Najave 04. kolovoza 2023.

Od finih pohanaca do kašica za bebe - Esplanadina ponuda za male gurmane

Dječji meni hotela Esplanade
Dječji meni hotela Esplanade foto: Lili Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mali gurmani odsad u zagrebačkom hotelu Esplanade mogu uživati u ukusnoj, posebno serviranoj hrani kreiranoj samo za njih. Jela je osmislila chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić koja je i sama mama te najbolje zna što klinci vole jesti

Krem juha od mrkve sa štapićima kuhane mrkve s medom, poširani file brancina s kremom od batata i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kremasti rižoto s ukusnim povrćem i pečenom piletinom, krema od krumpira i mladog špinata, riža na mlijeku s vanilijom i bananama, kolač od mrkve i badema, voćni smoothie, svježe sezonsko voće – sve je to dio novog jelovnika koji potpisuje Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić, a u kojemu možete pronaći i zdrave kašice od svježeg voća i povrća za bebe, prema dostupnim namirnicama te u skladu sa željama roditelja i prehrambenim navikama djece.

 | Author: Lili Bašić Odsad mali gurmani u hotelu Esplanade uživaju u posebnom meniju, kreiranom baš za njih... foto: Lili Bašić  | Author: Lili Bašić Pohana pileća prsa, krema od krumpira i mladog špinata foto: Lili Bašić

"Budući da sam i ja mama, svjesna sam važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu, stoga sam kreirala jelovnik od pažljivo biranih i svježih sastojaka. Djeca odmalena razvijaju svoje okusne pupoljke, a roditelji i okolina u velikoj mjeri utječu na stjecanje zdravih navika.

Roditelji su danas svjesni toga, pa za sebe, a posebno za svoju djecu, traže i očekuju samo ono najbolje pripremljeno od svježih i vrhunskih sastojaka. Mi kao hotel Esplanade, koji slovi za svojevrsnu instituciju ugostiteljstva, želimo biti primjer i ponuditi mališanima ukusna jela koja obiluju hranjivim sastojcima koji su ključni za pravilan rast, zdravlje i funkcioniranje organizma.

Okuse sam maksimalno prilagodila djeci da mogu s veseljem naručiti hranu koju vole, ali u zdravijem obliku uz potrebne nutritivne sastojke. Primjerice, omiljeni špageti, koji mogu biti i bez glutena, dolaze uz umak koji pripremamo u vlastitoj kuhinji od svježih rajčica koje nabavljamo od provjerenih proizvođača, u kombinaciji s istarskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, svježim bosiljkom iz našeg vrta na terasi Oleander te bez dodanih šećera i aditiva”, ističe višestruko nagrađivana chefica Ana Grgić Tomić.

 | Author: Lili Bašić Krem juha od mrkve, štapići kuhane mrkve s medom foto: Lili Bašić  | Author: Lili Bašić Chefica Ana Grgić Tomić foto: Lili Bašić

"Moji osobni favoriti su juhica od mlade mrkve sa štapićima od mrkve u medu, kao i poširani brancin – jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Ribu poslužujem uz finu kremu od batata s maslinovim uljem uz naš čips od batata – fantastično jelo koje često pripremam i svojoj curici”, otkriva Ana.

 

Chefica Ana Grgić Tomić Možda vas zanima... Ljetni jelovnik Ane Grgić Tomić - dašak Mediterana u vrućem Zagrebu Najave

 

Za mališane koji imaju posebne prehrambene navike, alergije ili intolerancije na hranu Esplanadini kuhari sa zadovoljstvom će pripremiti jela prema sugestijama roditelja.

"O tome vodimo posebnu brigu, osobito ako se radi o specijalnoj prehrani ili ako postoje alergije na pojedine sastojke. Naime, time sam se vodila pri kreiranju jelovnika u kojem, primjerice, upotrebljavam rižin griz umjesto pšeničnog.

