Kolumne 03. srpnja 2019.

Kako pripremiti savršene mini hrenovke iz pećnice?

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Darko Kontin s bloga Darkova web kuharica pripremio je za vas još jedan praktičan, brz i zanimljiv recept...

Moram priznati da već dugo nisam kuhao hrenovke kod kuće. Zapravo od kad smo prestali proizvoditi domaće hrenovke, koje vam riječima ne mogu dovoljno nahvaliti koliko su bile ukusne, prestao sam ih i jesti pa ih nisam imao potrebe kupovati samo za sebe. Na red umjesto njih nekako su uvijek dolazile roštilj ili neke druge “posebnije” vrste kobasica.

Ali kada sam u dućanu vidio ove preslatke mini hrenovke jednostavno si nisam mogao pomoći da ih ne kupim i iskoristim za neki zabavan recept za društvo. Toliko me je zabavilo koliko su sitne da sam čak za foru i gušt odradio jedan nepotreban foto shooting s njima. Dokaz slijedi u nastavku...

 

 

Iako se s hrenovkama može skuhati svašta zanimljivo (isto kao i sa svakom drugom vrstom kobasica), ja sam se ipak odlučio na jedan brz i jednostavan recept. Na kraju umjesto većeg društva jedina kušateljica ovog jela bila je mlađa sestra Ivana. A kako je Ivana nedavno postala studentica smatram da sam odlično pogodio vrstu jednostavnog jela koja priliči njezinom studentskom životu.

Na kraju moram reći da su mini azijske hrenovke nestale u trenu, a jedino što je nakon njih ostalo su ljepljivi prsti koje se nismo žurili brzo oprati.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Više Darkovih fantastičnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Mini zalogajčići s kobasicama za prste polizati Kolumne

 

Sastojci:

  • 240 grama mini pilećih hrenovki
  • 4 jušne žlice meda
  • 2 jušne žlice soja umaka
  • 2 jušne žlice balzamičnog octa
  • 1 čajna žlica Dijon senfa
  • 1 čajna žlica dimljene crvene paprike
  • 1/2 čajne žlice kurkume
  • Sezam i list peršina (po ukusu)

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dno i rubove duboke vatrostalne posude prekrijte s dva sloja aluminijske folije (kao da radite duboku posudu od alu folije).
  2. U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za ljepljivi umak (med, ulje, ocat, senf i začine po želji).
  3. Kako će se hrenovke peći s umakom nije ih potrebno prethodno kuhati.
  4. Mini hrenovke poslažite na aluminijsku foliju i prelijte ih s umakom. Oprezno ih promiješajte kako ne bi potrgali aluminijsku foliju i kako bi ih sve prekrili s umakom.
  5. Hrenovke pecite oko 20 do 25 minuta, a usred pečenja ih možete jednom do dva puta izvaditi i ponovno promiješati kako bi sa svih strana bile jednako pečene i premazane umakom.
  6. Poslužite ih tople, a kod posluživanja ih posipajte sa sezamom i s nasjeckanim listom svježeg peršina za ukras. Dobar tek!

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Bilješke

  1. Hrenovke se mogu na sličan način pripremiti i u tavi. U tom slučaju prvo skuhajte hrenovke, a zatim ih dodajte u kipući umak od iznad navedenih sastojaka, te sve miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću ljepljivog umaka.
  2. Gustoću i ljepljivost umaka možete određivati dodavanjem veće količine meda (ali ne previše jer je potreban balans u odnosu na ocat), kao i dužom termičkom obradom umaka kada će se umak sam zgusnuti (reducirati).
  3. Umjesto hrenovki možete koristiti i bilo koju drugu vrstu kobasica za ovaj recept. U tom slučaju samo prilagodite količinu namirnica za ljepljivi umak.

 

Možda vas zanima... Korejske palačinke s povrćem za doručak, ručak ili tulum Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.