Najave 20. veljače 2023.

Vinar Damir Josić nema mira, nakon kuharske 'ganja' i slastičarsku diplomu

Damir Josić
Omiljeni baranjski vinar Damir Josić u sisačkom Kul IN-u uči za slastičara foto: Kulinarski Institut Kul IN
gastro postao gastro.24sata.hr
Godine 2019. vinar Damir Josić počeo je svoj kulinarski put u sisačkom Kul IN-u. Sada želi postati i slastičar te za restoran koji drži uz vinariju kreirati posebne deserte koji će najbolje pasati uz njegova vina

Za Josićeva vina svi su čuli – dame obožavaju njegov rose, a nema onoga tko nije čuo za slavni Josićev cuvée. Tu su i vrhunska graševina, mirisni sauvignon… da ne nabrajamo dalje. Svi znamo za Damira Josića, odličnog baranjskog vinara, koji u Zmajevcu stvara prava čuda u boci, no puno manje je onih koji znaju da je taj uspješni vinar i – školovani kuhar, a uskoro i slastičar!

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Vinar Damir Josić 2019. godine u Kul IN-u je stigao do kuharske diplome foto: Kulinarski Institut Kul IN

Naime, kako Damir Josić uz vinariju ima i restoran, i jedno vrijeme nikako nije mogao pronaći glavnog kuhara koji bi volio raditi u restoranu u malenom baranjskom selu na samo pola sata vožnje od Osijeka, a i kako se kaže "vrag mu nije dao mira" na kraju se odlučio školovati za – kuhara. Upisao je program kulinarstva na sisačkom Kul IN-u, no tu nije stao, svoje kulinarsko znanje usavršavao je i u prestižnoj talijanskoj školi ALMA u Toskani, a odradio je i staž u tamošnjim restoranima kao i u zagrebačkom Dubravkinu putu.

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Nakon kuharske diplome u sisačkom Kul In-u, Damir je dobio i drugu - u prestižnoj talijanskoj kulinarskoj školi ALMA foto: Kulinarski Institut Kul IN

Puno učenja i stažiranja

Nakon puno učenja i stažiranja počeo je s ozbiljim radom u svom restoranu, gdje je osmislio brojna nova jela kako bi dostojno pratila njegova vina. Neka od tih jela i sama sam imala prilike kušati – još se živo sjećam njegove juhe od bundeve, paštete od fazana s prahom od cikle, dimljene riječne ribe na posteljici od krumpira s pečenom ciklom, tradicionalnog perkelta od soma, konfitiranog batka od fazana u umaku od crvenog vina, ali i moderne verzije tački s pekmezom… A uskoro ćemo, očito, kušati i Damirove elaborirane deserte jer još samo mjesec dana dijeli ga od nove diplome – one slastičara.

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Vrijedni student foto: Kulinarski Institut Kul IN

"Evo, sve ide dobro, zadovoljan sam, polako napredujem… Do sada sam znao samo nešto malo o slastičarstvu, ali evo sad usavršujem svoje znanje. Sa mnom su u Kul IN-u polaznici raznih profila, pa čak i visoko obrazovane osobe koje žele napraviti neki zaokret u životu", govori nam Damir koji je oduševljen predavačicom Natalijom Jagunić za koju kaže da je odlična, jako kreativna i zna dobro prenositi svoje znanje. A i Natalija za Damira ima samo riječi hvale…

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Damir Josić i predavačica Natalija Jagunić foto: Kulinarski Institut Kul IN

Pedantan student

"Damir već ima iskustva i vrlo brzo 'uhvati' sve tehnike koje prolazimo. Uživa u radu i vidi se da ga gastronomija istinski zanima i da ima jasne ideje koje želi realizirati. Pedantan je i voli da je tanjur lijepo dekoriran, čak i kad je slastica jednostavna. Prošli smo artisan pekarstvo i sad nas čekaju biskviti, kreme, slaganje torte i monoporcije, dekoriranje, a program ćemo završiti s pralinama, macaronsima i zdravim i bezglutenskim slasticama“, rekla je o Damiru predavačica slastičarstva na Kul IN-u Natalija Jagunić.

