Kolumne Grillaj odgovorno uz Gastrolovce 23. svibnja 2020.

Teletina na grillu s palentom i aromatiziranim maslacem

foto: Ena Kokanović Nagy

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nije zabranjeno grillati doma, a niti chillati! Dobra hrana uvijek uzrokuje dobro raspoloženje pa vam savjetujem da isprobate moju ideju za vaš idući roštilj!

Teleći but možda nije klasična namirnica za roštilj, ali bi trebala postati! U Lidlu možete nabaviti fino narezane odreske, zapakirane u posudicama koje čuvaju svježinu, pa im je svega par minuta na grillu dovoljno da se tope u ustima! Topi se i domaći aromatizirani maslac s bosiljkom, mentom i paprom. Aroma bosiljka odlično komplimentira nježnoj teletini!

Otkriće ovog grilla je definitivno palenta iz asortimana Okusi zavičaja. Palenta na tavi je već stara vijest, ali na roštilju... To morate probati. Svakako savjetujem da ju grillate zadnju, kako bi pokupila uz dim, i aromu mesa. Mljac!

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Potrebno vam je:

  • 1 pakiranje (775 g) Grill&Chill Lidl telećeg buta
  • 200 g smeđih šampinjona
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica majčine dušice
  • Pola žličice soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra

Za aromatizirani maslac:

  • 125 g Domaćeg maslaca iz Lidla
  • 20-ak listova svježeg bosiljka
  • 5 listova svježe mente
  • 1 žličica  svježe mljevenog šarenog papra
  • 1 žličica soli

Za palentu:

  • 1 šalica Okusi zavičaja palente
  • 3 šalice vode
  • 1 žličica soli
  • 3 žličice suhog vlasca
  • 1 žlica maslinovog ulja + za premazivanje

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Priprema maslaca:

  1. Prije nego naložite vatru, predlažem da pripremite aromatizirani maslac i palentu. Za izradu aromatiziranog maslaca, maslac mora biti sobne temperature! Postoje dva načina pripreme. Možete ga miksati mikserom ili blenderom, a možete ga jednostavno promiješati vilicom. Ja sam odabrala drugu opciju jer volim vidjeti veće komade mirodija u maslacu. Nasjeckajte bosiljak i mentu na sitne komade.
  2. Bilje dodajte maslacu, pa dodajte i svježe mljeveni papar i sol. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Maslac rasporedite uzdužno po komadu papira za pečenje. 
  3. Uz pomoć papira za pečenje srolajte maslac u oblik valjka. Krajeve papira smotajte tako da dobijete oblik bombona i još dodatno pritisnite maslac u valjak. Stavite u hladnjak na sat vremena da se u potpunosti stisne.

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Ostatak pripreme:

  1. Za palentu, stavite kuhati tri šalice vode, sol i žlicu maslinovog ulja. Kada je voda zakuhala, dodajte šalicu palente  i vlasac. Palenta je kuhana kada prođete po dnu lonca s kuhačom i vidite dno. Otprilike 10-ak minuta.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje i u kalup istresite palentu i pustite ju da se ohladi u potpunosti. Prvo hladite na sobnoj temperaturi, zatim bar pola sata u hladnjaku.
  3. Kada ste sve pripremili, možete pripremiti i vatru na grillu. Dok se grill zagrijava, pripremite gljive.
  4. Gljivama dodajte maslinovo ulje, majčinu dušicu, sol i papar. Promiješajte.
  5. Teleći but lagano posolite i popaprite. Grill namastite komadom slanine. 
  6. Teleći but pecite 2-3 minute sa svake strane, na jakoj vatri! 
  7. Gljive pecite 5-10 minuta uz konstantno okretanje kako bi se jednako ispekle sa svih strana.
  8. Palentu narežite na željene oblike i grillajte ih zadnje kako bi pokupile sve divne arome na grillu. 
  9. Palenti je dovoljno po dvije minute sa svake strane, tj. dok se ne stvori korica.
  10. Kod posluživanja, na još vrele odreske buta stavite komadić aromatiziranog maslaca!

Dobar tek!

 | Author: Ena Kokanović Nagy foto: Ena Kokanović Nagy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.