Najave 31. srpnja 2023.

"Okusi svijeta - slasne priče o hrani" - knjiga koja otvara apetit

Knjiga "Okusi svijeta – slasne priče o hrani"
Knjiga "Okusi svijeta – slasne priče o hrani" foto: Školska knjiga
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz knjigu "Okusi svijeta - slasne priče o hrani" naučit ćeš puno toga o namirnicama, njihovu korištenju kroz povijest, kombiniranju okusa... A tu su i recepti iz svih krajeva svijeta. I mi donosimo jedan recept iz knjige - za nigerijsku juhu od kikirikija!

Na žalost puno divnih knjiga o hrani koje su dostupne na internacionalnom tržištu nikada ne stignu do hrvatskih čitatelja, osim ako su oni toliko entuzijastični da sami ne potrude, i naruče ju s nekog od stranih web shopova, na engleskom ili nekom drugom jeziku. I zato toliko veseli svako domaće izdanje - bilo da je riječ o 'običnoj' kuharici, ili izdanju poput ovog koje, uz recepte, donosi i pregršt korisnih informacija o hrani i namirnicama.

 

Pečeno povrće Možda vas zanima... Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno Špajza

 

I odrasli će puno naučiti

Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński, Natalia Baranowska, autori su odlične, bogato ilustrirane knjige "Okusi svijeta – slasne priče o hrani" koju  je nedavno na hrvatskom jeziku izdala Školska knjiga. Zabavan je to pregled gastronomske povijesti svijeta s receptima slavnih delicija koji donosi slasne priče o hrani, tradicionalne proslave i recepte iz 26 zemalja.

Knjiga je bogato ilustrirana, no ne dajte se zavarati - ona nije namijenjena samo najmlađima. Ovo izdanje, kako ponosno ističu izdavači, upoznaje velike i male čitatelje s gastronomskom šarolikošću svjetskih kultura te potiče na istraživanje i obiteljsko kuhanje, a donosi 50 recepata iz raznih dijelova svijeta.

 | Author: Školska knjiga Knjiga "Okusi svijeta - slasne priče o hrani" foto: Školska knjiga

Od pšeničnih polja do obroka za astronaute

"Knjiga Okusi svijeta – slasne priče o hrani poziva čitatelje na putovanje kroz vrijeme i prostor tragom popularnih jela s raznih strana svijeta, od prvih pšeničnih polja pa sve do obroka za astronaute. Svako poglavlje vodi čitatelje u drugu zemlju i pripovijeda im priču o odabranim namirnicama i jelima koja se ondje pripravljaju te o njihovoj povijesti", stoji u najavi ovog jedva dočekanog izdanja.

 | Author: Školska knjiga U knjizi "Okusi svijeta - slasne priče o hrani" nalazi se i recept za poljske pieroge foto: Školska knjiga

Znate li koje je najveće voće koje raste na stablu, za koje je skupocjene delicije zapravo zaslužna plijesan i koji je začin najcjenjeniji na cijelome svijetu? Koja namirnica ima pogled babaroge, kako su neke namirnice stigle s jednoga dijela zemaljske kugle na drugi i u kojim se kulturama hrana priprema s velikom pomnjom te je uživanje u njoj istinska vizualna i osjetilna gozba? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja o hrani potražite u knjizi "Okusi svijeta - slasna priče o hrani", svojevrsnom gastronomskom atlasu koji će probuditi sva vaša osjetila.

Put oko svijeta uz 50 recepata

Knjiga "Okusi svijeta – slasne priče o hrani" u izdanju Školske knjige i u prijevodu Mladena Martića kratak je pregled zanimljive povijesti hrane koji će vam otvoriti apetit, izoštriti osjetila i potaknuti vas na istraživanje. Čitajte o tome odakle potječu i kako se pripremaju najslavnije kulinarske poslastice, a narastu li vam zazubice, prionite na posao i okušajte se u pripremanju delicija prema receptima iz svih krajeva svijeta. Naučite kako napraviti talijanske, skandinavske ili iranske specijalitete, gostujte na marokanskoj gozbi ili se prepustite istinskom gastronomskom užitku u kuhinji vrhunskih francuskih kuhara. U slast!

Donosimo jedan od recepata iz knjige - za nigerijsku juhu s kikirikijem, odnosno omiljenu Groundnut soup.

 | Author: Školska knjiga Poslastica iz Nigerije - juha s kikirikijem foto: Školska knjiga

Nigerijska juha s kikirikijem

(za 6 porcija, vrijeme kuhanja - 90 minuta)

Sastojci:

  • 4 žlice biljnoga ulja
  • 1 žlica pročišćena maslaca
  • 1 i ½ komada piletine (bez kože)
  • 2 čaše vode (500 ml)
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica soli
  • 1 i ½ čaša oljuštena kikirikija (200 g) ili 1 jedna čaša maslaca od kikirikija (240 g)
  • 2 mala crvena luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ svježe čili papričice
  • 3 male rajčice ili 1 konzerva od 400 g
  • 2 žlice palmina ili biljnog ulja
  • veća vezica svježeg ili zamrznuta špinata
  • riža za prilog

*Za pripravljanje ovoga jela možeš upotrijebiti bilo koju vrstu mesa. Ako ti je draža vegetarijanska inačica, skuhaj u umaku batate, krumpire ili drugo korjenasto povrće.

 

Možda vas zanima... Treba li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Špajza

 

Postupak:

  1. U loncu s debelim dnom ugrij ulje i maslac, ubaci piletinu i preprži ju sa svih strana.
  2. Dodaj vodu, lovorovo lišće i sol. Pirjaj poklopljeno 45 minuta dok piletina ne omekša.
  3. Na suhoj tavi preprži kikiriki. Kada posmeđi, ohladi ga, pa smiksaj u blenderu u pastu.
  4. Luk, češnjak, čili i rajčice smiksaj ugrubo u blenderu.
  5. Žlicom za cijeđenje izvadi meso iz lonca, dodaj pastu od kikirikija, luk smiksan s rajčicama i palmino ulje. Kuhaj 10 – 15 minuta na srednjoj vatri, miješajući povremeno dok se umak zgušnjava.
  6. Vrati piletinu u lonac, dodaj špinat i kuhaj nekoliko minuta na slaboj vatri. Posluži s rižom.

Savjet više: U Nigeriji juhe imaju konzistenciju gustih umaka ili jela, a ne vodenih bujona. Uvijek se poslužuju pireom od jama, pogačom ili rižom.

 | Author: Školska knjiga Iz Norveške stižu fine okruglice sa smeđim umakom foto: Školska knjiga

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.