Kolumne 02. ožujka 2017.

Volimo indijsko: Naan s celerom

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Za neka pitanja normalnog ljudskog stanja ja sam doista loš lakmus. Jedno od takvih je na primjer: “Koliko puta se nađete pred problemom da u kući nema kruha?”

Osim posvemašnje zbunjenosti moj je odgovor: “Nikad.”, ali i: “Rijetko kupujem kruh.” te: “Obožavam kruh, njega uvijek ima u kući.” Kako su svi ti odgovori uopće mogući u isto vrijeme? I kakav je to nastup kojim se prikazujem kao fantastična domaćica?

Zapravo nije situacija s kruhom objašnjiva silnom predanošću kućanskim poslovima već je moja izuzetna zaljubljenost u krušne proizvode uzrokovala izdašnu proliferaciju recepata za kruhove i kruščiće koji pak zahtijevaju da se obožavanje iskazuje redovitom rotacijom različitih recepata. A tako je mnogo vrlo slasnih i vrlo jednostavnih recepata za brze kruhove! Poput ovog naana.

Naan je tradicionalni dizani plosnati kruh slavan u Indiji i diljem srednje i centralne Azije. Stariji recepti tako zahtijevaju dizanje naana uz pomoć fermentacije (kvasca), a moderne verzije često preferiraju prašak za pecivo ili slični brzi način dizanja. Prašak za pecivo omogućava veliku brzinu pripreme, a i blaži, prilagodljiviji okus finalnog proizvoda. Obje karakteristike sjajne su da i od vas učine osobu koja uvijek ima kruha u kući.


 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Zašto celer kao aromatizirajuća tvar? Jer često kupim stapke celera za druge recepte (kao dio mirepoixa) pa mi ostanu mirišljavi listovi koje zatim osušim na papiru na vrhu ormara nekoliko dana pa spremim u vrećicu i namrvim u kruščiće ili druga jela kad se ukaže prilika. U ovim kruhovima celer je ugodnog, toplog okusa, ne tako snažan da bi kruh činio pretjerano aromatiziranim – već baš sjajna nota koja ispuni kuću mirisom, a odlično se slaže s umacima, ili pak narescima ako koristite naan za sendvič.


Potrebno (za 2 naan kruščića tj. po dobar komad za dvije osobe):

  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • žličica mrvljenih listova celera (ili drugog suhog ili svježeg, sitno sjeckanog, bilja po želji)
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • oko 4 žlice mlake vode

Postupak pripreme:

  1. U manjoj zdjelici pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte ulje i utrljajte ga u brašno i zatim uz pomoć nekoliko žlica mlake vode umijesite meko tijesto. Kratko mijesite da se sve poveže (1-2 minute) i zatim oblikujte u kuglu i ostavite 10 minuta pokriveno da se brašno hidrira i tijesto opusti.
  2. Ugrijte tavu na srednje jakoj vatri (teške željezne tave su osobito dobre jer bolje drže temperaturu).
  3. Podijelite kuglu tijesta na dva dijela na pobrašnjenoj površini i razvaljajte u ovale. Taj ovalni oblik je tradicionalan, ali također vrlo jednostavan za razvaljati (svakako puno lakši od kružnih paratha ili tortilja) i vizualno privlačan.
  4. Pecite svaki naan na suhoj vrućoj tavi kratko na prvoj strani (vidljivo će se napuhati), oko minutu, a zatim malo na drugoj strani. Ako želite da je jače zažaren okrenite još koji put da se karamelizirane točke jače vide.
  5. Nakon što ih izvadite iz tave, pečene naan kruhove držite na tanjuru ili zdjeli obloženoj krpom, da se ne hlade i ne vlaže od kondenzacije. Poslužite uz bilo koji obrok, od doručka do večere, i koristite za umakanje, mazanje ili slaganje otvorenih – ili zatvorenih sendviča.
 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Jedan super brz i slastan obrok s naan kruhom je poslužiti ga uz jednostavni dhal od crvene leće, baš kao na naslovnoj slici. Superbrzo, superjednostavno i superslasno – porcija i pol kojoj ćete se uvijek vraćati.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako ste ih vi poslužili! 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.