Najave 01. veljače 2024.

Zagreb proglašen Top 10 gastro destinacijom u 2024.!

zagreb
Zagreb je uvršten na Top 10 listu najpoželjnijih gastro destinacija u 2024. godini foto: Igor Kralj/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Novinar uglednog gastro portala Finedininglovers.com Zagreb je uvrstio među Top 10 svjetskih gastro destinacija koje valja posjetiti ove godine

Kraj jedne i početak nove godine uvijek su odličan povod za slaganje raznih top lista, a jednu takvu, nama jako dragu napravio je i ugledni gastro portal Finedininglovers.com. Njihov suradnik, irski novinar Hugo McCafferty, složio je, naime, top listu najboljih gastro destinacija za 2024. godinu i u nju uvrstio i naš Zagreb!

 

Dingač Možda vas zanima... Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama Najave

 

Hrana kao razlog putovanja

"Nakon nekoliko godina stagnacije (zbog korone, op. a.) u 2023. napokon su zabilježeni pozitivni trendovi u turizmu. Očekuje se rast brojki i u 2024.-oj, jer ljubitelji putovanja jedva čekaju da iskuse nešto novo i neočekivano.

Puno je razloga zašto se ljudi odlučuju na putovanja – kultura, priroda, umjetnost, povijest, ali mnoge pokreće i velika strast prema hrani. Bilo je gotovo nemoguće suziti ovu listu na samo 10 gradova, no dali smo sve od sebe i ovo je naš popis. Koje od ovih gradova ćete posjetiti ove godine?!", napisao je u svom tekstu McCafferty.

zagreb, dolac | Author: Matija Habljak/PIXSELL Zagrebački Dolac sigurno je važan dio posebnog gastro šarma našeg glavnog grada foto: Matija Habljak/PIXSELL

Osim Zagreba, na svoj popis hit gastro destinacija za 2024. Fine Dining Lovers uvrstio je i Toronto, Vallettu, Istanbul, sve gradove u Ujedinjenom kraljevstvu osim Londona, Singapur, Milano, Rijad, Cape Town i Miami.

A što kaže o našem Zagrebu?

"Zagreb je dugi niz godina bio ispod radara, baš kao i čitava Hrvatska, no vrijeme je da shvate svoj puni potencijal u smislu gastro destinacije. Hrvatska nudi jako puno, od spektakularnih dalmatinskih planina do veličanstvene Istre i općenito zadivljujuće obale pune otoka. Zagreb predstavlja savršenu lokaciju s koje se može krenuti u nezaboravnu gastro turu.

Grad ima poseban šarm, s brutalističkom arhitekturom iz doba Jugoslavije te središtem grada s brojnim povijesnim zgradama. Zagreb ima puno izvrsnih restorana, poput Noela u kojem možete pronaći vrhunski, izvrsno izveden degustacijski meni", piše o Zagrebu i Hrvatskoj novinar portala Finedininglovers.com.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOEL (@noelzagreb)

Od Plešivice do Istre

Preporučuje izlet u obližnju vinsku regiju Plešivicu gdje se obavezno mora uživati u vrhunskoj, održivoj kuhinji restorana Korak. Njegova preporuka je i gastro putovanje u Istru koju opisuje kao "predivan dio Hrvatske u kojem se nudi vibrantna fine dining scena s očitim talijanskim utjecajem". Kao odličan primjer navodi rovinjski restoran Agli Amici u kojem nude talijansko-hrvatsku kuhinju zavidne kvalitete na zadivljujućoj lokaciji uz more.

Što kažeš na izbor glasovitog gastro portala? Koje od navedenih gradova na njihovoj listi želiš posjetiti?

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Portal Fine Dinig Lovers preporučuje i posjet restoranu Korak na Plešivici foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby, slavna vinska stručnjakinja, hrvatska vina ima u malom prstu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.