Kolumne 12. svibnja 2018.

Najsočnija čokoladna torta s višnjama

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Potraga za savršenim čokoladnim biskvitom je gotova!

Kao veliki obožavatelj čokolade, jedva sam dočekala smisliti recept za čokoladni biskvit koji će biti baš onakav kakvim sam ga zamišljala - sočan, pomalo “mokar”, punog okusa čokolade… ma toliko dobar da može biti kolač sam za sebe! 

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Ovaj sam ga put napravila u kombinaciji s kiselkastim višnjama koje su cijeloj torti dale jednu osvježavajuću notu i najboljom kremom od vanilije. Bila sam sigurna da je torta odlična onda kad je moja mala sestra pojela cijeli komad iako ne voli ništa čokoladno!

Ako ste ljubitelj jako čokoladnih deserata poput lava kolača, brownieja i sličnih, definitivno morate probati ovu tortu! 

 

Možda vas zanima... Proljetni hit: Torta od badema i limuna Kolumne

 

Dok strpljivo čekamo da otvori blog, Anine genijalne slastice možete pratiti na profilu zelicana.

 

Možda vas zanima... Battenberg od ruže i pistacija - slatko remek djelo Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Za pripremu biskvita trebat će vam:

  • 2 jaja (L)
  • 180 g omekšalog maslaca 
  • 40 g smeđeg šećera
  • 180 g šećera
  • 140 g brašna
  • 55 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 90 ml vruće vode
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 80 g ohlađene rastopljene čokolade (min. 50%)
  • 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije

Punjenje od višanja:

  • 200 g smrznutih višanja
  • 80 g šećera
  • 2 žličice tapioka škroba
  • 1 žlica vode

Krema od vanilije:

  • 35 g brašna
  • 150 g šećera
  • 280 g punomasnog mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 250 g omekšalog maslaca
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • Čokoladni “drip”:
  • 75 g  tamne čokolade (min. 50%)
  • 75 g vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje 3 okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, sol i prašak za pecivo.
  3. U drugu zdjelu prosijte kakao pa mu dodajte vruću vodu i dobro promiješajte pjenjačom da nema grudica.
  4. Kad se smjesa malo ohladi, dodajte joj kiselo vrhnje sobne temperature, rastopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte. 
  5. Omekšali maslac miksajte sa šećerom dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog da se lijepo sjedini.
  6. Naizmjenično dodajte brašno i tekuće sastojke, tako da posljednji dodatak bude brašno. Nemojte previše miksati da biskvit ne bude žilav.
  7. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa te pecite oko 25 min. Najbolje je provjeriti nakon 20 min i produžiti prema procjeni jer je svaka pećnica drukčija.
  8. Kad je gotovo, ostavite ih da se hlade u kalupu 10-tak minuta pa ih okrenite na rešetku da se ohlade do kraja.
  9. Smrznute višnje i šećer kuhajte na srednje jakoj vatri oko 5 min, dok ne otpuste vodu i ne omekšaju. Nakon toga, dodajte tapioka škrob koji ste izmutili sa žlicom vode i dobro promiješajte te kuhajte još 5-10 min dok se ne zgusne kao džem. Kad je
  10. gotovo, prebacite u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče površinu višanja te pustite da se ohladi do kraja.
  11. Za kremu - od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  12. Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva. 
  13. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i
  14. napravite od nje okolo “granicu” - tako da višnje ne iscure i sve bude uredno. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 15-20 min.
  15. Nakon hlađenja nanesite konačan sloj kreme i ukrasite po želji. 
  16. Za čokoladni “drip” - nasjeckajte 75 g tamne čokolade te prelijte vrhnjem za šlag kojeg ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 min pa promiješajte dok ne bude glatke teksture.
  17. Ostavite na sobnoj temperaturi 10-tak min da se ohladi. Prelijte po OHLAĐENOJ torti. Vrlo je važno da torta bude hladna tako da vam ganache ne iscuri sve do dna. 

Dobar tek! 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.