Najave 05. lipnja 2020.

Otkrili smo zašto u kvartovsku pekarnicu Korica svi ulaze s osmijehom

1/11
foto: Emica Elvedji/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Nova Korica baš kao ususret ljetu, lijepom vremenu, zelenilu i dobrom raspoloženju otvorila je svoja nova vrata u Martićevoj 19...

Nakon Preradovićeve 39, popularnu craft pekarnicu Korica sada možeš pronaći i na adresi Martićeva 19. Na novoj lokaciji ova je popularna majstorska pekara svoja vrata otvorila ovoga ponedjeljka, 01. lipnja. Upravo zato mi smo ju odlučile posjetiti, provjeriti novi prostor, popričati s vlasnicom, a usput i isprobati neke od popularnih proizvoda koje možeš pronaći u njihovoj ponudi.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ima li netko da za Koricu još nije čuo?

Korica je zagrebačka mini tvornica vrhunskih pekarskih proizvoda i slastica francuskog i američkog tipa, cafe i bistro. Poznata je po tome da njeni proizvodi nastaju od isključivo najboljih, lokalnih sastojaka, a sav proces pripreme odvija se na mjestu prodaje što znači da proizvodi od nastanka do ruku kupaca ne pređu više od tri metra, rekla nam je mlada vlasnica, Ivana Urem Marohnić. "Ne koristimo nikakve aditive, enzime, gotove pekarske smjese ili slične pekarske prečice. Sažeto u par riječi, u Korici radimo pravi kruh." 

"U Korici koristimo dulji proizvodni proces, tijestu dajemo vremena da se uz prirodni kvasac fermentira i razvije na prirodan način, za koji je potrebno i preko 48 sati. U drugim pekarama u tijesta se stavljaju razni aditivi i enzimi kako bi proizvod bio spreman za pećnicu već nakon tri sata. Zato on ima i drugačiju aromu, i vijek trajanja, ali i prehrambena i zdravstvena svojstva", kaže naša sugovornica.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Kada te je zadnji put oduševila neka osnovna namirnica?

Kruh ne može biti jednostavniji proizvod. Unatoč tome, u hvatanju profita uspjelo ga se zakomplicirati raznim trikovima, koji su ugrozili njegovu osnovu, a to su zdravlje i aroma. "U Hrvatskoj kao potrošači hranu u prosjeku plaćamo skuplje, ali za taj novac ne dobivamo ništa prvoklasno, rijetko kada makar relativno pristojno. U Zagrebu se zapravo u mnogim kategorijama uopće ne može kupiti nešto prvoklasno, ne nudi se ništa izvanserijski, sve je pretpripremljeno i pretpakirano, „takvo kakvo jest“, uzmi ili ostavi", rekla je Ivana.

Kako navodi, u Hrvatskoj se proda preko 60 % uvoznih smrznutih pekarskih proizvoda, velika većina ostatka se lokalno proizvodi industrijski i to smrznuto, a sve što preostane i radi se u malim pekarama nastaje od industrijskih smjesa. "Zato, iako u Zagrebu doista ima puno pekara, po mojim kriterijima nisam vidjela da postoji ijedna prava pekara", zaključila je.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Romantični francuski duh osim u proizvodima, vidljiv je i u interijeru

Jednostavnost, ugoda, dobra muzika, nasmijana lica i fantastični okusi prvo su što nam pada na pamet na spomen Korice. Nova lokacija u Martićevoj odlično se uklopila u tu već dobro poznatu zagrebačku ulicu koja je, prema mnogima, jedno od popularnijih središta dobroga života. No, iako nije prošlo ni punih tjedan dana od otvaranja, Ivana nam govori kako je i treća lokacija Korice trenutno u procesu uređenja, a svojom pozicijom u Deželićevoj ulici dovršit će se "idealan trokut i pokrit će se čitav širi centar Zagreba."

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ako ih do sada nisi posjetila, neki njihovi najpopularniji proizvodi uključuju one najjednostavnije, poput baguettea, francuskog jambon beurre sendviča s putrom i šunkom ili divovskih kroasana s putrom, a ono što smo mi probale bio je jedinstveni cruffin, popularni spoj muffina i kroasana s kikiriki maslacem i artisan džemom te quiche sa špinatom i feta sirom. Iako cijene jesu nešto više - quiche od 16 kuna i cruffin od 17 kuna - možemo potvrditi izvrstan okus i teksturu te ćemo se po njih sigurno vratiti prvom prilikom!

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

"Od kad je proglašen najboljim kruhom u Zagrebu, brzo ostajemo i bez sourdough kruha od kiselog tijesta", kaže Ivana te nastavlja kako se "puno traže i Zest artisan džem ili newyorška babka, a osobni favorit su zobeni kolačići i domaći mramorni kolač s čašom mlijeka."

