljivama, a razveselilo nas je vidjeti u tanjuru i pokoju trubaču. Iako bismo uvijek prvo izabrali juhu od gljiva, nimalo nam nije žao što je na stol stigla i ta krem juha od poriluka s masnom mrljom lokalnog bučinog ulja. Kremasto, nježno, puno okusa, a niti jedan previše ne iskače - naprosto smo poželjeli odmah otići u kuhinju pokloniti se kuharici. Već nakon tanjura juhe.

1/3

Ništa manje nas nije oduševila neuobičajena kombinacija fileka i ječma u kremastom orzotu koji je itekako promišljen, sami fileki odlično obrađeni, a kombinacija začina nimalo klasična već jelo više miriše na začinsko bilje nego na standardnu papriku koju inače vidimo u kombinacijama s ovom namirnicom. Za one koji nisu od fileka, tu je fantastična domaća tjestenina sa sirom i hrskavom domaćom slaninom koja nas je odmah vratila u djetinjstvo i baš smo se osjećali kao kod bake sa svakim zalogajem. 

 | Author: Kasandra Draganić Na jelovniku restorana "Kod bake" su i orzoto s filekima te tjestenina sa svježim sirom i hrskavom slaninom; foto: foto: Kasandra Draganić

Ljubitelji mesa ovdje mogu doći na svoje isto tako pa su, čim smo polizali tanjure od juhe i orzota, na stol stizale sablje s nanizanim komadima mesa i opet jedan hit iz ove kuhinje - pohani fileki! Znamo, nije za svakoga, neki će s gnušanjem odbiti uopće okusiti, no ovi pohanci se teksturom i okusom ne razlikuju od pravih pohanih liganja. Još smo ih sparili s domaćim tartarom i već zamišljamo večeri u ovom restoranu uz butelju lokalnog vina i ove prefine grickalice.

 | Author: Kasandra Draganić Fileki su definitivno zaštitni znak restorana "Kod bake", pa ih tako služe i pohane. Ovdje dolaze u kombinaciji s mesnim sabljama; foto: foto: Kasandra Draganić

Zamirisao nam je i buncek s dinstanim zeljem koje je bilo ovaj put upareno s domaćim njokima, a da se zaista trudi i oko priloga, pokazala je Danijela i sa svojim neobičnim pire krumpirom. Ima u njemu hrpa maslaca, ali i bučinih sjemenki i nezaobilaznog ulja što se pokazalo kao još jedna dobitna kombinacija domaćih sastojaka i malo kreativnosti. Vinom se nismo također htjeli micati iz ovog kraja pa se točila lokalna sorta - škrlet.

1/2

Nismo mogli odoljeti niti desertu pogotovo kad nam je Danijela najavila da ima jednu novost u kuhinji. Naime, osmislila je interesantan kolač s arancinima i - filekima. Dakle, izvrstan kolačić koji ipak više vuče na Dalmaciju nego Moslavinu, no itekako uspješna kombinacija koju ne treba preskočiti. Nismo propustili kušati i one tradicionalne okuse pa smo brzo zagrebli u šnenokle, ali i doma ponijeli friške salenjake koji su se topili u ustima. 

1/3

Kod Bake sigurno nećeš ostati gladna, a definitivno ćeš se poželjeti odmah vratiti jer je lista jela koja jednostavno moraš probati poprilično velika. Cijene više nego prihvatljive, a porcije obilne. Svakako porazgovaraj i s vlasnikom, gospodinom Zdravkom i njegovom suprugom Danijelom, koji će ti s veseljem ispričati više i o svojim jelima, ali i o tradiciji ovog kraja. Osim vrhunskih tradicionalnih okusa, doma ćeš odnijeti i priče iz ovog dijela Moslavine koji tek čeka da ga se otkrije kao pravi biser kontinentalnog turizma. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.