Kolumne 20. lipnja 2017.

Sočna pita od rabarbare i jagoda

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Još se sjećam pite koju je pravila moja baka od rabarbare. Zvali smo je Bakina pita i jedva smo čekali proljeće da ova biljka bude zrela za branje i da nas baka razveseli svojim sočnim kolačem.

Rabarbara je biljka koja je pomalo zaboravljena ali se polako vraća u naše vrtove i u naše kuhinje. Stabljike se ne beru prve godine, nego tek kod dvogodišnje biljke. Listovi se ne koriste u prehrani jer su otrovni. 
Rabarbara je jedno od najmanje kaloričnih povrća; 100 grama svježih stabljika ima samo 21 kaloriju. Pozitivno djeluje na probavni sustav čovjeka, a istraživanja su pokazala povoljno gastrointestinalno djelovanje, smanjenje nadutosti te povećanje tolerancije hrane. Ova posebna biljka također ima izražena antioksidativna i protuupalna svojstva, a uz vitamin C, takva svojstva joj daju antioksidansi poput likopena i antocijanina koji povoljno djeluju na zdravlje srca i očiju, a pritom jačaju imunosni sustav.
Ove godine i meni je priroda podarila rabarbaru i puno jagoda. Odlučila sam napraviti moderniju i zdraviju verziju Bakine pite i oduševila se okusom. Pita je sočna, kiselkasto slatkasta i spoj jagoda i rabarbare pokazao se savršenim. Poslužila sam je uz grčki jogurt. Ukućani su bili oduševljeni i pita je nestala za tren. 


Sastojci za tijesto:
•    1 ¼ šalice Bio integralnog pšeničnog brašna 
•    1 ¼ šalice Bio polubijelog brašna tipa 850 
•    2 jušne žlice Xilita (brezinog šećera)
•    ½  čajne žličice himalajske soli
•    4 jušne žlice hladnog kokosovog maslaca 
•    ¼ šalice hladnog jogurta 
•    3 jušne žlice maslinovog ulja
•    6 jušnih žlica hladne vode

Za nadjev:
•    4 šalice narezanih jagoda
•    1 šalica narezanih stapki rabarbare
•    2/3 šalice meda
•    2 ½ jušne žlice tapioke
•    2 jušne žlice kokosovog brašna
•    1 čajna žličica cejlonskog cimeta
•    prstohvat himalajske soli
•    prstohvat muškatnog oraščića

* 1 šalica = 2, 5 dl

Priprema:
1.    U zdjeli pomiješajte brašno, sol i brezin šećer. Dodajte narezani kokosov maslac (mora biti hladan). Prstima trljajte suhe sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu . Dodajte jogurt, ulje i vodu i lagano mijesite sve zajedno dok se ne dobije kompaktna masa. Po potrebi dodajte malo jogurta ili brašna. Podijelite tijesto u dva dijela, jedan dio neka bude dvostruko veći od drugog.  Oblikujte dobivena tijesta u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u hladnjak najmanje jedan sat.
2.    U međuvremenu, dok je tijesto u hladnjaku, operite jagode i osušite ih. Rabarbari odrežite listove i bacite ih a stapke ogulite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće , stavite ih u zdjelu i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, muškatni oraščić, cimet i sol i sve dobro izmiješajte.
3.    Zagrijte pećnicu na 220 º C. 
4.    Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u krug koji će biti dovoljan za prekrivanje okrugle tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju tijestom. 
5.    Gotovi nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu.
6.    Ostatak tijesta također razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1, 5 cm. Narezanim trakicama prekrijte nadjev tako da pola trakica stavite u jednom smjeru a pola okomito na njih. 
7.    Stavite peći u pećnicu na 220 º C oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 º C i pecite oko 30 – 35 minuta.
8.    Izvadite iz pećnice i ostavite ohladiti najmanje 2 sata prije serviranja .
9.    Nakon hlađenja i prije serviranja pitu narežite i, po želji,  pospite mljevenim šećerom od breze. Ja sam je poslužila uz grčki jogurt.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

                 Uživajte u sočnoj i ukusnoj piti!


Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu , Facebooku , Instagramu  i Pinterestu!

 

 


                                                                                                        
                  
   

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.