Nadalje, prethodno spomenute više cijene rezultat su korištenja najboljeg mogućeg brašna, najboljeg putra te činjenice da se svi proizvodi rade ručno, na duži i teži način, te zbog toga one padaju u drugi plan već nakon prvog pogleda na njihov proizvod koji je nezamjenjiv u usporedbi s onim komercijalnim.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Za vrijeme koronavirusa besplatno su dijelili svoju kulturu kvasca

Kako bi malo uljepšali dane koji su iza nas, kada je osim koronavirusa Zagreb pogodio i potres, zaposlenici Korice osim kruha, svima su besplatno dijelili i svoju kulturu kvasca staru čak 42 godine te izvorno donesenu iz San Francisca - najvrjedniju imovinu i „tajnu“ Korice. "Nakon doslovnog gubitka tla pod nogama, skromni kvasac i jednostavni recept uz ritual izrade kruha nekima su vratili njihovu sudbinu i snagu u ruke. Moć da prehrane svoju obitelj, da zatvoreni i porušeni domovi ponovo zamirišu na normalnu svakodnevicu", kaže Ivana.

Pekarica omiljene zagrebačke pekarnice: Dijelili smo kruh uplašenim ljudima, a korona mi je odgodila vjenčanje

"U ovoj izvanrednoj situaciji shvatili smo da nismo samo neka radnja koja se otvara i zatvara kako želi, nego bitan dio mikro zajednice koja nas okružuje, s kojom ne samo da dijelimo svakodnevicu, već ona na nas i računa. Činjenicu da naša djelatnost ostaje među rijetkim otvorenim shvatili smo kao veliku odgovornost, koju smo unatoč svim izazovima nastojali opravdati i da na kraju na polici sve izgleda normalno. Poduzetništvo tad pada u drugi plan, bitno je bilo svaki dan otvoriti i uz sve izazove oko putovanja djelatnika na posao i dostave namirnica ne ugroziti očekivanja kupaca", zaključuje naša sugovornica.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Zaključno ono što smatramo važnim za napomenuti jest činjenica da u kratkom vremenu koje smo mi provele na novootvorenoj lokaciji posjetitelji i kupci neprestano su dolazili i izmjenjivali se, a osmijeh s njihova lica nije se skidao. Nadalje, nakon potresa na njihovoj  Facebook stranici mogla si pronaći i recept za jednostavan kruh koji se može napraviti doma, a ako ga do sada nisi vidjela, svakako ga probaj izraditi i zatim javiti kako je ispao. U slast!

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 5 grama svježeg kvasca ili 3 g suhog kvasca
  • 10 g morske soli
  • 350 g vode (grama!)
  • kukuruzno ili rižino brašno za posipanje

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, kvasac i sol. Polako dodaj vodu i miješaj rukom dok se sastojci ne prožmu, otprilike 3-5 minuta. Tijesto će biti kvrgavo i ljepljivo. Sakupi svo tijesto s rubova zdjele kako bi zdjela bila uredna. Prekrij zdjelu plastičnom folijom i pusti tijesto da odmara najmanje 12 -18 sati na sobnoj temperaturi, najviše oko 18-21 stupnja Celzija.
  2. Tijesto je spremno kada mu je površina prošarana mjehurićima. Lagano pobrašni radnu površinu i izvadi tijesto iz zdjele. Lagano ga pobrašni pa ga lagano savij jednom ili dvaput preko sebe. Lagano ga pokrij s plastičnom folijom i pusti da odmori oko 15 minuta.
  3. Koristeći točno onoliko brašna koliko ti treba da se tijesto ne lijepi za radnu površinu odnosno ruke, nježno i brzo oblikujte tijesto u loptu. Dobro pobrašni kuhinjsku krpu kombinacijom kukuruznog (ili rižinog) i običnog brašna. Stavi tijesto u krpu i smjesti u dublju posudu (košaru za kruh ili sl.) kako bi tijesto tijekom dizanja zadržalo oblik. Pokrij drugom također pobrašnjenom krpom i pusti da se na toplijoj sobnoj temperaturi diže oko 2 sata. Tijesto je spremno kad mu se volumen udvostruči.
  4. Pola sata prije nego što je tijesto spremno za pečenje, zagrij pećnicu na najjače (od 220-240 stupnjeva Celzija) i dobro zagrij posudu za pečenje u njoj. Najbolje je koristiti gusenu ili keramičku posudu s poklopcem. Kad je tijesto spremno, pažljivo izvadi posudu za pečenje iz pećnice i otklopi je. Budi jako oprezna! Makni gornju krpu s tijesta i oprezno gurni ruku ispod tijesta odnosno kuhinjske krpe i pažljivo prebaci tijesto u vruću posudu za pečenje. Možda će izgledati malo neuredno, ali nemoj se brinuti. Malo protresi posudu za pečenje da se tijesto rasporedi i vrlo oštrim nožem ili škarama ga na nekoliko mjesta zareži. Vrati poklopac na posudu i stavi u pećnicu na najveću temperaturu 30 minuta. Otklopi posudu pa peci dodatnih 15-30 minuta otklopljeno, dok kruh nije lijepe zlatno smeđe boje. Ispečen kruh izvadi iz posude i pusti da se dobro ohladi.

 

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.