Kolumne 03. studenoga 2017.

Miriše na sreću: Slatki kruh s cimetom

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima li u hladnim danima boljeg mirisa od mirisa cimeta koji se širi iz tople pećnice?

Upravo tako mirisan je ovaj recept za fini kruh od dizanog tijesta i cimeta. I to ne bilo kakav kruh! Riječ je o pull apart breadu - kruhu kojeg prstima jednostavno možete rastaviti na šnite.

Slatki kruh s cimetom možete dodatno obogatiti tako da nadjevu dodate 80 g mljevenih lješnjaka, badema ili oraha! U tom slučaju ne morate dodavati aromu badema koja je navedena u receptu!

Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Savijača s jabukama od dizanog tijesta Kolumne Možda vas zanima... Novo ruho deserta: Palačinke od bundeve Kolumne


 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Kvasac pripremite tako da:

  • 20 g svježeg kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica glatkog brašna

Dizano tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za nadjev će vam biti potrebno:

  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 10 g cimeta
  • naribana korica 1/2 limuna
  • naribana korica 1/2 naranče
  • 1/2 žličice arome badema

Postupak pripreme:

  1. Kvasac razmrvite u zdjelicu pa pomiješajte s brašnom i šećerom.
  2. Mlijeko malo zagrijte tako da bude mlako, prelijte preko kvasca, promiješajte i ostavite neka stoji 15-20 minuta dok se
  3. ne zapjeni.
  4. U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i vanilin šećer.
  5. Zatim dodajte pripremljeni kvasac, razmućeno jaje i otopljen te malo ohlađen maslac.
  6. Kuhačom ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
  7. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu, da udvostruči volumen.
  8. Kada tijesto dobije dovoljno na volumenu, radnu površinu malo pobrašnite pa razvaljajte
    tijesto u oblik pravokutnika, otprilike 0,5 cm debljine.
  9. Maslac za nadjev samo malo otopite tako da ga možete lakše razmazati preko tijesta.
    Otopljeni maslac pomiješajte s aromom badema.
  10. Kada ste tijesto premazali maslacem, posipajte ga mješavinom cimeta i šećera te naribanom
    koricom limuna i naranče.
  11. Tijesto po dužini prerežite na 4-5 traka. Zatim sve trake posložite jednu na drugu, tako da
    ona strana na kojoj je nadjev uvijek bude okrenuta prema gore.
  12. Sada ovu veliku traku koju ste dobili prerežite na 7-8 kvadrata. Svaki kvadrat slažite jedan do
    drugog, tako da lijepo popunite duguljasti kalup za pečenje (10x30 cm). Kalup prije pečenja
    svakako namastite i pobrašnite.
  13. Ostavite tijesto u kalupu još 30 minuta da se diže. Slatki kruh pecite otprilike 30 minuta na
    160°C.
  14. Prije nego slatki kruh izvadite iz kalupa, sačekajte da se malo ohladi. Kruh s cimetom poslužite uz kavu, čaj ili mlijeko. Jednako je ukusan topli kao i ohlađen.

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.