Kolumne 18. travnja 2019.

Pinca - delicija bez koje ne možemo zamisliti Uskrs

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Pinca je slatki uskršnji kruh koji u sebi sadrži toliko mirisa i okusa da ćete ju jednostavno obožavati.

Nije preslatka kako danas izgledaju one kupovne, ali je zato jako sočna i mekana. Idealna uz kavu ili čaj. Kod mene se radi baš svake godine.

Može vam stajati par dana samo ju držite u vrećici da vam se ne osuši. 

 

Možda vas zanima... Štrudla od jabuka: Starinska savijača sa sočnim nadjevom Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Mileram torta s malinama Možda vas zanima... Baš nam se jede ova mileram torta s malinama! Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Potrebno vam je:

  • 35 dag oštrog brašna
  • 15 dag glatkog brašna
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 17 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 90 grama maslaca
  • 2 dcl mlijeka
  • prstohvat soli
  • 3 žumanjka
  • naribana korica jedne naranče i jednog limuna
  • 1 žlica rakije
  • 1 žlica ruma
  • 1 jaje za premazivanje

Postupak pripreme:

  1. Kvasac razmutite u 50 ml mlakog mlijeka. Maslac rastopite u 2 dcl toplog mlijeka.
  2. U posudu stavite glatko i oštro brašno, dodajte šećere, sol, žumanjke, naribane korice limuna i naranče, rakiju i rum. U pripremljene sastojke dodajte kvasac i rastopljeni maslac s mlijekom.
  3. Sastojke miješajte kuhačom, dobro sjedinite i lupajte da vam zrak ulazi u tijesto. Zatim pustite na toplom 30 minuta.
  4. Tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu, lagano premijesite, razrežite na dvije kuglice i lijepo ih oblikujte.
  5. Pince stavite na tepsiju koju obložite papirom za pečenje, prekrijte ih krpom te pustite na toplom da se dižu, nekih 20 do 25 min.
  6. Pećnicu zagrijte na 170°C. Prije pečenja pince zarežite nožem u obliku trokrake zvijezde. Sve osim tog reza premažite jajetom. Stavite ih peći 15 minuta na 160°C, zatim ih prekrijte aluminijskom folijom i pecite još 45 minuta na 150°C. Probajte ih čačkalicom da li su gotove, ako se tijesto ne hvata gotove su.
  7. Bit će vam dosta mekane ali to je prava pinca. Izvadite ih iz pećnice, pustite da se ohlade i pospite šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.