Kolumne 12. listopada 2017.

Sočan kakao kuglof s narančom i bundevom

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je predivno godišnje doba prepuno divnih plodova. Jedan takav plod svakako je i bundeva, koju osim za pripremu slanih jela možemo koristiti i u pripremi slatkih delicija!

Ovaj jednostavan kakao kuglof osim s narančom obogaćen je pireom od butternut tikve koji garantira sočnost i vlažnost ovog kolača! Ako na vrijeme pripremite pire od bundeve, ovaj kolač napravit ćete k'o od šale! A niti priprema pirea nije toliko komplicirana...

 

Možda vas zanima... Do pite bez muke: Sipana pita s jabukama Kolumne

 

Komad butternut tikve jednostavno ogulite i narežite na kockice podjednake veličine te kuhajte u vodi dok ne omekša. Kuhanu tikvu ocijedite, ohladite te izmiksajte u blenderu tako da dobijete glatki pire. Sada kada imate pire, spremni ste za dalje, a recept za ovaj ukusan jesenski kuglof čeka vas u nastavku!

 

Možda vas zanima... Brzi domaći slatkiš: Lisnati pužići s cimetom Kolumne

 

Želite li uživati u još divnih recepata naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram stranice.

 

Možda vas zanima... Toffifee Brownie torta s karamel bombonima Kolumne


 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

 

Za smjesu za kuglof bit će vam potrebno:

  • 3 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g pirea od bundeve
  • 100 ml tekućeg jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 žličica arome vanilije
  • sok i naribana korica
  • 1 manje naranče
  • 180 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 80 g kakaa u prahu

Šećerni preljev:

  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 3 žlice slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom.
  2. Miksajte ih 2-3 dok ne dobijete svijetlu i gustu smjesu.
  3. Zatim uz lagano miksanje dodajte sok i naribanu koricu naranče.
  4. Pire od bundeve pomiješajte s jogurtom, uljem, aromom vanilije i kakaom.
  5. Dobivenu smjesu sjedinite sa smjesom od jaja i šećera.
  6. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica.
  7. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof.
  8. Kuglof pecite 40-45 minuta na temperaturi od 170°C.
  9. Prije kraja pečenja kuglof češće provjeravajte čačkalicom kako se ne bi prepekao.
  10. Kada se kuglof ohladi pažljivo ga izvadite iz kalupa pa prelijte ga glazurom od šećera i slatkog vrhnja te dodatno ukrasite po želji.
  11. Za pripremu šećerne glazure slatko vrhnje i aromu vanilije pomiješajte sa šećerom tako da dobijete gustu, ali tekuću smjesu.

 

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.