Kolumne 14. siječnja 2022.

Lignje i krumpir iz pećnice - jelo za svaku priliku

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još uvijek nemate ideju što danas kuhati, poslužite se ovim receptom...

Lignje i krumpir iz pećnice ručak su koji je gotov za samo pola sata. Poslužite ih uz odličan Tršćanski umak te sezonsku salatu po izboru. Recept pronađite u nastavku.

 

Možda vas zanima... Zapečene palačinke sa sirom i šunkom za najslasniji ručak Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
 

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Trebat će vam ( za dvije ili tri osobe):

  • 500 g očišćenih liganja (tuba i krakovi)
  • 6/7 većih krumpira
  • 2 žlice palente
  • 2 žlice bijelog vina
  • sol

Za Tršćanski umak potrebno je:

  • 2 dcl maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • šaka svježeg nasjeckanog peršina

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Priprema:

  1. Najprije napravite Tršćanski umak tako da sve navedene sastojke stavite u zdjelicu i povežete.
  2. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva da se ugrije, a za to vrijeme ogulite krumpir i narežite ga na  četvrtine ili kolutove. 
  3. Krumpir stavite u vatrostalnu zdjelu ili neku drugu zdjelu koja je pogodna za pećnicu, posolite ga, te po njemu ravnomjerno posipajte palentu i stavite 2 žlice Tršćanskog umaka.
  4. Na krumpir stavite i očišćene lignje, posolite ih, te ih također prelijte sa 2/3 žlice Tršćanskog umaka i vinom. 
  5. Zdjelu poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite u zagrijanoj pećnici 20 minuta.
  6. Nakon 20 minuta, poklopac/foliju skinite i pecite još 10-tak minuta (ili više) dok se lignje i krumpir ne zažare. 

Gotovo jelo poslužite uz salatu po želji i preostali Tršćanski umak. Dobar tek! 

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.