Kolumne 06. lipnja 2023.

N'oublie Pâtisserie - novo slatko mjesto blizu Bundeka

N'oublie Pâtisserie
Kasandra Draganić u N'oublie Pâtisserie foto: Kasandra Draganić
gastro postao gastro.24sata.hr
Blogerica Kasandra Draganić, autorica bloga Vilicom kroz Hrvatsku, posjetila je novozagrebačku slastičarnicu N'oublie Pâtisserie i oduševila se ponudom. Kako je priznala, neki kolači okusom su je vratili u djetinjstvo

Preko puta Bundeka, na adresi Brune Bušića 16, u ožujku se otvorila slatka slastičarnica romantičnog naziva - N'oublie Pâtisserie. Kako je vlasnik iz Blata s otoka Korčule, tako mu je dobro poznata legenda o tradicionalnom otočkom kolaču – lumbliji, a upravo ovom legendom je inspiriran i naziv slastičarnice.

Naime, priča ide tako da je mladi francuski vojnik koji je bio i pekar, u Blatu zaveo mještanku pa joj na odlasku dao ovaj mirisni kolač te izgovorio “n’oublie pas” (ne zaboravi me). Mladoj Blajki je to zvučalo kao lumblija i tako je ovaj kolač dobio ime, a sada u Središću jedna slastičarnica odaje počast ovoj tužnoj ljubavnoj priči koja je izrodila jednu od najfinijih tradicionalnih slastica.

 | Author: Kasandra Draganić N'oublie Pâtisserie - terasa foto: Kasandra Draganić

Prijevod obećava da su kolači koje ćete ovdje kušati - nezaboravni. Ukusno uređena mala slastičarnica s terasom u staklu koja se divno stopila sa zelenom okolinom, možda vas neće privući na prvu nekim dramatičnim neonskim natpisima, ali se isplati potražiti je i isprobati njihove slatke kreacije.

Iako sam bila zadovoljna već s terasom, kad sam vidjela unutrašnjost, zaljubila sam se i odlučila da ćemo unatoč suncu vani, svoje slastice pojesti gledajući u predivan interijer dok, naravno, ne gledamo u kolače koji kao da su sišli s najljepših Instagram profila.

 | Author: Kasandra Draganić N'oublie Pâtisserie - vitrina s bogatom ponudom foto: Kasandra Draganić

 

Restoran Maksimir Možda vas zanima... Restoran Maksimir nudi odlične štrukle i bečki po povoljnim cijenama Kolumne

 

Sladoled, nažalost, nisam ovaj put isprobala, ali vraćam se po njega sigurno, no nisam mogla odoljeti brunch ponudi koja nije široka, ali je savršena ako uz prvu kavu želite pojesti nešto slano, kiflicu, sendvič ili quiche. Isprobali smo i čaj koji za njih miješa Odores Silentii, obiteljska manufaktura koja se trudi promicati čajne mješavine koje osim prirodnog i intenzivnog okusa imaju i ljekovita svojstva.

Uživanje u čaju ovdje je prekrasno iskustvo zahvaljujući impresivnom setu za čaj uz koji dolazi i pješčani sat koji će vam pokazati kad je vrijeme za ispijanje ove tekućine čarobnog mirisa. Ispili smo ovaj čaj uz slane zalogaje, klipić sa sirom i šunkom te sendvič u integralnom pecivu koji sami rade. Taman tanko rezana rajčica, uz malo matovilca i poštenim slojem pršuta i sira, odličan je brzinski ručak ili bogati doručak dok je mekani klipić must have uz jutarnju kavu.

 | Author: Kasandra Draganić Sendvič u integralnom pecivu uz vrhunski čaj foto: Kasandra Draganić  | Author: Kasandra Draganić Klipić sa sirom i šunkom foto: Kasandra Draganić

Peciva i kolače rade u svom malom pogonu u sklopu svima nam dobro poznatog cateringa Zvona, a itekako su ponosni na kolače koje vrijedni slastičari spremaju od najboljih sastojaka. Kod njih nema mjesta raznim prašcima i margarinima, sve se kreme rade od nule i svi su kolači s maslacem. Osim, naravno, onih raw i veganskih koje posebno ističu na ponudi. Krenimo od njih.

