Najave 17. ožujka 2021.

Veralda Ambra sljubljuje se s tartufima i bijelom čokoladom

foto: Hrvoje Serdar
gastro postao gastro.24sata.hr
Kraljica istarskih podruma, neizostavan dio identiteta podneblja i sorta velikih mogućnosti, malvazija istarska nepresušna je inspiracija vinarima...

Uz svježe i odležane malvazije, ponudu vina nastalih od ove svestrane sorte obogatile su i ekspresivne i pikantne macerirane malvazije te orange vina, koja joj daju novo lice i uzbudljive mogućnosti za gastronomsko sljubljivanje. Za Ambru obitelji Visintin znalci kažu da ima ono nešto, a da je to tako potvrđuju tihi, vjerni obožavatelji ove elegantne, sofisticirane, aromatične vinske kreacije duboke jantarne boje.

Posveta jedinstvenom terroiru i vinogradima smještenim na brežuljcima koje odlikuje blagi nagib, optimalna ekspozicija sunca i blizina mora, pretočena je u vino posebnih aroma i duge trajnosti. Vino Veralda Ambra karakterizira zlatno žuta boja s jantarnim odsjajem, miris suhog voća – smokve i marelice, karamela i meda sa začinskim notama cimeta i korijandera uz pun, mekan i zaokružen okus. Ovo vino posebno dolazi do izražaja uz strukturirana jela poput specijaliteta na bazi tartufa, foie grasa, juhe od šparoga, telećeg obraza s pireom od buče ili batat, te razna egzotična i vrlo pikantna jela, a odlično se sljubljuje i s bijelom čokoladom.  

 | Author: Hrvoje Serdar foto: Hrvoje Serdar

„Veralda Ambra pravi je iskorak u svijet orange vina, proizvedena biodinamičkim postupkom, bez dodanih sulfita, koristeći autohtone kvasce za fermentaciju i neizostavan postupak maceracije koji je tipičan za proizvodnju crnih vina. U maceraciji kontakt s pokožicom  grožđa omogućuje oslobađanje sadržanih sastojka iz pokožice, što vino čini mnogo složenijim i u nosu i u ustima. Autohtoni  kvasci su cijenjeni jer su svojstveni određenom vinogradu odnosno lokaciji i pomažu kreiranju jedinstvenog okusa određenog terroira. Ambra predstavlja klasičnu maceriranu, zrelu istarsku malvaziju, proizvedenu od odabranog grožđa iz najboljih terasiranih vinograda, ubranog u malo kasnijim rokovima kako bi dobila ozbiljniju strukturu u odnosu na svježu“, potvrđuju iz  najveće privatne istarske ekološke vinarije Veralda.

Priča o narančastim vinima počinje u vinogradu i nastavlja se razvijati kroz kreativne pristupe i njegu u podrumu kako bi mogla pobuditi pozitivne emocije koje se dugo pamte. Veralda Ambra fermentirana je na višim temperaturama s potpunom maceracijom do 15 dana, vinificirana kao da je crno vino, uz prirodnu malolaktičnu fermentaciju i dozrijevanje u neutralnim hrastovim bačvama u trajanju od 12 mjeseci. „Tržište je ugledala tek nakon 2,5 godine dozrijevanja, a predstavlja našu interpretaciju posebnog položaja Kaštanjari, čije smo specifičnosti htjeli sačuvati i dočarati u ozbiljnom i dugovječnom bijelom vinu“, dodaju.

Veraldina Ambra 2018 nosi snažan potpis terroira i vinarije koja  je posvećena izražavanju potencijala autohtonih sorata kroz kreiranje promišljenih i uzbudljivih vina. Orijentiranjem cijele proizvodnje ekološkim načelima, ulaganjem u nova znanja i konstantom težnjom za novim otkrićima i pristupima, Veralda svakodnevno ispunjava svoju misiju, a to je - kreiranje vina koja bude emocije i donose intenzivne okuse, kvalitetu i užitak koji traje.

 | Author: Hrvoje Serdar foto: Hrvoje Serdar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.