Najave 16. studenoga 2023.

Nauči kako spojiti čokoladu i koktel

Miksologija: sparivanje koktela i čokolada
Miksologija: sparivanje koktela i čokolada foto: Ivan Leko/Express Bar
gastro postao gastro.24sata.hr
Taman Artisan Chocolates i Express Bar u nadolazećim mjesecima najavljuju zanimljive vođene degustacije "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" na kojima će, kroz tri sjajna slijeda, polaznicima predstaviti nesvakidašnje kombinacije čokolade, koktela i čokoladnog trufflea

Jedni su u vrhu domaće proizvodnje artisan čokolada, a drugi u vrhu ugostiteljstva na području pripreme i posluživanja specialty kave i vrhunskih i izuzetno promišljenih signature koktela. A sada su se ujedinili i pokrenuli uistinu zanimljiv projekt, najuzbudljivije radionice sljubljivanja koje smo ikad posjetili.

Već pogađate, riječ je o Taman Artisan Chocolates i Express Baru koji u nadolazećim mjesecima najavljuju zanimljive vođene degustacije "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" na kojima će, kroz tri sjajna slijeda, polaznicima predstaviti nesvakidašnje kombinacije čokolade, koktela i čokoladnog trufflea te objasniti proces razvoja receptura te tehnikama koje koriste prilikom stvaranja njihovih kreacija.

 | Author: Ivan Leko/Express Bar "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" foto: Ivan Leko/Express Bar

Kroz degustaciju će, one koji se odluče za ovu sjajnu radionicu, voditi barmen Ivan Leko, voditelj i vlasnik Express Bara te pokretači nagrađivanog brenda Taman Artisan Chocolates Stiv Kahlina, čokolatijer i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade (IICCT Level 2). Uz ukusna sparivanja, sudionici će također imati jedinstvenu priliku naučiti više o umjetnosti izrade koktela i čokolade te ovo iskustvo biti ujedno i edukativno, omogućujući gostima da dobiju iz prve ruke informacije o zanatu koji stoji iza ovih omiljenih užitaka.

"Jako se veselimo suradnji s Taman Artisan Chocolates jer njihov tim, kao i naš u Express Baru, gaji izrazito autorski pristup razvijanju svojih proizvoda čime se uvelike ističu na domaćoj sceni", rekao je Ivan Leko, voditelj Express Bara, koji nam je tijekom radionice za novinare do u detalje objasnio svaki kušani koktel te način na koji je do njega došao.

 | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Stiv Kahlina foto: Tomislav Miletić/Pixsell

"Kokteli Express Bara su jedinstveni i složeni, višedimenzionalnih okusa, te u kombinaciji s našim kompleksnim i bogatim čokoladama i čokoladnim trufflesima rezultiraju višeslojnim organoleptičkim iskustvom", dodao je Stiv Kahlina, majstor čokolatijer Taman Artisan Chocolates. Od njega smo tijekom radionice doznali i kako ljudi reagiraju na njegova posebne gourmet čokolade, ali i koja se ideja skriva iza svake pojedine čokoladne kreacije.

Na radionici organiziranoj za novinare kušali smo tri nevjerojatna slijeda koji su nas potpuno izbili iz cipela, otvorili nam vidike što se tiče i čokolada i koktela te njihova spajanja. Dobili smo uistinu sjajnu priliku da kušamo na prvu lude, a zapravo genijalne kombinacije okusa. Kušanje svakog slijeda započeli smo kušanjem čokolade, koju smo lagano trebali rastopiti na jeziku, nakon toga kušali bi smo koktel koji bi se savršeno spojio s aromama kušane čokolade, a za kraj slijeda bio je poslužen pripadajući truffle.

 | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Stiv Kahlina i Sanja Vladović iz Taman Artisan Chocolatesa prošle su godine na Weekend Food festivalu u Rovinju imali odličnu radionicu kušanja čokolade foto: Emica Elvedji/PIXSELL  | Author: Emica Elvedji/PIXSELL Stiv Kahlina i Sanja Vladović iz Taman Artisan Chocolatesa prošle su godine na Weekend Food festivalu u Rovinju imali odličnu radionicu kušanja čokolade foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U prvom slijedu kušali smo Taman tamnu čokoladu (62%) blage voćne arome, aromatiziranu čistim eteričnim uljem slatke naranče i koricom naranče, začinjenu drobljenim zrnima četiri različite vrste papra i listićima timijana. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena s Academy of Chocolate award – Bronze.

