Najave 31. siječnja 2024.

Vinart Grand Tasting - uskoro počinje novo, nikad bogatije izdanje

Vinart Grand Tasting
Vinart Grand Tasting - prošlogodišnje izdanje foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Od glavnog događanja u Laubi 1. i 2. do svih popratnih manifestacija, poput vinskih radionica i kušanja kultnih vina, ovogodišnji Vinart Grand Tasting donosi puno prilika za otkrivanje novih vinskih favorita

Početak godine vrijeme je kada vinari predstavljaju vina svojih novih berbi, a ugostitelji, vinski distributeri i trgovci, ali i drugi ljubitelji vina i vinski znalci traže svoje nove favorite. A jedna od najboljih prilika za to bez sumnje je omiljena zagrebačka manifestacija Vinart Grand Tasting, koji se ove godine održava već po 9. put (o, da, i mene je iznenadila ova brojka, iako sam redovita i vjerna posjetiteljica Vinart Grand Tastinga od njegova prvog izdanja).

 

Vinart Grand Tasting Možda vas zanima... Odlična prilika za kušanje najboljih hrvatskih vina Najave

 

Po mome skromnom mišljenju (a vjerujem i mišljenju brojnih mojih dragih kolega), Vinart Grand Tasting - i glavno događanje u Laubi te sve popratne manifestacije organizirane u drugim prostorima, - već godinama se može pohvaliti titulom najbolje vinske manifestacije u nas.

Zašto? Jer se iz godine u godinu iznova trude biti najbolji, ne počivaju na lovorikama, dovode vodeće domaće vinare (i odlična vina iz svijeta!), u Laubu stižu i vodeći međunarodni vinski novinari i stručnjaci... Ma stalno se događa nešto novo, a dobre stare tradicije iz godine u godinu se poboljšavaju.

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Vinart Grand Tasting održava se u Laubi 1. i 2. ožujka, a najavljene su i brojne popratne manifestacije foto: Vinart

Potraga za novim vinskim favoritima

Kontinuirano se radi na brojnim poboljšanjima, od uvjeta u prostoru Laube, do što boljih uvjeta za kušače i izlagače, osmišljavaju se novi programi, vinskih radionica iz godine u godinu sve je više i sve su zanimljivije i konkretnije... Na Vinart Grand Tasting uistinu je odlična prilika da svaki vinoljubac nauči nešto novo, otkrije neke manje mu poznate klasike, ali i pronađe svoje nove vinske favorite

Zbog svega navedenog, jako se veselim 9. izdanju Vinart Grand Tastinga (ajme, pa već iduće godine je jubilarno 10, izdanje, tko zna što vam ekipa iz Vinarta sprema za tu 'jubilarku') koje, naravno, donosi i neke novitete koji su jučer predstavljeni na najavnom eventu.

"Sajam Vinart Grand Tasting namijenjen je i širokoj publici i profesionalcima. Ove godine pripremili smo najbogatiji sajam s najviše sadržaja, pa tako i neke novitete", najavio je Saša Špiranec iz tvrtke Vinart, organizatora Vinart Grand Tastinga.

Detalje ovogodišnjeg programa donosim u nastavku.

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Saša Špiranec foto: Vinart

Za početak - Vinart Petit Tasting

Vinartom vinski mjesec počinje već u subotu 10. veljače kada će se u klubu Peti kupe održati Vinart Petit Tasting. Riječ je o vrlo malom i ekskluzivnom promenadnom kušanju pomno odabranih vina, a posebnost ovogodišnjeg Petit Tastinga upravo je selekcija vina koja je nominiralo 25 vodećih sommeliera i vinskih stručnjaka iz Hrvatske.

 

Vinart Petit Tasting Možda vas zanima... Jedinstvena prilika za kušanje kultnih vina! Najave

 

Vinart Petit Tasting sastoji se od dva trosatna dijela. Prvi, Discovery Session, trajat će od 13 do 16 sati, a posjetitelje će upoznati s vinima iznimne kvalitete koja imaju potencijal postati zlatni standard budućnosti. Cijena ulaznice iznosi 25 eura.

