Kolumne 03. svibnja 2019.

Mesne okruglice u domaćem umaku od rajčice iz pećnice

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Upustila sam se u pripremu domaćeg umaka od pečenih rajčica, a zatim u priču ubacila i fine mesne okruglice.

Pečeno povrće i arome koje donosi za mene osobno najbolji je oblik povrća pa tako već duže vrijeme planiram pripremu šalše iz pećnice. Nema tu puno mudrosti, jednostavno ubaciš sve u posudu za pečenje, dodaš češnjak i luk, ubaciš u pećnicu i gledaš kako čarolija nastaje.

Kako obožavam rajčice, a nedavno sam na nagradnoj igri (da, i to je danas moguće) osvojila zbilja veliku količinu finih, slatkih rajčica svih boja i oblika, zaključila sam kako je pravo vrijeme da se bacim na pripremu tog domaćeg čuda od umaka.

Koristila sam cherry rajčice i nisam posebno dodavala sol ni šećer, upravo zbog njihove prirodne slatkoće.

 

Možda vas zanima... La Tomatina ili kako sam se okupala u tonama rajčica Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Kod pečenja rajčice, u posudu za pečenje možete ubaciti i drugo povrće po želji. Dobra ideja bit će tikvice i paprika. 

Preostaje vam samo još zarolati okruglice, ubaciti ih u umak i gozba može početi. Ovog sam ih puta poslužila uz pire krumpir, idući put to će biti tanki i duguljasti špageti.

 

Možda vas zanima... Onaj jedan recept za špagete sa šampinjonima koji svi volimo Recepti

 

Za mene je ovo bio svojevrstan uvod u ljetne delicije s rajčicama koje već jedva čekam, ali i spoznaja da priprema domaćeg umaka od rajčice zbilja nije neka posebna nauka. Dio sam iskoristila za umak, a dio u vrećicama sa zip zatvaračem spremila u zamrzivač. Danas bi mogla pasti neka fina tjestenina!

 

Možda vas zanima... Pileći paprikaš - jelo kojem se uvijek lijepo vratiti... Kolumne

 

Moje gastronomske pustolovine možete pratiti na blogu i Instagram profilu Lidia with a J.

 

Možda vas zanima... Imamo ultimativni recept za najsočnije čupavce Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za okruglice će vam trebati:

  • 400 g mljevene junetine ili miješanog mesa
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 1 glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 šaka svježeg peršina
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Za umak:

  • 500 g rajčice
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 1 šaka bosiljka
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. U većoj posudi pomiješajte meso, jaje, sitno sjeckanu glavicu luka, protisnuti češnjak, sitno sjeckani peršin, sol i papar.
  2. Oblikujte okruglice.
  3. U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte okruglice i dobro ih zapecite sa svih strana.
  4. Prije pripreme okruglica, na veliku posudu za pečenje stavite opranu rajčicu, dodajte dvije glavice luka koji ste nasjeckali na veće komade. Dodajte i pet režnjeva češnjaka, ne trebate ih čistiti.
  5. Ubacite u pećnicu pa pecite na 150 stupnjeva oko pola sata. Kada je rajčica otpustila svoje sokove i poprimila kašasti oblik, izvadite iz pećnice.
  6. Pečenu rajčicu, šaku bosiljka, sol i papar po želji, ubacite u blender. Dodajte i pečeni luk te očišćeni češnjak. Blendajte do željene konzistencije.
  7. Kada ste zapekli okruglice, dodajte umak od rajčice i kuhajte oko 40 minuta. Po potrebi dodajte vode i začinite soli i paprom.
  8. Poslužite uz tjesteninu, pire krumpir i pospite sirom.

Dobar tek!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.