Kolumne 18. prosinca 2021.

Linzeri - savršeno prhki blagdanski zalogajčići

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić. Maleni i ukusni, u raznim oblicima nekada znaju završiti na mom božićnom drvcu i upotpune ga savršeno.

Da se vratimo linzerima. Ovi linzeri su toliko prhki, da se tope u ustima, u kombinaciji s džemom od ribizla savršen spoj, okusom će oduševiti sve i tjerati te da uzmeš još!
 

Možda vas zanima... Zasladi se savršeno hrskavim čokoladnim keksićima Kolumne

 

Prvo svi će ih zamijeniti običnim božićnim keksima, ali pravi linzeri sadrže u sebi mljevene bademe. Kada mijesiš tijesto, mijesi ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebaš tijesto mijesiti doslovno minutu, dvije. Ako predugo mijesiš, linzeri bi nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Linzere treba peći pet minuta i nikako više od toga.

A sada, u nastavku otkrij recepte za savršeno prhke linzere.

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Sastojci:

  • 15 dag oštrog brašna
  • 15 dag glatkog brašna
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag maslaca
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 limun (korica)
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat cimeta
  • Džem po želji

Priprema:

  1. Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksaj.
  2. Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavi miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje.
  3. Tijesto izvadi iz posude i sada obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
  4. Radnu plohu posipaj brašnom. Tijesto razvaljaj na svega pola centimetra, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem.
  5. Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C pet minuta. Pazi na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu. Kada se ohlade, jednu stranu premažit džemom po želji te zaljepi s drugom polovicom. Pospaj šećerom u prahu!

Dobar tek!

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Olivia 13:08 25. Studeni 2020.

    Odlican recept! Ispali su savrseni, prhki i savrseno drze oblik. A tek ukus!mmmm

  • Sanjchi 18:33 22. Prosinac 2018.

    Ovaj recept vam ne valja ništa, raspadalo se tijesto i poslije keksi, užas