Kolumne Zajedno na Uskrs 03. travnja 2021.

Picek s domaćim mlincima za tvoj uskršnji stol

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mjesto u samom centru blagdanskog ručka zaslužuju picek s hrskavom kožicom i fini domaći mlinci...

Ništa ne govori blagdani kao picek s mlincima. Seka i ja smo svake godine brojale dane do Uskrsa i neizmjernih količina francuske salate i piceka s mlincima. Za doručak, ručak, večeru...

Tako možeš i ti, samo prati recept u nastavku. Dobar tek i sretni blagdani!

 

Možda vas zanima... Odličan recept za pahuljastu kukuruznu zlevku Kolumne

 


Inspiraciju potražite na Instagram i Facebook profilu Un Mondo di Sapori.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Sastojci za mlince:

  • 400 g brašna glatkog
  • 1 žličica soli
  • 260 g vode

Priprema:

  1. Zamijesi čvrsto i glatko tijesto. Podijeli na dva dijela i pokrij prozirnom folijom.
  2. Zagrij pećnicu s preokrenutim plehom od pećnice na najvišu temperaturu.
  3. Svaku kuglicu tijesta na pobrašnjenoj površini razvaljaj na tanko i prereži na pola.
  4. List tijesta stavljaj direktno na vrući pleh u pećnici. Peci dok ne dobije smećkaste pjegice. Hladi na suhoj krpi svaki list zasebno. 

 

Možda vas zanima... Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam Kolumne

 

 

Sastojci za pile:

  • 1 manje pile (cca 2 kg)
  • 1 manji limun
  • 1 manja glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 10-ak grančica svježe majčine dušice 
  • Stručak svježeg bosiljka 
  • Sol, papar
  • 1 žlica masnoće po izboru (ulje, rastopljeni maslac, svinjska mast)

Priprema:

  1. Pile nasoli iznutra te napuni četvrtinama luka, limuna, očišćenim režnjevima češnjaka i začinima (umjesto bosiljka i majčine dušice možeš koristiti i svježi peršin). Premaži masnoćom, posoli i popapri sa svih strana. Poveži koncem za pečenje krilca i batke.
  2. Stavi peći u poklopljenu posudu 90 minuta na 200 stupnjeva. Zatim otvori i zapeci da se koža zarumeni. 
  3. Mlince prelij kipućom vodom i ostavi da omekšaju. Ocijedi ako je potrebno te ih umiješaj u masnoću od pečenja pileta. Serviraj odmah.

Sretni blagdani!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.