Kolumne 1023 prikaza 30. svibnja 2016.

Voćni kolač s marelicama

matejka.jpg
Voćni kolači su uz lagane kreme i sladolede apsolutno najbolji izbor za vruće ljetne i predljetne dane. Tržnice ovih dana obiluju svježim, sočnim voćem i povrćem što ih čini mojom omiljenom destinacijom.

Iako trešnje, breskve, marelice i višnje najviše volim konzumirati svježe, ipak (pre)često završe i u nekom finom, brzom kolaču - savijači, crumbleu, cafoutisu ili piti. Ove mrvičaste šnite su pak nešto između crumblea i pite. Sočne i ukusne, a vrlo brzo gotove.

Možete ih spremati u okruglom ili četvrtastom kalupu, manjem ili većem, što će odrediti njihovu visinu, a marelice možete zamijeniti i breskvama - a van sezone sušenim marelicama. Ja sam za prvi puta radila u malom protvanu, no sigurna sam da već idući puta radim duplu turu. Preporučujem i vama! Dobar tek!

Mrvičaste šnite s marelicama (oko 40 minuta)

Podloga:
90 g smeđeg šećera
75 g maslaca
90 g brašna

Punjenje:
6-8 marelica
4 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1 vanili šećer
5 žlica vode
1 žlica škrobnog brašna

Posip:
30 g maslaca
30 g zobenih pahuljica
30 g smeđeg šećera
50 g brašna

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan veličine cca 20x20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Maslac i smeđi šećer dobro izmiksajte (oko 3 min), a zatim u njih umiješajte brašno. Dobit ćete mrvičastu smjesu - preselite ju u protvan pa prstima pritisnite da dobijete kompaktnu podlogu. Pazite da bude ravnomjerno debela. Pecite oko 10-12 min tj. taman dok ne počne malo tamniti pa izvadite i prohladite 10 min.
  3. Za punjenje, marelice operite, očistite i narežite na sitne kockice. Pomiješajte sa ostalim sastojcima. Škrobno brašno umiješajte u vodu pa dodajte marelicama i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri oko 10 min, tj. dok marelice malo ne omekšaju, a smjesa se zgusne u pekmezastu konzistenciju.
  4. Presipajte na polu-pečeno tijesto.
  5. Za posip sve sastojke pomiješajte i gnječite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Posipajte je po marelicama.
  6. Pecite sve zajedno još oko 25 min, tj. dok površina kolača ne počne smeđiti.
  7. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi u protvanu pa režite na kriške. Po želji posipajte šećerom u prahu. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.