Nakon toga slijedio je koktel Express Bara – Margareta (da, ime namjerno podsjeća na popularni koktel Margaritu) izrađen milkwash postupkom s čokoladnim mlijekom, bogatog tijela s blagom čokoladnom notom, sljubljena s tekilom i citrusnim aromama eteričnih ulja naranče.

Prvi slijed završio je kremastim truffleom cremino od badema i bijele čokolade prožetim koricom naranče i eteričnim uljem naranče, ručno uvaljan u tamnu gorku čokoladu i kakao prah intenzivnog okusa kakaa.

 

Možda vas zanima... TAMAN predstavlja prve "bean to bar" čokolade! Najave

 

Drugi slijed otvorila je tamna mliječna čokolada (39%) povećanog udjela kakaa, iznimne kremoznosti, s aromatičnom kombinacijom mediteranskog bilja (komorač, ružmarin, timijan, kadulja) iz organskog uzgoja čijim aromama dominira svježina. Nastavili smo uz koktel Maxcal koji (kako i sam naziv nagovještava) osvaja odvažnom kombinacijom dimne note mezcala, ljutine đumbira i biljne note kadulje.

Sjajan završetak drugog slijeda bio je cremino od slatkih badema i bijele čokolade s organskim kokosom, bourbon vanilijom, koricom limuna te eteričnim uljem. Centar trufflea je ručno obložen sa tri sloja bijele čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim ljuskicama kokosa.  | Author: Ivan Leko/Express Bar "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" foto: Ivan Leko/Express Bar

Treći slijed obilježila je upečatljiva intenzivna gorko-slatka čokolada (60%) u kombinaciji s hrskavim komadićima organski uzgojene kave iz Kolumbije i aromatičnim kardamomom. Čokolada je inspirirana poviješću kave jer je začinjavanje kave kardamomom bio omiljeni način ispijanja kave u vrijeme kad je ona tek postajala popularna u Otomanskom carstvu. Ova čokolada je 2018. godine nagrađena s Academy of Chocolate award - Bronze.

Čokoladu s kavom i kardamomom odlično je pratio koktel klasi Espresso Martini, naravno s potpisom Express Bara. Koktel izrađuju s vrhunskom kavom, konjakom i bourbon vanilijom s Madagaskara uz napredne tehnike moderne miksologije za maksimalno kremastu teksturu i slađu aromu kave.

Slatki završetak trećeg slijeda bio je truffle napravljen od cremina od lješnjaka i mliječne čokolade s cvijetom soli Solane Nin, obložen  s tri sloja tamne čokolade od kojih je drugi pomiješan s hrskavim biskvitom. Ovaj truffle je 2019. godine nagrađen s Academy of Chocolate award – Silver.

 | Author: Ivan Leko/Express Bar "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" foto: Ivan Leko/Express Bar

"Koliko god sparivanje koktela i čokolada zvuči zabavno, riječ je o izrazito zahtjevnoj zadaći zbog izazova balansiranja intenziteta okusa, teksture, temperature, sadržaja alkohola, razine slatkoće i osobnih preferencija. Potrebno je vrijeme, eksperimentiranje i dobro razumijevanje koktela i čokolade kako bi se postiglo skladno sparivanje", zaključila je Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade.

 

Možda vas zanima... Nove TAMAN Artisan Chocolates za izbirljiva nepca Najave

 

Bilo da ste iskusan znalac ili jednostavno želite uživati u večeri gurmanskih užitaka, ne smijete propustiti radionicu "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" jer ona pruža uistinu jedinstveno osjetilno iskustvo. Napomenimo i da neće svaka radionica jednako izgledati, svaki put ubacit će i neke nove čokolade, koktele i trufflese te njihove kombinacije, tako da se isplati doći i više puta 😉

Radionice traju oko 2 sata i održavaju se u Express Baru, a zasad su najavljeni termini 21. studenoga te 12. i 19. prosinca u 20 sati. Kako je broj ulaznica za ove ekskluzivne radionice ograničen, te se iste brzo rasprodaju, organizatori preporučuju ranu rezervaciju. Radionicu je moguće kupiti i kao poklon bon ako želite nekoj dragoj osobi darovati ovo iznimno iskustvo. Više informacija može se pronaći ovdje.

 | Author: Ivan Leko/Express Bar "Miksologija: sparivanje koktela i čokolada" foto: Ivan Leko/Express Bar

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:42 17. Studeni 2023.

    ovo je dobar cokoladni koktel