Kolumne Gastrolovci 28. rujna 2021.

Tikka masala s naanom - ručak za pamćenje

Pileća tikka masala servirana uz domaći naan foto: MATIJA PLAŠĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Testiraj ovaj recept za kremastu tikka masalu, a uz nju posluži domaći naan

“A kad mi svega bude dosta, pozdravit ću vas i otići u Indiju hranit slonove”, glasio je naslov jednog od prvih članaka na blogu. Tada sam tek otkrivao nove kuteve gastro svijeta i uplovio u svijet indijske kuhinje. Tikka masala bila je jedno od prvih azijskih jela koje sam isprobao, a klincu od 16 godina naučenom na tradicionalne europske okuse to je bila eksplozija koja je preokrenula cijelu igru naopako.

Ako je tajna francuske kuhinje putar, putar i putar, za indijsku onda vrijedi začini, začini i začini. Korijander, kim, zvjezdasti anis, cimet, chilli, đumbir, limunska trava… Teško je riječima opisati te mirise koji obuzmu nosne receptore u trenutku kada se svi ovi začini pomiješaju ili kada dođu u doticaj s vrućom tavom. Ljudima koji dođu iz drugih zemalja se u početku jako teško priviknuti na jačinu začinjenosti hrane.

 | Author: MATIJA PLAŠĆ Gastrolovac Matija Plašć donosi ti postupak pripreme indijskog jela tikka masala foto: MATIJA PLAŠĆ

Od svih mješavina začina, posebno mjesto na mojim policama u špajzi ima garam masala. U prijevodu “garam” bi značilo “vruće”, a “masala” je naziv za “začin” pa bi prijevod bio vrući začin. No, ne trebaš se bojati da će te garam masala opeći jer ju ne ubrajamo u ljute mješavine začina, iako u sebi sadrži crni papar. Riječ je o mješavini koja ostavlja umami okus jer papar daje pikantnost, kardamom slatkoću, muškatni oraščić malo gorkastog, a ostali začini slatkastog okusa. Indijci ovu mješavinu koriste u različitim vrstama jela, bilo mesnih, bilo vege, bilo jušnih pa i onih koje se jedu vilicom i nožem, odnosno kod njih rukama. Ja nemam običaj kupovati gotovu mješavinu, već volim zasukati rukave i pripremiti svoju verziju, a omjere pronađi niže u receptu.

Sada kada smo prošli uvodni tečaj u indijsku kuhinju, vrijeme je da pripremimo i naše jelo. U prijevodu chicken tikka masala znači piletina s mnogo začina. Jelo je to koje često volim zvati i indijski gulaš jer doista podsjeća na gulaš. Potrebno je dobro prodinstati luk, karamelizirati komadiće piletine marinirane u jogurtu s bogatom dozom različitih začina te sve pretvoriti u gremasti i svileni umak. Naravno indijsko jelo nije ništa ako uz njega ne ide neka vrsta indijskih kruhova. Iako volim i chapati i malabar parottu, uz tikku najčešće pripremam naan. Ovaj brzi beskvasni kruh idealno će poslužiti da pokupiš sav ukusni umak i lagano ublažiš sve okuse. Ako sam te dovoljno očarao pričom o začinima i Indiji, vrijeme je i da sama probaš napraviti tikku.

 

Možda vas zanima... Korma s piletinom - aromatično indijsko jelo Kolumne
 

Sastojci za garam masalu:

  • 2 čajne žličice sjemenka kumina
  • 2 čajne žličice sjemenka korijandera
  • 1 čajna žličica sjemenka kardamoma
  • 1 čajna žličica crnoga papra u zrnu
  • čajna žličica cimeta
  • 2-3 klinčića
  • čajna žličica muškatnog oraščića

Postupak za garam masalu:

  1. Tostiraj sjemenke kumina, korijandera i papra pa ih samelji u mužaru zajedno s klinčićem.
  2. Pomiješaj sameljene začine s preostalim začinima.

 

Možda vas zanima... Curry - od paste do ručka za četiri osobe Kolumne

 

Sastojci za marinadu:

  • 500 g pilećih prsa
  • malo suncokretovog ulja
  • 200 g jogurta
  • čajna žličica chillija
  • 2 češnja češnjaka
  • čajna žličica mljevene paprike
  • 1 čajna žličica sjemenka kumina
  • čajna žličica cimeta
  • 2 čajne žličice sjemenki korijandera
  • malo koncentrata rajčice
  • 1 čajna žličica soli

Ostali sastojci:

  • veća žlica maslaca
  • 1/2 luka
  • suncokretovo ulje
  • 250 ml pelata
  • 1 čajna žličica kurkume
  • sol
  • papar
  • 1 čajna žličica kajenskog papra
  • 250 ml vode
  • 100 g jogurta
  • 2 žlice garam masale
  • malo soka od limuna

Postupak:

  1. Piletinu nareži na kockice i mariniraj dan ranije (ili barem par sati prije) navedenim sastojcima.
  2. Meso kratko poprži na malo suncokretovog ulja. Prije pečenja obavezno skini što više marinade s piletine jer će ti trebati kasnije.
  3. Piletinu izvadi u posudicu i pokrij folijom, a u lonac u kojem se pržila dodaj malo ulja i žlicu maslaca te poprži sitno sjeckani luk.
  4. Nakon što se luk zažutio, dodaj sitno sjeckane pelate pa kuhaj par minuta, a zatim dodaj i preostalu marinadu.
  5. Dodaj vodu i sve začine, promiješaj i prokuhaj. Vode stavi toliko da umak bude kremozan.
  6. Na kraju dodaj sok od limuna i jogurt. Ako imaš svježeg korijandera, slobodno dodaj i njega.

 | Author: MATIJA PLAŠĆ Prije pripreme tikka masale, potrebno je napraviti (ili nabaviti) začinsku mješavinu garam masala; foto: foto: MATIJA PLAŠĆ

Sastojci za naan:

  • 280 g brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 50 g jogurta
  • 170 ml mlake vode
  • ulje

Postupak za naan:

  1. Od sastojaka (osim ulja) umiješaj mekano tijesto i pusti 15-ak minuta da odmori.
  2. Tijesto podijeli na šest jednakih dijelova i oblikuj kuglice.
  3. Namasti svaku kuglicu i razvaljaj je u duguljaste pogačice.
  4. Peci s obje strane na vrućoj tavi dok ne dobije crne i smeđe mrlje.

 | Author: MATIJA PLAŠĆ Uz tikka masalu gastrolovac Matija Plašć poslužuje naan; foto: foto: MATIJA PLAŠĆ  | Author: MATIJA PLAŠĆ Indijsko jelo tikka masala, posluženo uz brzi kruh naan foto: MATIJA PLAŠĆ

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.