Najave 30. studenoga 2023.

Primamljivi okusi jeseni s potpisom Ane Grgić Tomić

Esplanade novi meni
Oscietra kavijar, poširana kruška u bijelom vinu, vafli od heljde, mousse od badema foto: Lili Bašić/Koridor27
gastro postao gastro.24sata.hr
Nadahnuta jeseni, Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić u novom Zinfandel'sovu à la carte jelovniku donosi fantastične spojeve okusa koji će vas osvojiti na prvo kušanje. Također, tijekom adventa svake nedjelje poslužuje se specijalno izdanje Adventskog bruncha

Mnogo je dobrih razloga zašto biste upravo Esplanadin Zinfandel's sljedećih tjedana trebali uvrstiti među nezaobilazne destinacije na gastronomskoj mapi Zagreba. Ovaj kultni zagrebački restoran visoke gastronomije i prepoznatljive usluge, čiji su gosti nerijetko i poznate zvijezde sa scene svjetskog šoubiznisa, s ponosom nosi zelenu Michelinovu zvjezdicu za svoj održivi koncept.

 

European Hotel Awards 2023. Možda vas zanima... Zinfandel's je najbolji europski restoran, a Ana Grgić Tomić dobila je posebno priznanje Najave

 

Valja istaknuti da je chefici Ani Grgić Tomić na prestižnoj dodjeli nagrada European Hotel Awards 2023. u Barceloni Svjetska gastronomska organizacija nedavno uručila posebno priznanje Étoile Blanche, dok je Zinfandel's proglašen europskim hotelskim restoranom godine. Osim toga, čarobno dotjeran interijer i dani blagdana koji su pred nama svakako pozivaju na druženje i uživanje u finim jelima uz butelju vrhunskog vina i pjenušave mjehuriće čistog zadovoljstva.

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Restoran Zinfandel's foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Skoljke sv. Jakova, buča, limun, pesto od bučinih sjemenki, kreker od buče foto: Lili Bašić/Koridor27

Omiljeni škampi

U novom sezonskom à la carte jelovniku Ana spaja osobni prepoznatljiv kreativni stil pripreme jela s primamljivim okusima jeseni, a rezultat je privlačna doza umjetnosti koja poziva na kušanje. Selekcija precizno oblikovanih jela donosi interesantne spojeve u kojima glavnu ulogu imaju plodovi jeseni poput kestena, buče, divljači, pastrnjaka, tartufa, vrganja, lisičarki, korabice, cvjetače, klekovih bobica, maslina, šljiva, naranče i krušaka.

Oscietra kavijar u kombinaciji s kruškom poširanom u bijelom vinu uz vafl od heljde i mousse od badema nešto je što svakako valja kušati. Na jelovniku su se i ovaj put našli jadranski škampi, za koje valja istaknuti da se love u Podvelebitskom kanalu vršama kako bi se zaštitio mikroekosustav, ali i potaknuli mali ribari da se bave ovom djelatnošću.

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Chefica Ana Grgić Tomić foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Rezanci sa sušenim vrganjima, veloute od lisičarki, krema od suncokretovih sjemenki,ušećere (2).. foto: Lili Bašić/Koridor27

"Jedna od mojih omiljenih namirnica i ovaj je put našla svoj status u jelovniku – svježi jadranski škampi odličan su starter, koji sam u ovom jelovniku sljubila s čičokama od kojih sam složila ukusni tartar koji sam kombinirala s kremom od pečenog celera", istaknula je Ana i dodala:

"Ljubiteljima tjestenine svakako preporučujem domaće rezance iz naše vlastite proizvodnje, koji se fantastično spajaju sa sušenim vrganjima, veloutéom od lisičarki, kremom od suncokretovih sjemenki i ušećerenim tartufima uz dodatak posebnog aceta od aronije koji nam dolazi iz domaćeg OPG-a Brolich. Svakako zanimljiv spoj u kojem prevladavaju zemljani tonovi.“

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Usoljena losos pastvra, marinada od limete, ukiseljena korabica,dimljena ikra pastrve, veloute korabice foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Oscietra kavijar, poširana kruška u bijelom vinu, vafli od heljde, mousse od badema foto: Lili Bašić/Koridor27

Kremasto, hrskavo i ukusno

"Kremasto, hrskavo i ukusno tri su komponente kojima se gotovo uvijek vodim pri kreiranju novog jelovnika i pokazale su se odličnom vodiljom. Jedno lagano jelo svakako su školjke sv. Jakova u drukčijem tonu, oplemenjene pestom od bučinih sjemenki uz tri različita okusa buče, dodatak ukusnih krekera i limuna.

Nutritivno uravnotežena krem juha od kestena odličan je izbor za sve one koji cijene slatkastu aromu kestena koja dolazi u spoju s domaćom marmeladom od vrganja i melase. Pačja prsa, koja u ovom jelovniku spajam s jabukama, pečenim šljivama, medom i anisom, stižu nam izvorno iz male međimurske farme koja uzgaja patke za našu kuhinju, kao i već godinama popularne božićne purice kojima se gosti osobito raduju.

