Najave 13. listopada 2023.

U Gružu je počeo prvi Pizza Festival Dubrovnik

Dubrovnik Pizza Festival
Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović
gastro postao gastro.24sata.hr
Do nedjelje 15. listopada u Gružu traje prvi Pizza Festival Dubrovnik na kojem će se moći kušati vrhunske pizze, ali i panuozzo sendviči. Donosimo recept za jednu od omiljenih pizza na festivalu - Ma'Margheritu

U četvrtak je u Dubrovniku otvoren prvi Pizza Festival. Traje do nedjelje, 15. listopada, a donosi dašak Italije u bivšu tvornicu TUP smještenu u Gružu. Uz mnoštvo različitih pizza, posjetitelji će moći kušati i razne sendviče, ali i osvježavajuće koktele. Od klasičnih napoletanskih pa sve do hrskavih pizza iz 'pleha', ima za svakoga ponešto.

Već je prvi dan festivala privukao brojne Dubrovčane i njihove goste sa svih krajeva svijeta, a naredna tri dana u Gružu, odnosno u TUP-u bit će definitivno ispunjena okusima, mirisima i zvukovima. Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na četiri 'kućice' posjetiteljima nude svoje kreacije, među kojima i pizzu s lososom ili pak suhim smokvama, kao i provjerene klasike od kojih su najpoznatije Pepperoni i Margherita.

 | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović  | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović

Posebno uzbuđeni zbog svog prvog gostovanja na prvom dubrovačkom Pizza Festivalu su svakako domaće snage iz Župe dubrovačke, ekipa iz Piste & Pazze koji sugeriraju da obavezno isprobate njihove panuozzo sendviče, svojevrsni mix sendviča i pizze čiji korijeni sežu u osamdesete godine i mjesto Gragnano, južno od Napulja.

Zazubice izaziva i dobro znana ekipa iz zadarskog Poma Food Boutiquea. Osim što konstantno rade na inovacijama, Pomine delicije su posebne jer sve umake i dodatke proizvode sami. Posjetiteljima preporučuju isprobati Talijanku s pestom od bosiljka ili Istrijanku s pršutom i acetom od smokve.

 | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović  | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović

Ljubitelji hrskave pizze s punijim rubom napokon su došli na svoje jer Institut za pizze priprema originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećuju tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, ono se fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi, a sve da bi postigli željeni okus i teksturu.

U svijet namirnica biljnog podrijetla goste će uvesti Beg's Plant Based čija je pizza „Meet the Fig“ sa suhim smokvama 'razoružala' sve posjetitelje prve večeri.

 | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović  | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović

Za kreativnu zabavu za male ovoga vikenda u Dubrovniku pobrinut će se poznata splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović, kao i gostovanje poznatih maskota Chasea i Minnie čiji dolazak dubrovački malci željno iščekuju! Brojni posjetitelji ostali su zatečeni fenomenalnim uređenjem stare dubrovačke tvornice u Gružu čije su zidove samo za ovu prigodu ukrasili umjetnici Grupe ZID koji su ujedno pripremili i zanimljive radove s ovogodišnjeg zagrebačkog Street Art Festivala.

Gastro-avanturu u Dubrovnik dovodi TUP u suradnji s Gradom, a u prostoru bivše tvornice u Gružu posjetitelji će naredna tri dana imati priliku probati specijalitete s potpisom najboljih pizza-umjetnika. Uz sve navedeno, dobra glazba koja čeka Dubrovčane garantira dobru zabavu!

 | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović  | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović

Nakon spektakularnog otvorenja u režiji majstora za partije, splitskog dua Kuzma & Shaka Zulu - posjetitelje u petak očekuje DJ Maha, Grše je na rasporedu u subotu, dok je za nedjelju odnosno zatvaranje festivala zakazan koncert Songkillersa. Radno vrijeme festivala u petak je od 16 sati do ponoći, a subotu i nedjelju od podne do ponoći. Ulaz je besplatan!

Donosimo i recept Pizza Social Cluba za domaću Ma'Margheritu. Recept je za 10 pizza, tako da će biti dovoljno za sve koje privuče miris iz tvoje kuhinje...

 | Author: Promo Pizza Social Cluba foto: Promo

Domaća Ma'Margerita by Pizza Social Club

  1. Sjedinite 300 g brašna, 300 g vode i 4 g kvasca i ostavite 24 sata na toplom.
  2. Sljedeći dan u smjesu dodajte još 160 g brašna, 1050 g vode, 45 g soli i 15 g maslinovog ulja. Nakon što ste sve umijesili, ostavite tijesto u hladnjaku još 24 sata.
  3. Kad odstoji, oblikujte 10 kugli tijesta, hermetički ih zatvorite u posude i ostavite da odmaraju u hladnjaku još nekoliko sati.
  4. Razvaljajte te premažite umakom kojega ste izblendali od 500 g pelata, bosiljka, origana i soli po želji. Dodajte mozzarellu i sušene rajčice.
  5. Pecite pizzu na što višoj temperaturi.
  6. Nakon pečenja pizzu pospite svježim bosiljkom.

 | Author: Marijan Marinović Dubrovnik Pizza Festival foto: Marijan Marinović

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.