Vjerujem da je pravilna prehrana preduvjet djetetova zdravlja, stoga se sva jela pripremaju u hotelskoj kuhinji od pažljivo biranih i svježih namirnica. Dio njih dolazi iz obližnjih OPG-ova i od provjerenih proizvođača. Jela pripremamo prema načelima zdrave prehrane s minimalnom količinom masnoće, uglavnom na maslinovom ulju uz dodatak morske soli i uz primjerenu termičku obradu, da bismo očuvali sve vrijedne i zdrave sastojke", navodi Ana.

 | Author: Lili Bašić Špageti u kremastom umaku od rajčice i sira foto: Lili Bašić

 | Author: Lili Bašić Poširani file brancina, krema od batata i maslinovog ulja foto: Lili Bašić

Iznenadit će vas koliko je mogućnosti za razmaziti nepce vaših mališana poslasticama s minimalnim dozama šećera. Sočni kolač s mrkvom i bademima u kombinaciji s kremom od badema, riža na mlijeku s vanilijom i bananom, voćni smoothie, limunada, ili pak samo svježe sezonsko voće bit će odličan izbor za mališane, dok roditelji malih beba mogu s povjerenjem naručiti neku od svježe pripremljenih kombinacija povrtnih ili voćnih kašica.

Osim što se djeci nudi nešto ukusno, namjera je i povoljno utjecati na prehrambene odluke u najmlađoj dobi koje uvelike utječu na zdravlje djece, čime se osigurava energija potrebna za rast, tjelesnu aktivnost i druge tjelesne funkcije, a njome se unose tvari koje izgrađuju i održavaju tijelo, pridonose održavanju tjelesne i mentalne kondicije i poboljšavaju otpornost mališana prema bolestima.

Iako su mnoge sklonosti djece u vezi s namirnicama već definirane do predškolske dobi, roditeljski je utjecaj i dalje velik, stoga je ovo vrijeme idealno da upoznate dijete s hranom koja ne sadrži zasićene masti, aditive i velike količine šećera koji su štetni za mali dječji organizam.

 | Author: Lili Bašić Topli čokoladni kolač sa sladoleom od vanilije i sezonskim bobičastim voćem foto: Lili Bašić  | Author: Lili Bašić Rižin griz s kakaom foto: Lili Bašić

Uz to, Esplanadino osoblje uvijek će dati prednost djeci pri narudžbi i pripremi jela, kako dijete ne bi čekalo gladno. Za najmlađe tu su i vrhunski ergonomski stolci koji pružaju udobnost maloj djeci za stolom, kao privlačni, pomno dizajnirani i kvalitetni tanjurići, zdjelice, pribor za jelo i podlošci koji će biti posebno zabavni najmlađima.

Ako vam zatreba prostor za presvlačenje beba, to možete učiniti na etaži –1, gdje vas očekuje ugodan prostor s dizajnerskim stolom za presvlačenje, opremljen pelenama raznih veličina, kao i jednokratnim podlošcima i vlažnim maramicama. Ako je potrebna dodatna asistencija, Esplanadino osoblje rado će vam pomoći. Novi dječji jelovnik, sa živopisnim ilustracijama Esplanadinog miša koje potpisuje Ivica Valjak i stihovima Ivone Zege, oduševit će najmlađe svojim dizajnom, a dostupan je u restoranima hotela Esplanade – Le Bistro i Zinfandel's, kao i u sobnom posluživanju.

Povedite djecu u Esplanadu da dožive istinski gurmanski ugođaj u pratnji profesionalnog tima i ugodnog ambijenta. Restorani Le Bistro i Zinfandel's vam omogućuju superbrzi besplatni Wi-Fi i pregled jelovnika à la carte i dječjeg jelovnika s vjernim fotografijama jela u Esplanadinoj aplikaciji

 | Author: Lili Bašić Kremasti rižoto s povrćem i pečenom piletinom foto: Lili Bašić  | Author: Lili Bašić Riža na mlijeku, vanilija, banane foto: Lili Bašić  | Author: Lili Bašić Sočni kolač s mrkvom i bademima, krema od badema foto: Lili Bašić

 

Ana Grgić Tomić Možda vas zanima... Ljetni meni Esplanadinog Le Bistroa - od rakovica s dimljenom rajčicom do panna cotte s bagremom i marelicama! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.