Recenzije 29. lipnja 2023.

Ice Donuts iz Le Kolača novi su ljetni hit, a mi znamo kako su nastale!

Le Kolač - ljetna ponuda
Ice Donuts novi su slatki izum Roberta Hromalića! foto: Filip Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Slastičar Robert Hromalić i njegov Le Kolač u Parku Kneževa u Zagrebu predstavili su novu ljetnu ponudu slanih i slatkih zalogaja, od kojih su nam neki posebno privukli pažnju

Već godinama jako volimo slastice Roberta Hromalića i prije dva mjeseca jedva smo dočekali priliku da posjetimo njegov novi Le Kolač u Parku Kneževa te se oduševili ukusnim slanim i slatkim zalogajima. Sada, s početkom ljeta, bio je red da ih ponovno posjetimo i isprobamo njihovu novu ljetnu ponudu koja obiluje ukusnim novitetima.

Njihova prostrana terasa koja prima 75 ljudi, a u ugodnom ambijentu s puno bilja i tako blizu a tako daleko od gradske vreve bila je savršena kulisa za opuštanje nakon radnog dana. Dobro društvo i odlična ponuda hrane, slastica i koktela bili su sjajan završetak još jednog vrućeg ljetnog dana u Zagrebu. Zanimljivo je bilo kušati i komentirati slane i slatke novitete, nazdraviti finim ljetnim koktelima (o ponudi ćemo detaljnije u nastavku, ali i iskreno popričati s Robertom Hromalićem…

 | Author: Filip Bašić Le Kolač - ljetna ponuda foto: Filip Bašić  | Author: Filip Bašić Sendvič Piletina & Pistacija foto: Filip Bašić

Evo, skoro je dva mjeseca prošlo od otvorenja novog Le Kolača, pa je red napraviti mali rezime… Kako si zadovoljan, bi li nešto mijenjao?

Poprilično sam zadovoljan za prva dva mjeseca. Naravno, bilo je i uspona i padova, i mislim da će trebati još 2 godine da se sve posloži i bude baš onako kako treba biti. Ipak je ovo dosta velik projekt i mislim da još nisam ni počeo ozbiljno raditi na ovom projektu, s obzirom na planove.

Stalno nešto mijenjamo, smišljamo novu ponudu, tražimo nove stvari koje nam se sviđaju. Ponudu slanog i slatkog svako malo revidiramo, prema sezonalnosti i potražnji. Evo danas smo ubacili u ponudu i koktele pa je naša ponuda sada uistinu vrlo raznolika.

 | Author: Filip Bašić Dominik Bečvardi iz Peaches&Cream bara osmislio je 5 signature koktela foto: Filip Bašić

Kad smo kod koktela, kako si ih uskladio s ostatkom ponude? Postoji li možda neka ideja za pairing, odnosno koji od 5 koktela ide uz koje jelo?

Svi kokteli slažu se s desertnom listom. Primjerice uz Yuzu cheesecake možete naručiti koktel s yuzuom. Svugdje je poveznica, odnosno neka zajednička komponenta s kolačima.

 

Robert Hromalić, Le Kolač Možda vas zanima... U novi Le Kolač ići će se na sjajan tart od pekana, ali i brojne slane delicije Recenzije

 

Na otvorenju u svibnju kušali smo pekan tart sa slanim karamelom, koji nam se jako svidio, danima smo prepričavali njegovu teksturu i okuse, i imali smo od njega velika očekivanja. Kako je on prošao kod publike?

Baš je loše prodavao, na žalost. Mislim da ljudi možda više toliko ne vole orah u desertu, možda imaju neke predrasude prema tome. Jer ih taj naziv možda zbunjuje - pekanski orah.

Moguće je da im je bilo odbojno zbog naziva koji sadrži riječ 'orah'. Moram priznati, i ja kad dođem negdje i na karti vidim kolač od oraha neću ga probati. Također, ljudi ni ne znaju što je pekan, misle da je gorak kao 'obični' orah, no nije.

 | Author: Paula Šantić Hladni lava cake foto: Paula Šantić

 | Author: Paula Šantić Tres Leches Tart foto: Paula Šantić

Od kolača tu je Hladni lava cake (čokoladni biskvit, čokoladni mousse, čokoladni karamel, crumble), Lješnjak & Karamel (biskvit od lješnjaka, slani karamel, ganache od lješnjaka, pasta od lješnjaka), Tres Leches Tart (prhko tijesto, ganache do mlijeka i bijele čokolade, biskvit s kondenziranim mlijekom i vanilijom, slani karamel), Yuzu Cheesecake (biskvit od badema, bavarska krema od sira i limuna, marmelada od yuzua), Pavlova sa sezonskim voćem (meringa, bijela čokolada, krema od vanilije, svježe voće), Choux Pistacija & Malina (choux tijesto, krema od pistacija, svježe maline) te bite size ponuda kolača za degustaciju (uz već spomenute Yuzu cheesecake i Choux Malina & Pistacija, tu su i slastičarske minijature Naranča & Čokolada, Financijer limun & cvijet soli te Pekan & karamela). Naši ljetni favoriti definitivno su prefini osvježavajući Yuzu Cheesecake te savršeni slatko-kiseli Choux Malina & Pistacija. Veliki uspjeh predviđamo i minijaturi Pekan & karamela – i nemojte ga se ustrčavati naručiti jer niste kušali pekan orah, isplati se probati! Cijene kolača su od 5,60 do 6,50 eura, dok Bite size ponuda stoji 8,50 eura.

 

Je li se neki drugi desert ili slano jelo istaknulo kao najprodavanije?

