Kolumne 23. lipnja 2017.

Recenzija: Ab Ovo Zagreb – raj ipak postoji!

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
Mi iz EatOutZagreb tima krenuli smo ovaj put udvoje, nazvali i rezervirali stol na neko prezime koje nam je prvo palo na pamet i pod krinkom krenuli u kasni ručak. Jasno je – iza toga slijedi naša recenzija. Nama je jasno, restoranu nasreću nije- objektivnosti radi.

Ekipa EatOutZagreb tima stiže na lokaciju pri Petrovoj i Bukovačkoj ulici, tik do zelenih pluća Zagreba - maksimirskog parka. Gusto parkirani auti u kvartu jasno govore kako je nemali dio ljudi stigao na rekreaciju u prirodu. Podržavamo!

I krenimo ab ovo kako kaže i ime bistroa iliti od jajeta (u prenesenom značenju: od početka). Takav je i stav tima Ab Ovo bistroa - svaki dan kreću s promjenama, od menija preko interijera. Barem nešto promijene - kako kaže konobar – pa makar samo slike na zidu. To nas je nasmijalo. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Terasa je ugodna, ne možemo reći da nije bilo ni psa jer se upravo dva stola od nas odmarao lijepi crni pas koji je izveo vlasnice na ručak, ili je bilo obratno hm… 

Na dan našeg dolaska nije bilo gužve u gradu pa je terasa bila logičan izbor, no jednako ugodan (a svakako ugodnije za vrijeme gužvi u gradu na ionako prometnoj Petrovoj) je izbor mjesta unutar bistroa.

 

Možda vas zanima... Restoran Xató: U žiži opasnog susjedstva Kolumne

 

Prvo što smo zamijetili je konobar kojeg znamo odnekuda. Ali otkuda… pa da! Rougemarin restoran! Dakle u prijelaznom roku se dogodio transfer konobara, nadamo se pozitivan po dotičnoga. Drugog konobara također znamo otprije. Iz Ab Ovo bistroa, kakve li slučajnosti. Čovjek je tu od samih početaka, kada smo se i mi pojavili dva, tri puta provjeriti što to nudi taj simpatični maksimirski bistro.

Nudio je vrlo ukusna jela, jeli smo tada jako finu teleću jetricu, pohane cvjetove tikvice punjene kozjim sirom (koji su postali konstantno predjelo idućih mjeseci sve do danas) i rekli smo kako tu kuha neki kuhar koji to stvarno odlično radi. Jela su koštala 35 do 45 kuna. Skromna cijena za okus koji su nudili. 

 

domaćica tikvice.jpg Možda vas zanima... Sezonska pizza s cvjetovima tikvica Kolumne

 

Sada nam dopustite usporedbu s  Ab Ovom danas - cijene su se udvostručile i mi smo se nekoliko mjeseci pitali čemu? No kada na drugi (ako već ne na prvi) pogled vidite namirnice i tehnike koje iščitavate s menija, shvatite da to više nije simpatični mali bistro skromnih cijena s ukusnim jelima, nego puno ozbiljniji projekt goropadnih izvedbi na tanjurima koji svakako treba posjetiti i donijeti ocjenu na licu mjesta.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

I bi tako. 

Već pri rezervaciji stola zamolili smo da nam pričuvaju porciju rižota od bifteka i porciju sporo pečene janjetine s prilozima. Jesmo li pogodili s odabirom jela može vam pokazati informacija da smo si do kraja dana 'davali pet' udarcima dlanova ruku od sreće. Ako netko misli da pretjerujemo i da hrana ne može donijeti osjećaj sreće i ushita – bolje neka se uputi do Ab Ovo bistroa i neka se uvjeri u suprotno.

Sporo pečena janjetina s mladim krumpirom, mladom mrkvicom, šparogama, graškom, jusom od janjetine i mladom salaticom je govorila esperanto – odmah smo se sporazumjeli. Tehnički odlično odrađen posao, okusom i mirisom privlačno i podatno, k tome i konkretna porcija mesa.

