Kolumne 13. veljače 2018.

U svijetu se danas slavi - Dan palačinki!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dan posvećen palačinkama slavi se na utorak prije Pepelnice. Zašto baš na ovaj dan? Kako se za vrijeme korizme znamo odreći najdražih slastica i jela, Britanci su odlučili "nadoknaditi" sve ono što će propustiti tijekom perioda odricanja. Dakle, taj utorak posljednja je prilika za opuštanje i uživanje u hrani koja nam neće biti dozvoljena u vrijeme korizme.

Dan palačinki se u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i nekoliko drugih zemalja širom svijeta, slavi uz dobru zabavu i puno raznovrsnih palačinki!

Najpoznatija aktivnost Dana palačinki je utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olney održava od 1445. godine. Sve je počelo kad je jedna Britanka, na utorak prije Pepelnice, odlučila ispeći palačinke kako bi iskoristila sve kvarljive namirnice prije korizme. Bila je toliko zauzeta izradom palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu. Čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće, s tavom u ruci.

Utrka palačinki ostaje relativno česta svečana tradicija u Velikoj Britaniji, čak i danas.

Pravila su stroga: natjecatelji moraju baciti svoje palačinke (barem tri puta) oponašajući pečenje palačinki, kao i nositi pregaču i maramu. Tradicionalno, kada muškarci žele sudjelovati, moraju se dotjerati kao kućanice, s pregačom i maramom.

U duhu ovog divnog, slatkog dana, donosim vam recept za cheese blintzes, palačinke s kremom od ricotte s preljevom od šumskog voća.

Recept potražite u nastavku, a našu kolumnisticu Mirjanu Šmit pratite na stranici Od slatkoga slađe, Facebook stranici i Instagram profilu.


Možda vas zanima... Savršeni finger food: Rolada od blitve sa sirom i šunkom Kolumne Možda vas zanima... Tortice s tri vrste čokolade i genijalnim dodatkom Kolumne

 

 | Author: Od slatkoga slađe foto: Od slatkoga slađe

 

Sastojci za palačinke:

  • 2 jaja
  • 120 g oštrog brašna
  • 120 g glatkog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • oko 4 dl mlijeka
  • 1 dl mineralne vode

Sastojci za nadjev:

  • 350 g ricotta sira
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • limunova korica

Sastojci za preljev:

  • 250 g šumskog voća
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • ½ dl vode

Postupak pripreme palačinki:

  1. Umiješati suhe sastojke te lagano ulijevati umućena jaja i mlijeko uz neprestano miješanje.
  2. Dodati mineralnu vodu te smjesu ostaviti stajati 30 - 60 minuta.
  3. Ispeći palačinke samo s jedne strane, slagati ih između masnog papira kako se ne bi lijepile.

Nadjev pripremite tako da:

  1. Navedene sastojke umutiti mikserom.
  2. Pečenu stranu palačinke nadjenuti žlicom nadjeva, umotati te palačinku pržiti na maslacu.

Postupak pripreme preljeva:

  1. Navedene sastojke kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta.
  2. Ohladiti.
  3. Pržene palačinke poslužiti uz voćni preljev.

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.