Recenzije 06. prosinca 2019.

Kako je satima jesti i piti u restoranu s Michelinovom preporukom u Zagrebu?

1/27
foto: missGASTRO
gastro postao gastro.24sata.hr
Tražiš posebno mjesto za intimno druženje uz sjajnu hranu u ovo blagdansko doba godine? Želiš iznenaditi voljenu osobu čarobnim gastronomskim iskustvom koje će vas povezati i ostati vam zauvijek u sjećanju?

Posjetite Bistro Apetit by Marin Rendić, najbolji restoran u Zagrebu prema ocjeni Gault&Millau, koji je ovaj restoran ocijenio s 16/20 i tako ga plasirao kao najbolji restoran u Zagrebu. Restoran ima i Michelin preporuku.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Spoj vrhunske hrane i pića, modernih kombinacija nastalih iz tradicionalnih, domaćih i svježih namirnica pravi je mali raj za sve hedoniste. Renomirani chef Marin Rendić još je kao dijete gledao svog djeda ribara kako priprema njemu najukusnija jela, a nije tada niti sanjao da će ga ljubav prema kulinarstvu dovesti do svjetski poznatih restorana, a nešto kasnije i do jedne sasvim posebne fine dining bajke u Jurjevskoj ulici na broju 65.

Okružen zelenilom, odiše šarmom na prvi pogled

Stigli smo u Bistro Apetit u petak popodne u vrijeme ručka. Okružen zelenilom, inspirativni ambijent van gradske buke i vreve odiše šarmom na prvi pogled.

Kao piće dobrodošlice predložili su nam vrhunsko pjenušavo vino Bregh Rose boje starog zlata. Pili smo ga iz posebne čaše za pjenušac sa šest zareza koja skuplja mjehuriće. Igra staklenim perlama u čaši stvorila je divnu vizualnu senzaciju i pjenušavi vatromet koji nam je najavio da nam predstoji prava mala gozba.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

 

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Slow food koncept - vraćanje korijenima i borba protiv globalizacije

U Bistrou Apetit možeš uživati u slow food konceptu koji je zanimljiv iz više razloga. Tu se zapravo radi o više sljedova hrane, ali uz manje količine namirnica, a između svakog slijeda prođe dovoljno vremena da se prethodni zalogaj slegne. Najvažnije u ovom konceptu je da gosti uživaju u hrani različitih okusa, a potiče se i vraćanje korijenima i borba protiv globalizacije.

Naša gastronomska avantura je krenula uz prve pozdrave iz kuhinje. Stigle su rolice punjene s tartarom od brancina, agrumima i perlicama tamnog aceta balsamica.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Drugi pozdrav iz kuhinje je bio senzacionalan: arancin sa sipinim crnilom, gornji sloj bundeva i cherry rajčica, između kremica od domaće istarske skute i emulzija od sipinog crnila.  | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Treći pozdrav iz kuhinje, domaći makaronsi, čija nas je crna boja iznenadila, ali su nam pojasnili kako je za boju zaslužno sipino crnilo, a između je baby beaf pate.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Brzo smo se složili da je sve naše simpatije dobio drugi pozdrav iz kuhinje i rado bi ga ponovili sljedeći put kada dođemo u goste.

Nakon pozdrava iz kuhinje uživali smo u selekciji domaćeg kruha (isprobali smo čak tri vrste, raženi, focacciu i baget) i najboljem maslinovom ulju na svijetu. Sav kruh rade bez aditiva, na vlastitim kvascima koji su odležali do godinu i pol dana.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Iako su nam na početku servirali mlado istarsko maslinovo ulje Chiavalon uz domaći kruh i kada su vidjeli koliko smo iskreni gurmani kada je maslinovo ulje u pitanju, ponudili su nam da degustiramo i Castillo Canena, najbolje maslinovo ulje koje je osvojilo prestižnu nagradu broj 1 u svijetu, a proizvodi se u Španjolskoj.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Domaći kruh bez aditiva i najbolje maslinovo ulje na svijetu učinili su svoje i osmijeh se više nije skidao s naših lica. A sada je vrijeme za malo ozbiljniju hranu, najavili su nam.

Za naš stol stigao je tartar od jadranskih kozica s narančom, dvije vrste umaka, pjenasti od graška i drugi od ananasa, te cherry rajčice marinirane u maslinovom ulju.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Tartar od kozica je imao efekt osvježenja i nakon njega smo lako krenuli prema ozbiljnijim sljedovima…

Veći komadi mesa s manje začina kako bi se naglasio okus samog mesa

Jedva smo dočekali probati Ribeye Tartar – jelo osmišljeno od strane chefa Marina Rendića, koji je odležao 45 dana. Za razliku od klasičnog ribeeye tartara jeli smo veće komade mesa, s manje začina kako bi se naglasio okus samog mesa. Sa strane smo uživali u kremici od celera i emulziji od kardamoma. Uz ovaj specijalitet kuće poslužili su nam crni tost sa sipinim crnilom i tost sa crnim vinom.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Ribeeye Tartar nas je razbudio svojim okusom i uživajući u njemu osjetili smo da je prilikom pripreme dobivao posebnu pažnju chefa. Uz to su nam poslužili crno mlado francusko vino Beaujolais koje nas je osvojilo voćnim aromama i živahnim refleksijama, a doznali smo i da se pije treći četvrtak u studenom na proslavama u Francuskoj u periodu kada završavaju radovi u vinogradu. Mi smo odlučili s njim proslaviti kraj radnog tjedna.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Sljedeće u čemu smo istinski uživali bio je fantastičan ragu od sipe na tekućoj palenti s bosiljkom, a sa strane pjenica rađena od parmezana. Dojam vrhunski, ukrašeno domaće. Jedemo male zalogaje da što duže traje taj ples ljepote okusa. Chef Marin poštuje izvornost okusa i potpisuje ih svojim vrhunskim vještinama.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Za sam kraj, prije deserta, za nas su pripremili, pačja prsa sa sjemenkama od korijandera, kremice od slanutka, ulja od peršina, te mrkve, naranče i lukovicu u cikli.  Krasno aranžirano, meso je bilo taman mekano, ali s kompaktnošću kakvo pačje meso i inače ima. Obilje okusa i konkretan zalogaj.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

I slatko iznenađenje za kraj

Ako plaćate Mastercard® ili Maestro® karticama desert u Bistro Apetitu je besplatan. Radi se o projektu Sladokusac, koju Mastercard provodi u hrvatskim restoranima. Za sam kraj isprobali smo dva deserta kojima smo razmazili naša nepca.

Profinjeni Rose gold – mousse od bijele čokolade I maline, koji u donjem sloju skriva crumble i kremu od matcha čaja i nešto intenzivnijeg okusa, mousse od višnje i tamne čokolade sa želeom od višnje.

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

 | Author: missGASTRO foto: missGASTRO

Što reći, što dodati? Ako si ljubitelj koncepta slow food, Bistro Apetit by Marin Rendić je svakako mjesto koje trebaš posjetiti. Rade odličnu i lijepu hranu s karakterom, a usluga je vrhunska, a iskustvo pamtiš za cijeli život.

Ako u novčaniku imaš Mastercard ili Maestro karticu i ideš u Bistro Apetit by Marin Rendić ne zaboravi odmah na početku najaviti na koji način plaćaš i uživaj u čarobnim desertima gratis.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.