I kada pomisliš da si zadovoljan – tada probaš rižoto od bifteka sa sušenim rajčicama iz vlastite proizvodnje restorana (konobar se s pravom pohvalio time) i parmezanom -  i doživiš šok. To jelo je toliko dobro, da nam se čini da ga niti riječ Izvrsno velikim početnim slovom ne može dočarati. Taj dragocjeni tanjur jednostavno mora probati svaki ljubitelj rižota i mesa. Potpuni bijeg od prosječnoga. Uroniš žlicom u tanjur, probaš i postaneš besmrtan tih trenutaka. Raj!

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Nakon glavnih jela na popisu smo uočili blago rečeno neobičan desert i morali smo ga, jasno, naručiti. To je kompozicija sljedećega: mousse od sporo pečene breskve, sladoled od bosiljka, pjena od jogurta i meda, brunoise breskva s bosiljkom i maslinovim uljem i usitnjena pistacija. Stigao tanjur, malo smo ga razgledali, pofotkali – sladoled se tu već nećkao bi li ostao kompaktan ili se počeo otapati, a okus… okus je na razini glavnih jela – izvrstan, neočekivan, drugačiji. K tome je taj desert i vrlo lagan, odlično pogođen za ovo doba godine, a ono što smo se složili je i to da ga se može naručiti i nakon glavnog jela kada je čovjek sit. Osvježava i daje jedno potpuno izvanserijsko iskustvo.

Upravo zato volimo deserte maštovitih chefova dobrih restorana – imaju slobodu koju se jako rijetko može naći u slastičarnicama bilo koje razine, a chef ovog bistroa, mladi Filip Horvat koji je tek prije koju godinu prešao dvadesetu (!) očito fantastično koristi i maštu kao i neosporni talent uz činjenično prisutno znanje koje je stekao u svom školovanju i u praksi na pravim mjestima. Velike čestitke na tome.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Vinska lista je, da ne bude izuzetaka u projektu, također zanimljiva, s nemalim popisom vina na čaše (možda su tek tanki s pjenušcima i šampanjcima). Kod bijelih vina subjektivno izdvajamo Korakov Sauvignon (koji je nerijetko naš izbor zbog svježine i cvjetnih nota kojima obiluje), kao i primjerice Ottocento bijeli Clai, kompleksnu kupažu malvazije, sauvignona i pinota sivog. Od crnih vina na čaše izdvajamo Milošev Stagnum, teran Benvenuti te Bibich R6. 

Piva su između ostalog i ukorak trenutnoj pivskoj realnosti – nekoliko craft piva našlo se na listi, uz pol litarska izdanja Aba '5th Elementh' i dvije Paulaner varijante.

 

Možda vas zanima... Top 10 restorana s najljepšim pogledom u Hrvatskoj! Recenzije

 

Za one koji nisu skloni alkoholu ili ih je večer prije uvjerila da više nikad neće piti, Ab Ovo ima prilično dobar odgovor - osim pristojnih cijena klasičnih sokova, imaju i šest vrsta cijeđenih sokova različitih kombinacija voća. Dva decilitra takvog soka stoji 20 kuna, a 0.4 litre košta 35 kuna. Potonje smatramo odličnom ponudom, tako da dvojite li između beskonačno zaslađenog ledenog čaja i nazovi šumskog voća iz bočice - učinite zaokret - naručite prirodni cijeđeni sok i uživajte u prirodnom okusu.

Usluga odlična – oba konobara vrlo pristojna i taman prisutna po potrebi, upoznata s jelima, tehnikama, ponudom općenito. Prezentacija jela pri dolasku tanjura na stol je odlična, kako ta jela i zaslužuju.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Jedan od rijetkih minusa – kruh su donijeli iz obližnje pekarnice. Od mjesta takvog kalibra kuhinje očekujemo domaći kruh. 
Za kraj ukratko: u Ab Ovo ne da ćemo se vratiti, nego ćemo se vraćati - nesvršeno. On to zaslužuje, a mi si utvaramo (što bi rekao Ćiro, op.a.) da i mi to zaslužujemo.

Rezime:

Ab Ovo bistro&bar, Bukovačka cesta 27, Zagreb

Hrana: 5/5
Usluga: 5/5
Atmosfera: 4/5
Karta pića: 4.5/5
Uređenost interijera: 4.5/5

Cijena jela prosječno: 45 kuna predjelo, 90 kuna glavno jelo, desert 30 kuna

Preporuka EatOutZagreb Tima: Apsolutno imperativno Da! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.