Recenzije 14. veljače 2019.

Corto Maltese: Sjajna splitska gastro priča

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Šećete Splitom i poželite se koktela, limunade ili samo kave, želite pritom pročitati Alana Forda, starog Spidermana ili neponovljivog Corta Maltesea? I još k tome se vrhunski najesti dok gledate majstorije kuhara? Imamo savršeno mjesto za vas!

Par minuta lijenog hoda, ipak ste u Splitu, tek dvjestotinjak metara od mora i Rive, upravo vas toliko dijeli od gastro poslastice, više nego ugodnog iznenađenja koje se zove Corto Maltese.

 | Author: Promo foto: Promo

Ime dolazi, logično, od poznatog strip junaka iz pera Huga Pratta, a sve je legalizirano i s dopuštenjem izdavača, tako da je sve puno tapeta i niti jednog trenutka ne poželite gledati TV ili teletekst.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Police sa stripovima dopunjavaju one s knjigama, i imate osjećaj da ste u Beču ili Milanu, baš ste si nekako posebni. Sa zvučnika rock and roll, kad je toplije vrijeme, tu je i live gitarica, preko puta pekara, iza ugla ribarnica, dakle, i sam Corto glavom i kapom bi ovdje našao svoju sreću.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

No, ušli smo prvenstveno nešto pojesti kako bismo vidjeli tko je bio u pravu prije godinu i pol dana, kad je na Corta navodno izvršena plaćena kiša jedinica na trip Advisoru.

To se pokazalo točnim, a suvlasnik lokala (supruga je rame uz rame s njim) Danijell Nikoll je preko društvenih mreža prozvao prijatelje lokala da im pomognu i daju realnu ocjenu. Pa se sve niveliralo, čak i poboljšalo, a lokal je danas u vrhu popularnosti u Dalmaciji.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Svega 25 sjedaćih mjesta s pogledom na transparentnu kuhinju i zgodne tetovirane kuhare te još pedesetak na terasi u kamenu uz stare splitske štekate, svrstavaju Corta u male obiteljske restorane.

Prvo što uzimate u ruke je jelovnik, i za to si ostavite dobrih desetak minuta dok pogledate, pročitate i dobro se nasmijete. Duhovit, britak, inteligentno napisan meni stvarno će vas oraspoložiti, ali ne i previše olakšati izbor.

 | Author: Facebook foto: Facebook  | Author: Facebook foto: Facebook

Naime, sve ovdje ima neki twist, začkoljicu, dodatak koji vas navodi da popričate s iznimno ljubaznim osobljem. Ragu against the machine, Veal Smith, Bezobrazno govedo (goveđa obrazina), Pič... dim (dimljene dagnje) i slični naslovi pršte sa svake stranice, a mi polako isprobavamo majstorije chefa Tonija Bobana, sous chefa Marija Sučića i ekipe.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Gof duja asocira na Golfa dvojku, a riječ je o konfitiranoj ribi izvrsno začinjenoj sokom agruma. Marinada od ribe hame, Hama preksutra, nježna je, ukusna i dotjerana domaćim pomama, dok je od predjela možda i najzanimljivija pašteta od kunića na kućnim, svježe tostiranim kruščićima.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Balkan mojito je naziv za gemišt, toči se Galić G točka 2017., vinska karta nije preširoka, pazi se da se ima od svega pomalo, piva su od zagrebačke pivovare, ali i s prisutnim sjajnim lokalnim craft pivom Barba, čija je pivovara LAB Split ove godine osvojila prestižnu titulu najboljeg hrvatskog piva po Rate Beeru za svoju Imperial IPA-u.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Slijedi opjevani rižoto od dimljenih dagnji, jak i ozbiljan, zatim lazanje od bakalara kao totalna suprotnost, nježne i elegantne, i klasik – pečena tuna s kojom ne možete promašiti. U ugodnom razgovoru uz pokoji Mojito viška, doznajemo kako prava sezona počinje krajem ožujka i ne staje do kraja listopada. Tijekom „lošijih“ mjeseci ovdje se organiziraju gostovanja kodnog imena „Mazanje“, gdje gost (Ivica Puljak, svi članovi TBF-a, Nikola Čelan...) kuha s ekipom restorana i predstavlja neki svoj projekt ili pak samo ljubav prema nekoj namirnici, tu su i suradnje s kazalištem lutaka i catering na brojnim događajima (Noć Sv. Sustipana...).

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish  | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

„Kada sam dobio prostor i preuredio lokal, ime Corto Maltese se nametnulo samo od sebe. U ulici gdje je ribarnica, pekara, sex shop i crkva, jednostavno živite čisti Mediteran, i to je bilo to. Želimo biti inovativniji, bolji i drukčiji od ostalih, ponuditi vrhunsku hranu, ali na naš način, tako da bi i bake bile ponosne. Sretan sam što za chefa imam Tonija Bobana, radnika koji je izučio školu kod velikog Hrvoja Zirojevića, s kojim mogu ne samo pratiti trendove, nego ih i postavljati. Konkurencija u Splitu je ogromna, ali mi se eto ne damo već četiri godine, pa se nadam da ćemo uskoro ugostiti nove ljubitelje moderne mediteranske kuhinje, Corta Maltesea, stripova i općenito uživanja u životu.“

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ovim nas je riječima nakon tiramisua, suflea i kremastog cheesecakea (favorit!) ispratio nezaustavljivi gazda Danijell Nikolla, porijeklom iz Vele Luke, i s vrhunskim osjećajem za vrhunsko ugostiteljstvo. Do skorog susreta i još kojeg Barbe i Balkan mojitosa, svaka čast posadi Corta Maltesea!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.