Najave 24. srpnja 2023.

Sve je spremno za feštu od krumpira u Kašteliru!

Krumpir
Krumpir - skromna namirnica koja je othranila brojne generacije te su mu u Istri posvetili i feštu - Gramperijadu foto: Ave Calvar/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Gramperijada 2023. u Kašteliru - jedna od najzanimljivijih istarskih fešti na placu održat će se u četvrtak 27. srpnja. Slavit će se skromni krumpir, namirnica koja je othranila brojne generacije te se od nje i danas pripremaju brojni specijaliteti

U četvrtak 27. srpnja u Kašteliru će se održati čuvena Gramperijada, u prijevodu - fešta od krumpira! Feštanje je tog dana posvećeno krumpiru, skromnoj namirnici koja je othranila brojne generacije, pa ako se pitate zašto naziv "Gramperijada", odgovor je zato što se samo u kaštelirskom kraju krumpir još od davnih vremena naziva gramper, i ova je riječ uvriježena baš u tom lokalnom dijalektu.

 | Author: Gramperijada 2022. Gramperijada - ovako je bilo prošle godine foto: Gramperijada 2022.

 | Author: Gramperijada 2022. Brojni specijaliteti od krumpira foto: Gramperijada 2022.

Kaštelir i Labinci poznati su po kvaliteti domaćeg krumpira koji se uzgaja na njihovom području, pa je stoga ovoj namirnici posvećena nadaleko poznata fešta koja krumpir prikazuje u posve drugačijem svjetlu, kroz brojna maštovita i ukusna jela. Događanje organiziraju Općina Kaštelir-Labinci i Turistička zajednica Općine Kaštelir-Labinci.

 

Ljetni festival istarskog pršuta Možda vas zanima... Uskoro počinje Ljetni festival istarskog pršuta Najave

 

Program ovogodišnje Gramperijade starta u 17 sati otvorenjem izložbe radova Zajednice Talijana Labinci i Udruge umirovljenika, dok u 18 sati započinje gastronomska priča. U bogatoj ponudi posjetitelji će moći kupiti izvrsne domaće proizvode lokalnih OPG-ova, a sve do 21 sat na štandovima će se prezentirati i nuditi izvrsna jela od gramperi koja će vam pokazati što se sve može s ovom naizgled običnom namirnicom. Svoje će delicije od krumpira prezentirati i drage gošće iz Koprivnice, članice Udruge žena Herešin.

 | Author: Gramperijada 2022. Gramperijada - prošlogodišnje izdanje foto: Gramperijada 2022.

U 19.30 sati na programu je pak izvrsna zabava za najmlađe – igre za djecu naziva Gramperolimpijada. No zabavi tu nije kraj jer slijedi ona za sve generacije, uz koju ćete moći navijati, a sigurno se i dobro nasmijati. Naime, u 21 sat počinje natjecanje u brzom guljenju gramperi, a u 21.15 sati natjecanje u brzom jedenju gramperi. U oba će natjecatelji morati pokazati zavidne vještine i kapacitete.

 | Author: Gramperijada 2022. Prošlogodišnja gužva na fešti od krumpira u Kašteliru foto: Gramperijada 2022.  | Author: Gramperijada 2022. Maštovita jela od krumpira foto: Gramperijada 2022.

Veliko finale ove vesele i ukusne fešte od krumpira na rasporedu je u 21.30 kada posjetitelje čeka nastup Gustafa, a cijelu priču upotpunit će i DJ DeJviD. Krumpir je fantastičan razlog da dođete na druženje, pa se vidimo u Kašteliru 27. srpnja!

Detaljan program Gramperijade 2023. pogledaj u nastavku...

 | Author: Gramperijada 2022. Gramperijada 2023. - detaljan program foto: Gramperijada 2022.  | Author: Gramperijada 2022. Gramperijada 2023. - detaljan program foto: Gramperijada 2022.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.