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Damir s kolegama, budućim slastičarima foto: Kulinarski Institut Kul IN

Inače polaznici kuharski i slastičarskih programa u Kul IN-u prolaze i obavezni vinski program gdje uče osnove o vinu, njegovoj aromatici, stilovima, hrvatskim i internacionalnim sortama i uparivanju vina s hranom, no Damir ga je, kao vrsni vinar, ipak oslobođen. I sam kolegama rado dijeli savjete o vinu, a svima je podijelio i po bocu svog popularnog rosea kako bi ih počastio.

"Uparivanje deserata s vinom dosta je kompleksno. Ima slađih i manje slatkih deserata i tu treba biti vrlo oprezan kod sparivanja s vinom, a tek kad dođu deserti s primjerice tamnom čokoladom koja sama za sebe ima vrlo snažne arome... Ali evo uz neki voćni, manje sladak desert, svakako bih preporučio svoj rose, koji je ugodno osvježavajuć", navodi Damir Josić kojeg u Sisku ne prestaju hvaliti kao odličnog i entuzijastičnog studenta.

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Damirove slatke kreacije foto: Kulinarski Institut Kul IN

"Trudimo se ostati u kontaktu s našim alumnijima i aktivno ih podržati u njihovim projektima. Jedan od najboljih primjera suradnje Kul IN-a s polaznicima je odnos s restoranom i vinarijom Josić. Damir je sjajan vinar, poduzetnik, entuzijast i vizionar koji strastveno radi na razvoju gastronomije u Baranji. Uz sjajne lokalne namirnice Baranje te znanje i iskustvo u kulinarstvu i slastičarstvu, možemo reći da s nestrpljenjem očekujemo nove Damirove projekte", rekla nam je Ivana Fried, direktorica sisačkog Kul IN-a.

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Damir Josić foto: Kulinarski Institut Kul IN

A dok Damir u Sisku usavršava slastičarske tehnike, njegov tim uspješno vodi vinariju i restoran u Zmajevcu. O vinima brine Igor Deak, dugogodišnji enolog vinarije Josić, dok kuhinju, odnosno restoran u čvrstim rukama drži poznati osječki chef Tomica Đukić, inače poznat i kao glavni kuhar naše nogometne reprezentacije.

 | Author: Davor Javorović/PIXSELL Damir Josić i chef Tomica Đukić foto: Davor Javorović/PIXSELL

Uskoro nova diploma

"Ma nema nikakvog problema. U vinariji je sve uhodano, imamo enologa Igora Deaka koji sve odlično vodi, a i Tomica Đukić u restoranu isto sjajno radi svoj posao. Eto, prošle godine došlo mi je u restoran odlično pojačanje. Sad imamo uistinu sjajan tim, i nastavljamo s dizanjem kvalitete", govori nam Damir i priznaje da je ovaj termin bio idealan da dođe u Sisak, jer u zimskom periodu općenito ima više slobodnog vremena. Pitamo ga – kad će diploma, i hoće li ih biti još u budućnosti?

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN Damir Josić planira kreirati posebne deserte koji će odlično ići uz njegova vina foto: Kulinarski Institut Kul IN

"Imamo još otprilike mjesec dana do završnog ispita, sada smo na pola puta. A kad završim, planiram kreirati posebne deserte za svoj restoran, zato i jesam tu. Moramo napredovati svaki dan, nema stajanja i nema mirovanja. No nakon ovoga, dosta je škole, nema više nikakvog upisivanja! Sad sam sve bitne stvari prošao i moram se uozbiljiti i početi raditi kako treba", zaključuje kroz smijeh vinar i kuhar, a uskoro i slastičar Damir Josić.

Veselimo se Damirovim budućim slatkim kreacijama, baš kao što se uvijek veselimo njegovim vinima! 

 | Author: Kulinarski Institut Kul IN "Treba jako paziti s uparivanjem vina i deserata, posebno ako je desert od primjerice crne čokolade koja je sama po sebi jako aromatična", govori Damir foto: Kulinarski Institut Kul IN

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.