U drugom dijelu Vinart Petit tastinga, nazvanom Icons Session (od 17 do 20, cijena ulaznice 35 eura) posjetitelji će pak moći kušati vina koja su obilježila vinsku scenu Hrvatske, odabrana kako bi pokazala svoj kolekcionarski potencijal. Iz Vinarta napominju da se ulaznice mogu kupiti za oba dijela pojedinačno ili zajedno u dnevnoj karti po cijeni od 50 eura.

Čak 26 vinskih radionica!

Nikad bogatiji program čak 26 vinskih radionica raspoređen u 5 dana (22., 23., 27., 28., i 29. veljače) u hotelu Esplanade Zagreb namijenjen je svim vinskim entuzijastima željnima znanja i dodatnih informacija o vinima omiljenih vinarija na tržištu. Pojedinačne i dnevne ulaznice dostupne su na linku na kojem je moguće i detaljnije proučiti raspored radionica te složiti svoj idealan plan posjeta istima.

A pit će se vrhunsko i učiti i raspravljati o zanimljivim temama - kušat će se sve, od rieslinga i chablisa, do autohtonih domaćih sorti. Radionice će držati vodeći domaći i strani vinski stručnjaci, vinari, sommelieri i novinari, a osim raznih sorti i pojedinih vinarija teme su kako čaša uteče na doživljaj vina, sparivanje vina i sira, sastavljanje vinske karte... 

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Saša Špiranec i Ana Supić foto: Vinart

Novitet - Silent Tasting

Novost u ovogodišnjem programu je Vinart Silent Tasting zakazan 29. veljače od 10 do 16 sati u Esplanadi. Sjedeće je to kušanje 115 odabranih vina iz 4 hrvatske vinske regije namijenjeno prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji se u tišini i bez vanjskih utjecaja mogu potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture.

I napokon - Vinart Grand Tasting

Prvi vikend u ožujku već tradicionalno je rezerviran za najznačajniji poslovni vinski događaj u Hrvatskoj – Vinart Grand Tasting. U dobro poznatom ambijentu Laube, u petak i subotu 1. i 2. ožujka od 12 do 19 sati svoja vina izlaže 140 odabranih vinarija s oko 800 etiketa. Cijena dnevne ulaznice je 35 eura.

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby, slavna vinska stručnjakinja, hrvatska vina ima u malom prstu Špajza

 

Strani gosti

I ove godine Vinart za inozemne novinare priprema Wine press trip – full of life pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice u trajanju od 6 dana, u kojem će novinari iz redakcija Decanter, WineSofa, Ferment, Canopy... kušati hrvatska vina na Silent Tastingu u Esplanadi i na Grand Tastingu u Laubi, a nakon toga će posjetit neke od ključnih vinarija Međimurja, Plešivice i Istre.

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Vinartov vrijedni tim foto: Vinart

Bez parfema, molim!

Ako pitate bilo kojeg sommeliera i iskusnog kušača vina, postoje neke stvari koje prilikom kušanja vina valja izbjegavati. Primjerice, dobro se zna da se tijekom kušanja vina (u kojem nam je prioritet otkriti što više aroma) izbjegava pušenje cigareta jer one umrtvljuju okusne pupoljke. Isto je i s korištenjem parfema, posebno onih intenzivnih, koji ometaju nos u otkrivanju vinskih aroma. 

Stoga organizatori Vinart Grand Tastinga svim posjetiteljima nadolazećih vinskih događanja napominju da je korištenje parfema i drugih proizvoda intenzivnog mirisa zabranjeno. Također, savjetuju im korištenje pljuvačnica i posuda za izlijevanje vina jer cilj ovih događanja je kušati što više vina, otkriti svoje favorite, a ne otići 'veseo' kući.

Onima koji žele prvi doznati sve detalje Vinart Grand Tastinga, preporučujemo da zaprate njihov Inastagram i Facebook.

Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Vinart Grand Tasting foto: Vinart Vinart Grand Tasting | Author: Vinart Vinart Grand Tasting - najavna presica - Sunčana Barušić, Sandra Rončević i Emina Basara foto: Vinart

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.