 | Author: Kasandra Draganić Sirovi tart od limuna s bademom, lješnjacima i kokosom foto: Kasandra Draganić

 | Author: Kasandra Draganić Sirovi kolač od borovnice foto: Kasandra Draganić

Iako je tu još i sirova torta od avokada i limete, nama su za oko zapela dva sirova deserta - sirovi tart od limuna s bademom, lješnjacima i kokosom, te onaj od borovnice. Tko voli kiselije deserte, bit će oduševljen ovom kombinacijom limuna i kurkume lude boje, no meni se ipak više svidjela kremasta borovnica. Ovaj svjež, lagan i nježan kolač bih uvijek mogla pojesti.

 | Author: Kasandra Draganić Svježi cijeđeni sokovi foto: Kasandra Draganić

Uz ove smo kolače popili moćne svježe cijeđene sokove iako smo naginjali prema tome da isprobamo još čajeva iz ponude. Dva kolača od isprobanih ne bih mogla baš uvijek pojesti, ali samo zato što su toliko bogati i ukusni i teško ih je zapravo prestati jesti, a ljeto ide i kupaći nas čekaju.

 | Author: Kasandra Draganić Babuška foto: Kasandra Draganić

Oduševila me Babuška, kolač koji podsjeća na djetinjstvo i one starinske kolače pune lješnjaka, maslaca i bakine ljubavi. Kocka koju možete kupiti pojedinačno ili se počastiti cijelom tortom, u sebi krije još jedan mali hrskavi kolačić u obilnoj kremi koji će vas razveseliti kad ga prerežete.

 | Author: Kasandra Draganić Karamel Opera foto: Kasandra Draganić

Ovaj kolač koji me vratio u neka sretnija vremena ima konkurenciju u Karamel Operi, još jednom sočnom kolaču po koji se što prije želim vratiti. I iskreno, već dugo nisam vidjela ovako konkretne komade kolača s kojima ćete se čak i boriti da ih pojedete do kraja. Odlična je to vrijednost za novac dok skićemo među slastičarnicama po gradu čije se cijene rapidno povećavaju, a kolači smanjuju.

 | Author: Kasandra Draganić Sezonski tart s pistacijama i jagodama foto: Kasandra Draganić

 | Author: Kasandra Draganić N'oublie Pâtisserie - savršeno uređeni interijer foto: Kasandra Draganić

Pošto sam kao i većina gostiju, kako smo načuli, luda za pistacijom, morala sam isprobati i tu ponudu. Tart s pistacijom i jagodama je trenutno u ponudi dok traje sezona mnogima omiljenog voća, a obožavana torta s malinama i pistacijom je tu stalno i uporno drži prvo mjesto među najprodavanijim kolačima. Slasna torta puna okusa mi je mrvicu draža od ovog tarta s jagodama. Tart je začudo bio jako nježan, dok je torta s malinom bila baš kako ja volim, kremasta, sočna, bogata pistacijom i zove na još.

 | Author: Kasandra Draganić Kolač s bademima, limunom i maslinovim uljem foto: Kasandra Draganić

Ne prodaju ovdje već spomenutu lumbliju, ali jedan me kolač ipak podsjetio na najdraži otok Korčulu i to onaj s bademom, limunom i maslinovim uljem. Ma kao da sam ispod masline na otoku, gledam u more i uz popodnevnu kavu drobim najmirisniji biskvit.

 

Fančita i Dvi palme Možda vas zanima... U Vrsar se ide na genijalnu juhu od morskog kamena! Kolumne

 

OK, shvatili ste, postala sam nostalgična za onim nekadašnjim kolačima i iako će me uvijek privući kojekakve sfere, cilindri i oblačići na tanjuru, iznimno se veselim okusima koji me vrate na početne postavke i podsjete kako sam zavoljela pojesti, ali i ispeći kolač. Ovdje mi je to definitivno bila Babuška kojoj ću se rado vratiti.

 | Author: Kasandra Draganić Odlična ponuda prefinih keksa foto: Kasandra Draganić

 

Stari pisker Možda vas zanima... Na najbolju zapečenu kost s moždinom ide se u Celje Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.