Kolumne 12. lipnja 2020.

Pravi specijalitet: Oslić na hrskavom batatu

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Vedran Bošković pripremio je recept dostojan vrhunskih restorana...

Nakon punjenih rajčica, koje su također niskobudžetno, ali nadasve ukusno jelo, na red je došla riba. Kakva riba? Pa jedna od onih koja je mnogima prvi izbor, što zbog jednostavnosti pripreme (čitaj: nema puno muke s kostima), što zbog pristupačne cijene.

 

Možda vas zanima... Slasne rajčice punjene junetinom Kolumne

 

Oslić se smatra pomalo dosadnom ribom, za što smo sami krivi jer ga se iznova i iznova priprema na isti način. Kad se sjetim svog djetinjstva odmah mi na pamet padne pohani file oslića poslužen uz kuhani krumpir s blitvom ili rižom. Opet i opet i opet. Nisam ja imao ništa protiv toga, ali kada si sad razmislim, malo raznolikosti ne bi sigurno škodilo.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Bijela riba kao takva je iznimno zdrava i ono što ju razlikuje od plave je manji udio nezasićenih masnih kiselina te to da je dosta lakše probavljiva. Zanimljiv podatak je da je oslić jedna od riba s najnižim kalorijskim vrijednostima, ali istovremeno s popriličnom količinom proteina na 100 g, gotovo 18 grama što je svakako još jedan dobar razlog zašto bi trebali oslića često imati na svom stolu.

Današnji recept je jednostavan, svega nekoliko namirnica i otprilike pola sata pripreme (pečenje uključeno) je sve što će biti potrebno a ako se malo dodatno potrudite možete dobiti jelo kojeg se ni restorani ne bi posramili (malo lažne skromnosti, oprostite mi).

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 2 cijela oslića (250 g)
  • 300 g batata
  • 2 limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • sol I papar
  • maslinovo ulje
  • svježe začinsko bilje (origano, timijan, limunovac)
  • maslac

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Kako bi potrošili pola sata na ovo jelo potrebno je krenuti ovim redom. Upalite pećnicu da se zagrije na 200 stupnjeva Celzijusa.
  2. Batat ogulite i tanko narežite na ploške. Ploške batata stavite u posudu u koju ćete dodati sljedeće: protisnuti češnjak, sol i papar, maslinovo ulje, malo sitno sjeckanog origano te timijan.
  3. Sve dobro promiješajte kako bi se batat aromatizirao začinima. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje te na njega slažite batat, 4-5 ploškica na jednu hrpicu kako bi dobili lijepu podlogu za ribu. Ja sam se odlučio za šest takvih hrpica. Batat je sad spreman za pećnicu te ga ubacite u istu na 10-ak minuta.
  4. Oslić isfiletirajte (lagani rez uz kralježnicu te dugačkim potezima niz kosti prema trbuhu) i narežite svaki file na dva dijela, neka dio prema repu bude malo manji od prednjeg dijela.
  5. Sada na već polupečeni batat stavite po jedan komad ribe s tim da ove manje, repne dijelove, stavite po dvije na jednu podlogu od batata. Na takav način ćete dobiti taman idealnu količinu ribe po batatu.
  6. Na oslić stavite po dvije šnite limuna, malo začinskog bilja, kockicu maslaca te sve skupa posolite i poparite.
  7. Vratite sve u pećnicu na dodatnih 15-ak minuta kako bi se oslić ispekao.
  8. Kod samog posluživanja ja sam sve još lagano prelio s malo maslinovog ulja te dodao sjemenke nara i malo cvijeta origana kao i sitno narezani list limunovca.

Dodatno sam se odlučio za malo salate od svježeg matovilca koja je baš onako divno zaokružilo ovo cijelo jelo. U slast! 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.  

 

Možda vas zanima... Tart sa šparogama, sirom i jajima - brže ne može! Kolumne


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.