Najave 22. rujna 2023.

Savršeno za gastro izlet - vino i hrana u okolici Zagreba u kojima ćeš uživati ovu jesen

foto: PR

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je idealno doba za istraživanje i izlete, a ako uz to dodamo odličnu hranu i vrhunska vina, jedva čekamo iskoristiti svaki sunčani vikend u listopadu! Zeleni prsten koji drži leđa Zagrebu, gradovi i mjesta u Zagrebačkoj županiji, idealna je destinacija za jednodnevni ili vikend izlet. Dovoljno daleko da na kratko pobjegneš od vreve grada, a dovoljno je blizu da ti je uvijek usput.

Okolica Zagreba svake godine nas osvoji lijepom prirodom, sadržajem i gastro doživljajima. Domaća hrana, vrhunska vina, pjenušci i gastro događaji, samo su neki od sadržaja koji ćete ove jeseni odvući na izlet udaljen svega pola sata od glavnog grada. Zato baš u vrijeme kad tražiš ideje za jesenske izlete donosimo ti nekad mjesta koja trebaš posjetiti u Zagrebačkoj županiji

 | Author:

Pjenušci u jesenskom duhu

Svaki ljubitelj pjenušaca zna za Plešivicu. Vrijeme berbe polako prolazi, pa je jesen najljepše vrijeme za šetanje kroz vinograde i uživanje u čaši pjenušca. Kroz 40-tak vinarskih gospodarstava možeš probati i vrhunska bijela vina. Plešivica je ove godine dobila i svoju prvu Michelinovu zvjezdicu. Restoran Korak u sklopu istoimene vinarije spoj je jedinstvene gastronomije i vrhunskih vina, ali i obavezna postaja kada se nađete u ovom kraju. Neke od vinarija koje su "must try" na Plešivici su Vinarstvo Korak,Vinarija Jagunić, Vinarija Ivančić – Griffinn, Šember OG i Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Tomac. Nedavno se na Plešivici najavljena prva hrvatska cesta pjenušaca, što će dodatno obogatiti ponudu ove male, ali nadaleko poznate vinske regije.

Bicikliranje do vinarija

Ako voliš bicikliranje i sportske aktivnosti, a uz to želiš probati vrhunska vina, Samoborska i Zelinska vinska cesta su mjesta za tebe. Pitomi krajolici koji će ti napuniti i srce, a bogata vinska paleta će dodatno upotpuniti izlet. Cijeli Zagrebački kraj, pa tako i ove dvije vinske ceste, su poznati uglavnom po bijelim vinima, a u Zelini je posebno raširena Kraljevina, auhtona sorta grožđa od koje se uglavnom radi gemišt, ali i pjenušci. U Zelinskom kraju svakako trebaš posjetiti vinarije Puhelek-Purek, Kos, Izletište i vinariju obitelji Ferin, ali i Muzej Sveti Ivan Zelina u kojem se možeš bolje upoznati sa vinarstvom ove regije. U neposrednoj blizini Ivanić-Grada, u Graberju Ivanićkom, ne propustite posjetiti modernu vinariju Voštinić Klasnić koja skladno objedinjuje autentične i suvremene elemente.

 | Author:

Dok bicikliraš kroz Samoborsku vinsku cestu, možeš zastati u jednu od sedam vinotočija, pet izletišta, ali i posjetiti neke od turističkih sadržaja kao što je Rudnik “Sveta Barbara” u blizini Samobora. Jedino što naravno uvijek treba pripaziti ako se odlučiš na ovu vrstu dekustacije je da dok voziš pripaziš koliko vina piješ i da se sigurno vratiš kući.

Domaće je domaće

Okolica Zagreba nikad neće razočarati s hranom. „S farme na stol“ u Zagrebačkoj županiji oduvijek je način života, a domaće i tradicionalno jesti ćeš u gotovo svim restoranima ovog kraja. Dobar dio danas poznatih i omiljenih tradicionalnih recepata izvorno je nastajao baš ovdje, u ovim selima, od namirnica koje su bile bliske i dostupne, a vrijedne ruke pretvarale su ih u jednostavna svakodnevna jela ili svečanu gozbu za obitelj. Jaja, mliječni proizvodi, brašno, krupica, u rjeđim prilikama meso, sezonsko voće i povrće iz vlastitog vrta – sve je to temelj domaće kuhinje zagrebačke okolice. A kako se većina restorana nalazi ili usred ili u neposrednoj blizini vinske ceste, užitak je zaokružen.

 | Author:

Ako želiš kušati plešivičke pjenušce uz patku s mlincima, posjetite restoran Karlo. Ako ideš na subotnju šetnju i kavu u Samobor, svrati na ručak u Gabrek 1929. U Zelini posjeti mirno seosko imanje na vrhu brdašca Ljubekov gaj u kojem ćeš se osjećati kao kod kuće, a jesti ćeš pravu domaću prigorsku hranu, kako su radile naše bake. A u samom srcu Samoborskog gorja na Seoskom gospodarstvu Kuzmanović-Slavagora, osim izvrsne hrane, uživati ćeš i u predivnom pogledu na brežuljkasti krajolik i stari Okić grad.

Odmor nikada nije bio bliže, zeleni prsten Zagreba čeka te već ovog vikenda sa bogatom ponudom, gastronomskim užitcima i vrhunskim vinima. Sjedni u auto, spremite ekipu i istraži što sve nudi ovaj predivni zeleni kraj, a sve na samo pola sata od Zagreba.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.