Od trenutačne ponude sezonskih deserata najprodavaniji su Choux Pistacija & Malina i Pavlova sa sezonskim voćem.

 | Author: Paula Šantić Yuzu Cheesecake foto: Paula Šantić

 | Author: Filip Bašić Choux Pistacija & Malina foto: Filip Bašić

 | Author: Paula Šantić Pavlova sa sezonskim voćem foto: Paula Šantić

Kako si došao na ideju o krafnama sa sladoledom?

Još prije dvije godine na nekom od food festivala radili smo brioche pecivo punjeno sladoledom, i da ne ponavljam baš isti desert, razmišljao sam koje bih drugo tijesto mogao ubaciti, a da nije brioche i tako sam se dosjetio krafne.

Koji je tvoj favorit s menija?

Favorit mi je sve što radim, ali recimo ovaj kolač Lješnjak & Karamela je nešto što ću ja uvijek rado pojesti.

Kušali smo fine sendviče Piletina & Pistacija, Slatko-slana tuna i Pizzaiolo (u ponudi su još Pršut – Burrata – Caponata, Kozice & Rakovi, Pečeni losos te Roast beef). Tuna je bila jako ukusna, sendvič s piletinom i pistacijom vrlo sočan, kremast i osvježavajući, a ukusan nam je bio i Pizzaiolo. Cijene se kreću od 5 do 6,50 eura. U ponudi je i doručak koji se poslužuje do 11. 30, a na listi jela za doručak su Croissant pistacija i malina, Croissant s dimljenim lososom, Tost i Avokado tost.

 

 | Author: Filip Bašić Robert Hromalić foto: Filip Bašić  | Author: Filip Bašić Odličan koktel od jagode foto: Filip Bašić

Na otvorenju Le Kolača prije 2 mjeseca jako mi se svidjelo kako je osoblje bilo odlično upoznato s ponudom, i znalo to jako lijepo prenijeti gostima. Znali su sve o svakom vinu, svakom jelu… Je li ti bilo teško pronaći takve ljude i kako si ih pripremao? Imaš li problema s nedostatkom osoblja?

Drilam ih, htio bih koliko god je u mojoj moći da nauče što više o asortimanu. Naravno, netko pohvata više, netko manje. Borba je konstantna s nedostatkom kvalitetnog osoblja. Znao sam da će biti borba, no nisam mislio da će biti baš ovakva.

 | Author: Paula Šantić Prefini sendviči foto: Paula Šantić

Čini mi se da se osoblje dosta promijenilo od otvorenja, neke face sam prepoznala, ali ima i dosta novih. Neki su i jako mladi…

Neki ljudi su sa mnom već dosta dugo, primjerice Saša koji je uz mene već više od 4 godine. I Matija je već neko vrijeme sa mnom. A mladi će naučiti. Bilo je slučajeva da su ljudi radili po par dana i nestali s posla, da se nisu više nikad javili ni pojavili.

Ne znam u čemu je stvar. Mislim da se nova radna snaga neće roditi i neće doći. Situacija je baš zabrinjavajuća.

Evo ovaj mladi dečko koji sad radi kod nas mi se sam javio da bi htio raditi. Odličan je, želi raditi i učiti. No on je rijedak svijetli primjer, a situacija je i više nego ozbiljna. I puno gora nego što se piše u medijima i javno komentira. Ne znam postoji li ijedan lokal u Hrvatskoj u kojem su potpuno zadovoljni osobljem, barem ga ja ne znam.

 | Author: Filip Bašić Koktel Berry & Bitter foto: Filip Bašić

Jako su nam se svidjeli odlični ljetni kokteli s potpisom Dominika Bečvardija iz bara Peaches&Cream. Pozitivno nas je iznenadio koktel Berry & Vanilla (diplomatico rum, jagoda, vanilija) koji uopće nije bio jako sladak kako smo pretpostavljali prije kušanja. Ne pregorak, a jako ugodan i osvježavajuć je koktel Berry & Bitter (campari, brusnica, tonik), dok je izuzetno fin, s malo alkohola i lagan koktel Peaches & Spice (votka, jogurt, bijela breskva sečuanski papar). Poboljšana verzija mojita, koji nam je u uobičajenoj verziji najčešće presladak, je koktel Monkey Smash (monkey shoulder whiskey, mojito menta sirup), a luda je kombinacija okusa u koktelu Yuzu & Nut (gin, yuzu, , sirup do prženog lješnjaka) i – funkcionira! Za one koji će osvježenje ipak potražiti u bezalkoholnim pićima tu su zanimljive limunade – Limun & Malina, Limuna & Marakuja te Limun & Yuzu. Cijena koktela je 7, 8 ili 9 eura, dok limunade stoje 4 eura.

 

 | Author: Paula Šantić Lješnjak & Karamel foto: Paula Šantić

Što očekuješ od ljeta u Zagrebu?

Zadnjih godina Zagreb je u srpnju pun turista, u kolovozu bude ta neka rupa od 1. do 25. kolovoza, ali mislim da bi srpanj mogao dobro funkcionirati. Dolazi nam dosta turista, iskreno, nisam to baš očekivao jer nismo pozicionirani u užem centru. Na jesen se planiramo više fokusirati baš na taj turistički segment.

Robert Hromalić ne bi bio Robert Hromalić kad ne bi smislio nešto potpuno ludo, pravi ljetni slatki comfort food. Ice Donuts su slasne karamelizirane krafne iz Bread Cluba punjene sladoledom koje dolaze u 3 okusa – Pistacija & Malina, Limun te Čokolada & Karamel. Krafne sa sladoledom stoje 5,90 eura. Posebno se može naručiti sladoled u više okusa (čokolada, madagaskar vanilija & karamel, pistacija & malina te sorbetto limun), a kuglica je 3 ili 3,20 eura.

 

 | Author: Filip Bašić Ice Donuts - novi slatki hit iz Le Kolača foto: Filip Bašić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.