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Jadranski škamp, krema od pečenog celera, tart od čičoka, veloute od škampa foto: Lili Bašić/Koridor27

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Lagano zapečeni file bakalara, gel od crnog češnjaka, prokulice, marmelada od limuna foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Krem juha od kestena, košarica s marmeladom od vrganja i melase foto: Lili Bašić/Koridor27

Od domaće patke za à la carte jelovnik izdvajamo sočna prsa, dok od drugog dijela patke pripremamo slasni confit i ukusnu pačju mast, što uglavnom poslužujemo uz blagdanske delicije. Među glavna jela dodala sam i jelenji kare, koji nam stiže izvorno iz Gorskog kotara. Uz ovaj izvrsni komad divljači pripremila sam gusti umak od porta koji pripremam tako da prvo dimim višnje, koje potom iskuhavam, a sve s namjerom da se kare topi u ustima, pri čemu još dodajem umak od klekovih bobica, ulje bora i pastrnjak – za pravu zimsku priču”, objašnjava chefica Grgić Tomić dodajući da je nezaobilazan američki striploin ovog puta predstavila u sasvim drukčijoj varijanti s krunom od parmezana i ukusnih pinjola uz ragout od crnih truba i karameliziranu ljutiku.

"Novi jelovnik stavlja naglasak na svježe domaće namirnice koje nabavljamo od pomno biranih OPG- ova, dok sam u svakoj prilici nastojala upotrijebiti upravo sezonske sastojke i pripremiti velik dio toga u vlastitoj radionici uz specijalne tehnike pripreme. Veseli nas i priprema domaćeg kruha i focaccie s dodacima aromatičnog ružmarina i začinskog bilja s Oleander terase", ističe chefica.

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Poširani file brancina u gustom umaku od naranče i šafrana, krema od cvjetače, svježa cvjetača foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Jelenji kare, dimljene višnje, umak od klekovih bobica, ulje bora, pastrnjak foto: Lili Bašić/Koridor27

Nezaobilazni klasici

Na jelovniku se nalaze i vjerni Zinfandel'sovi klasici kao što su ručno kosani tatarski biftek koji se pred gostima priprema od najboljih dijelova mesa i biranih začina, zatim divlji brancin pečen u soli, koji je pravi specijalitet, posebno među inozemnim gostima, a tu su i istarski fuži s tartufima te kultni Esplanadini štrukli zapečeni u kremastom vrhnju, koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti.

Chefica Ana Grgić Tomić i osoblje restorana Zinfandel's osobitu pažnju pridaju posebnim prehrambenim navikama gostiju, stoga su posebno naznačena jela koja se pripremaju prema halal standardima, vegetarijanska jela i ona koja ne bi trebala sadržavati gluten, dok je za djecu u ponudi posebno prilagođen Dječji meni.

 

Dječji meni hotela Esplanade Možda vas zanima... Od finih pohanaca do kašica za bebe - Esplanadina ponuda za male gurmane Najave

 

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Američki striploin, kruna od parmezana i pinjola, ragout od crnih truba, karamelizirana ljutika foto: Lili Bašić/Koridor27

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Domaća pačja prsa, jabuke, pjena od pečenih šljiva foto: Lili Bašić/Koridor27

Kreativna karta deserata

Za sve sladokusce, slastičarski tim na čelu s glavnom Esplanadinom slastičarkom Mirjanom Špoljar pripremio je primamljiv izbor slasnih deserata koji savršeno zaokružuju ukusni gurmanski doživljaj restorana Zinfandel's. Kreativna desertna karta donosi neodoljive kombinacije lješnjaka, badema, masline, ruže i naranče, a jedan od izdvojenih favorita koji će oduševiti mnoge je privlačni fondant biskvit od čokolade i lješnjaka s pjenom od lješnjaka. Ovaj desert odličan je izbor za sve ljubitelje slastica bez glutena.

Ako ste skloni intenzivnijim okusima, na popisu slastica posebno se izdvaja sočni kolač od badema s biskvitom od maslinovog ulja i ružine vodice uz dodatak gela od mlijeka i narančine korice, koji se priprema posebnom tehnikom kuhanja.

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Crumble od oraha, mousse od tamne čokolade i kave, marmelada od kumkvata, tuile od oraha foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Fondant biskvit od čokolade i lješnjaka, čokoladna krema, cremeux od lješnjaka, pjena od lješnjaka foto: Lili Bašić/Koridor27

Pomno kreirana vinska karta koja nudi vrhunska vina, pjenušce i šampanjce iz Hrvatske i svijeta dodatno će upotpuniti iskustvo objedovanja, dok će vam osoblje rado predložiti ona koja najbolje odgovaraju odabranim jelima. U vinskoj karti posebno se ističe i limitirano izdanje Zinfandela s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker.

Ponuda à la carte dostupna je u Zinfandel'su svaki dan za ručak i večeru od 12:30 do 23 sata. Tijekom adventa svake nedjelje poslužuje se specijalno izdanje Adventskog bruncha od 12.30 do 16 sati uz čašu pjenušca dobrodošlice i klavirsku glazbu za 115 € (866,46 HRK)  po osobi. Ručak za djecu iznosi 79 € (595,22 HRK), dok je za djecu mlađu od 3 godine besplatan. Restoran svakodnevno za goste poslužuje bife i à la carte doručak od 6:30 do 11 sati. 

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Streusel od badema, krema od naranče i badema, biskvit od maslinovog ulja i ružine vodice foto: Lili Bašić/Koridor27  | Author: Lili Bašić/Koridor27 Restoran Zinfandel's foto: Lili Bašić/Koridor27

 | Author: Lili Bašić/Koridor27 Restoran Zinfandel's - blagdanski ugođaj foto: Lili Bašić/Koridor27

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.