Kolumne 07. studenoga 2018.

The Beertija Rijeka: Moje pivsko hodočašće na Trsat

foto: The Beertija
gastro postao gastro.24sata.hr
Puni su nam portali lista najboljih mjesta za ljubitelje craft piva u Zagrebu, kao da nigdje drugdje u Hrvatskoj ne postoji nešto slično. Tu nepravdu sam odlučila postepeno ispravljati posjećujući okupljališta pivoljubaca i izvan metropole. I tako me put odveo u Rijeku.

Iako sam već neko duže vrijeme na društvenim mrežama pratila događanja u The Beertiji, nisam uopće pomišljala da bih se samo zbog njih uputila u Rijeku. Sve dok mi se nije javila neopisivo simpatična i energična voditeljica Matea Benzan, koja je u meni prepoznala srodnu dušu po hmelju i sladu, i nagovorila me da ih što prije posjetim. I tako sam prvi idući slobodan dan već bila na autocesti Rijeka-Zagreb.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie
Moram priznati da je mene i moje suputnike uvelike obeshrabrila osljepljujuća magla i kiša koja nas je nemilosrdno tukla tijekom druge polovice puta. No, čim smo zakoračili u The Beertiju smještenu na Trsatu, osjećali smo se kao u potpuno drugom svijetu u koji ne prodire onaj kišni, tmurni vanjski koji smo ostavili iza sebe.

Unutrašnjost nas je odmah oduševila: ambijentalno svijetlo koje mijenja boju, klavir koji visi sa stropa, stabla koja probijaju kroz krov, kristalni lusteri, slikovite tapete, čak tri šanka. Pomalo industrijski, pomalo steam punk i jako ugodno. Na zidu nasuprot šanka visi platno na kojem se projicirao film „The Warriors“, a rock glazba je dovoljna glasna da je čuješ, no opet dovoljno diskretna da bez nadvikivanja možeš komunicirati s prijateljima za svojim stolom.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Međutim, ono što daje glavni karakter ovom mjestu je čista vizija i odlučnost Matee Benzan koja zajedno sa suprugom Andreom Benzanom vodi ovo utočište za konzumente dobrog piva. The Beertija postoji već 5 godina, i to ne samo kao pub, već kao i klub sa živom i DJ glazbom u podrumu i hostelom na prvom katu, koji sigurno dobro dođe ako se zanesete i odlučite probati sva, gotovo 300 piva u njihovoj ponudi.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie
 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie


A nedavno su se Matea i Andrea odlučili više posvetiti promociji proizvoda malih, neovisnih, hrvatskih pivovara. Pa tako redovito organiziraju događanja pod nazivom Meet the Brewer na kojima su već gostovali majstori pivari iz pivovara 5th Element, Međimurski Lepi Dečki, Pulfer i Crafter's, a 8.11. dolazi ekipa iz Houblona.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

- Naši gosti su spremniji probati nešto novo i za to izdvojiti više novaca ako upoznaju osobu koja je radila to pivo i koja im objasni koliki je trud uložen u njegovu proizvodnju – objašnjava mi Matea i oduševljeno nadodaje - Evo, recimo ova nova piva od Crafter'sa Pumpker i Spirit koja su napravljena od prirodnih sastojaka, bez dodataka umjetnih aroma i bojila. Točno znaš što ti se nalazi u čaši.
U potpunosti se slažem s Mateom dok biram koji ću Crafter'sov uradak sada isprobati: hoće li to biti jesenski Pumpker (pumpkin ale) s okusima bundeve i cimeta, kaveni Chimney (oatmeal stout) ili kompleksni Spirit (scotch ale) pun suhog voća i vanilije. Ovako uz jesen i kišu mi više odgovara Spirit, da mi sa svojih 8% zagrije tijelo i dušu.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Za to vrijeme mi Matea dalje uz čašu blond alea Waitapu od Lepih Dečki entuzijastično iznosi master plan za idući projekt: otvaranje specijaliziranog dućana u Rijeci u kojem će se prodavati craft piva, craft ginovi i ostali zanatski proizvodi. Odmah je evidentno da ova odlučna i borbena žena stoji na prvim crtama bojišnice za proširenjem craft scene u ovom gradu, te se više ne mogu suzdržati, a da ne započnem svoju staru temu o ulozi žena u svemu tome:
- Dok muškarci često ostaju vjerni svojem uobičajenom pivu, žene su spremnije probati nešto novo. Vole eksperimentirati s okusima – iznosi mi Matea svoja opažanja.


No, bez obzira na spol i rod, ako volite na raspolaganju imati veliki izbor piva i piti ga u ugodnoj atmosferi, The Beertija u Rijeci je za takve apsolutno nezaobilazna. I ako ste u blizini, pohodite Meet the Brewer događaje i upoznajte osobu koja kuha pivo baš za vas.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.