Kolumne 14. travnja 2018.

Ramen - kako su Japanci učinili klasičnu juhu zanimljivom

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Japanska kuhinja nikako do sada nije pronašla put do mojeg tanjura, ali napokon je došlo vrijeme i za nju. Tako u nastavku naše nove kolumne pročitajte sve o ovom super popularnoj japanskoj juhi, a zatim je i sami pripremite kod kuće.

Sushi se još uvijek nisam odvažio samostalno raditi, ali Ramen mi se činio kao jako izvedivi zadatak. Riječ je o japanskoj juhi koja je bazirana na laganom pilećem, junećem, ponekad čak i ribljem temeljcu u koji se dodaju sosovi, začini, a opcionalno i meso, povrće, gljive, jaje, rezanci.

Podrijetlo ovog jela još uvijek nije točno utvrđeno jer neki smatraju da potječe iz Kine, dok drugi misle da potječe iz Japana. Ono što je sigurno jest činjenica da se ramenomanija u današnje vrijeme proširila po cijelome svijetu, pa tako ne samo da postoji više inačica u Japanu i Kini, već u cijelom svijetu ljudi rade svoje verzije.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Postoji nekoliko osnovnih vrsta, a to su: Shōyu (verzija sa soja sosom koju sam i sam radio), Shio (slani Ramen), Miso (lagani pileći ili povrtni temeljac pomiješan s tradicionalnim japanskim začinom Miso koji se radi od fermentirane soje i ima iznimno veliku nutritivnu vrijednost) te Curry (juha od svinjskih kosti i povrća začinjena Curryjem).

Kako iznimno cijenim japanski narod i znam da kod njih sve treba biti tip-top, odlučio sam napraviti poštenu verziju koja je uključivala različite sastojke i načine obrade. Prvo sam mislio kupiti noodlese (kineske rezance), ali sam shvatio da to ne bi bilo to i da nije uopće teško napraviti vlastitu verziju.

Noodlesi se rade od brašna i vode, a može se dodati i jaje. Ono što mi se posebno svidjelo dok sam istraživao tajne dobrog Ramena, bila je ideja mariniranog jaja. Okus je fantastičan, a posebno me razveselilo kada sam vidio kako idealno kuhano jaje za Ramen mora biti upravo onakvo kakvo najviše volim - žutanjak mora biti mekan unutra, a kremast izvana.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Na kraju, kada se sve složilo u jedan tanjur, izgledalo je apsolutno prekrasno, bogato bojama i mirisalo je sjajno. Okusom sam bio još zadovoljniji, pa je tako Ramen ušao na moju TOP 3 listu azijskih jela.

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još slasnih delicija naših kolumnista, potražite ih na blogu Sweety&Spicy i istoimenoj Facebook stranici.
 

Možda vas zanima... Pileći bataci u umaku od pive - ovo morate isprobati Kolumne Možda vas zanima... Pastéis de Nata - okusi koje sam donio iz Portugala Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci za Ramen juhu:

  • pileće kosti
  • mrkva
  • 1/2 luka
  • korijen peršina i celera
  • list peršina i celera
  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica Worcester sosa
  • 1 žlica Mirina
  • 1 čajna žličica mješavine kineskih 5 začina (možete napraviti i svoju verziju - isti omjer sjemenka koromača, sečuanskog papra, zvjezdastog anisa, klinčića i cimeta)
  • mladi luk
  • đumbir
  • sezamovo ulje

Ostali sastojci:

  • 10 dkg shiitake gljiva 
  • 20  dkg smeđih šampinjona
  • maslac
  • 500 g pilećih prsa
  • češnjak
  • jaja
  • voda
  • rižin ocat 
  • mrkva
  • svježi korijander

Postupak za Ramen:

  1. Luk prepržite na aluminijskoj foliji na štednjaku, a zatim dodajte u lonac s kostima, mrkvom, celerom, peršinom i hladnom vodom. Kuhajte oko 2 sata na laganoj temperaturi, povremeno obirući pjenu. Temeljac ne solite!
  2. U procijeđeni temeljac dodajte soja sos, Worcester sos, Mirin, začine, luk narezan na prutiće, zgnječeni đumbir i malo sezamovog ulja te prokuhajte još 10-ak minuta. Po potrebi dodajte još soja sosa.
  3. Piletinu marinirajte u soja sosu, đumbiru i češnjaku koji ste samo zgnječili, mješavini kineskih 5 začina i sezamovom ulju. Pustite da odstoji barem sat vremena, a zatim prepecite na grill tavi.
  4. Jaja ubacite u ključalu vodu i kuhajte točno 7 minuta. Nakon toga ih odmah šokirajte hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i ostavite da se ohlade. Ogulite oprezno ljusku i marinirajte ih u mješavini soja sosa, rižinog octa, Mirina, vode, zgnječenog đumbira i mladog luka najmanje 30 minuta.
  5. Gljive prodinstajte na maslacu i pustite da se malo jače zapeku kako bi imale jači okus, posolite.
  6. Mrkvu narežite na julienne, a korijander natrgajte rukama.

Sastojci za noodlese:

  • 125 g oštrog brašna
  • 70 ml vode
  • sol

Postupak za noodlese:

  1. Od sastojaka umijesite glatko tijesto. Mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete potpuno glatku smjesu, a zatim ostavite tijesto da odmori pola sata.
  2. Podijelite tijesto na 2 jednaka dijela, a zatim razvaljajte tanko u pravokutnik.
  3. Dobro pobrašnite površinu tijesta i zarolajte šire stranice do pola te nožem narežite u tanke rezance.
  4. Rezance pobrašnite i oprezno razdvojite, a zatim prokuhajte 2 minute u vrućoj i slanoj vodi.

Sve sastojke poslužite u jednoj velikoj zdjeli. Dobar tek! 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.