Kolumne 04. travnja 2020.

Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz druženje s obitelji usput napravi i ovu ukusnu i jednostavnu slasticu...

Lisnato, puding i ovogodišnji pekmez je sve što trebate. Listala sam one stare kuharice, mislim da je ova tiskana prije 1960. godine i bilo puno ovakvih ideja. Jako je puno recepata koji su toliko jednostavni, ukusni, brzi i jeftini i bez kompliciranja. Baš po mojoj mjeri. 

 

Možda vas zanima... Torta od čokolade i višnje za posebne prilike Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.  
 

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 2 pudinga po želji
  • 800 ml mlijeka
  • Šećera koliko piše na uputama vrećice od pudinga
  • Nekoliko većih žlica pekmeza

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Priprema:

  1. Lisnato razvaljajte u tanko tijesto pa izrežite na trakice cca 10 x 20 cm. Ili kupite već gotovo (imate ono već od 6 listova u kutiji - listove, pločice samo poslažete u pleh) i DOBRO izbockajte vilicom.
  2. Pecite prema uputi, odnosno do zlaćane boje (ja sam na 200 stupnjeva pekla nekoj 6 minuta) i pustite da se ohladi.
  3. Puding skuhate po uputi s pakiranja, s tim da sam ja malo smanjila mlijeko, odnosno umjesto 1 l sam koristila 800 ml. Ja sam koristila onaj Jaffa puding, a vi slobodno probajte ove nove okuse, toliko je vrsta da mi je teško i razmišljati. A ništa ne fali ni s običnim od čokolade ili vanilije. 
  4. Pokrijete ga prozirnom folijom po površini i pustite da se ohladi. Prije slaganja ga samo kratko izmiksajte. 
  5. Slažite kako vam drago. Ja sam par slagala s četiri kore lisnatog, par s tri. Princip je da koru lisnatog namažete žlicom pekmeza, pa s par žlica pudinga, stavite novu koru i ponavljate.

Ako vam se lisnato previše digne (iako ne bi trebalo) koru možete i prerezali po pola, čisto zbog stabilnosti kolača. Kako god da pravite i kako god da slažete, kolač zadovoljava svaku potrebu za slatkim pa sumnjam da će se itko buniti kako izgleda... 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.