Kolumne 07. prosinca 2021.

Morske delicije u gradu na četiri rijeke? Kasandra je potvrdila da se isplati probati

; Naša suradnica Kasandra Draganić posjetila je karlovačku konobu Kostanjac koja u gradu na četiri rijeke nudi odlična morska jela foto: Kasandra Draganić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša suradnica Kasandra Draganić posjetila je karlovačku konobu Kostanjac koja u gradu na četiri rijeke nudi odlična morska jela

Ima tih nekih jela kojih se nikad ne mogu zasititi, a jedno od tih su upravo pržene lignje! Hrskave izvana, a sočne iznutra, ne previše masne niti premekane, a opet da nisu previše žilave – teško je zadovoljiti baš sve kriterije pa kad se desi da zagrizem u baš savršene pržene lignje, to se pamti.

Jedne od tih su i ove u Karlovcu. Da, zanimljivo je da sam pržene lignje svog života pronašla u Karlovcu, ali sigurna sam da ste se i vi, kao i ja sama, najeli loših liganja duž naše obale. Konoba Kostanjac u Karlovcu je nadaleko poznata po svojim burgerima, ali i morskim delicijama jer su vlasnici Dalmatinci koji rado i u gradu na četiri rijeke pripremaju baš morske specijalitete. Znaju svi da im je pašticada izvrsna, ali i da toče ovdje odlična craft piva.

 | Author: Kasandra Draganić Konoba Kostanjac u Karlovcu je nadaleko poznata po svojim burgerima, ali i morskim delicijama; foto: foto: Kasandra Draganić

Mi smo došli zbog burgera, a na kraju jeli posve drugačiji ručak u ovom restoranu. Krenuli smo s ribljom juhom i soparnikom, a odmah smo naručili i glavno jelo. Ramstek s povrćem nas je odmah privukao izuzetno povoljnom cijenom i nismo mogli odoljeti probati je li moguće pojesti izvrstan ramstek za tu cijenu. Naravno, kad sam vidjela pržene lignje na meniju, nisam se mogla oduprijeti zovu pa sam odmah naručila baš porciju ovog omiljenog jela. Napomenuo mi je konobar da ove koje prže nisu jadranske, da imaju i njih, ali da za njih trebaju najavu unaprijed. Iskren i odličan odgovor, a već znam što naručujem sljedeći put kad krenemo put Karlovca – jadranske lignje.

 | Author: Kasandra Draganić Meni smo započeli mirisnom ribljom juhom i hrskavim soparnikom; foto: foto: Kasandra Draganić

Juha je stigla i to moćna, mirisna, puna kvalitetnog maslinovog ulja, aromatičnog češnjaka i, naravno, ribe. Riža je popunila tanjur, a ja nisam mogla i dalje vjerovati da ovo jedem u Karlovcu. Iako bih često vrlo rado kritizirala i rekla čemu forsirati morska jela, a gdje god pogledaš je rijeka, iz kuhinje su me bome demantirali fenomenalnom izvedbom. Soparnik hrskav, lijepo žilav, a opet mekan, odlično začinjena blitva unutra i opet – maslinovo ulje za svaku pohvalu.

Nisam mogla dočekati i te pržene lignje pa kad su došle, praćene prženim krumpirićima i tartar umakom, odmah sam prstima već čupala jednu po jednu s tanjura. Slasne, bez suvišne masnoće, mekane, ali ne previše, ovo su jedine lignje koje sam pojela (a da nisu jadranske, pržene doma u moru maslinovog ulja), koje sam pojela čak i s krakovima koje inače rado prepustim drugima za stolom. Moram vam priznati da se tartara slabo sjećam jer dok inače rado umačem lignje u umak, ovdje nije bilo potrebe za skrivanjem ili "pojačavanjem" okusa. Iako nisu jadranske, što je očito i po cijeni, ovo su možda i najbolje lignje koje sam pojela po restoranima. A vjerujte mi, vrlo često je baš ovo jelo moj prvi izbor.

 | Author: Kasandra Draganić Slasne, bez suvišne masnoće, mekane, ovo su možda i najbolje lignje koje sam pojela po restoranima; foto: foto: Kasandra Draganić

Ramstek je došao odlično pečen, posipan krupnom soli (ne preferiram to baš, ali neću zamjeriti jer svi to rade) i ne, nije bio mekan kao putar, što je zapravo odlična vijest. Bio je taman! Taman da možeš uživati u odličnom okusu mesa, pečen savršeno kako smo i tražili i odlično je odgovarao uz čašu craft piva. Uz meso je stigla i salatica, varijacija na temu popularnog coleslawa, ali i izvrsna krumpir salata.

 | Author: Kasandra Draganić Ramstek je došao odlično pečen, posipan krupnom soli i nije bio mekan kao putar, što je zapravo odlična vijest; foto: foto: Kasandra Draganić Tražili smo još i povrće sa žara koje je bilo odlično ispečeno, nije bilo previše maltretirano na žaru već je ostalo fino hrskavo i samo smo mu dodali mrvu soli. Odmah su na stolu bili i ljuti umaci ako si netko želi "pojačati" jelo pa smo ih rado i isprobali. Ovaj smo obilan ručak jedva pojeli pa mjesta za desert nije ostalo, no sljedeći put svakako dolazimo na jadranske lignje pa možda uspijemo ostaviti mjesta i za desert. I burger, naravno, jer se ovo mjesto hvali najboljim burgerom u Karlovcu.

Vidimo se ponovno!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • višnja 16:27 07. Prosinac 2021.

    Izvana neugledan birc sa očito dobrom klopom!!!! Morske delicije pored rijeke Kupe, pa di to ima!!!!!