Recenzije 23. studenoga 2023.

U novom restoranu YEZI jedu se fina, moderna azijska jela

Yezi
Gljive, Yuzu & Tartuf, Bao Pecivo foto: Igor Šoban/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran i bar YEZI, smješten u sklopu novog hotela art'otel, nudi panazijsku kuhinju, vrhunske slastice, čajeve i koktele koji savršeno spajaju azijske okuse i filozofiju s modernom kuhinjom

Novi zagrebački restoran i bar YEZI, na adresi Amruševa 4, od 23. studenog otvoren je za sve ljubitelje okusa moderne panazijske kuhinje. Inspirirani tradicionalnim azijskim stilom uživanja u hrani, piću i druženju, gosti na ovom novom mjestu u gradu mogu iskusiti jedinstveni koncept u kojem se slavi moderna azijska kuhinja kroz umjetnost dim suma, miksologije koja nudi posebne koktele bazirane na 5 kineskih elemenata, uz najbolju ponudu svjetskih čajeva i europskih slastica.

Restoran Yezi - otvorenje | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Upečatljiv šank u Yezi baru foto: Jurica Galoić/PIXSELL  | Author: Igor Šoban/PIXSELL Yezi Negroni foto: Igor Šoban/PIXSELL  | Author: Igor Šoban/PIXSELL Yezi foto: Igor Šoban/PIXSELL

YEZI priča priču o bogatoj panazijskoj gastronomiji, kroz koncept jela u savršenoj izvedbi u moderno uređenom interijeru stvarajući neponovljivo gastronomsko iskustvo. Na svečanoj večeri otvorenja restorana smještenog u sklopu novog hotela, art'otela Zagreb, bili smo među prvima koji su dobili priliku premijerno kušati jela restorana YEZI, kao i njihove koktele, slastice i vrlo zanimljiv i aromatičan zeleni čaj.

Odmah po dolasku u restoran impresionirao nas je veliki, odlično osvijetljeni šank te izvrsni kokteli dobrodošlice - YEZI Negroni (Umeshu Extra Sisho, ružičasti papar u zrnu, infuzija s Camparijem, Akakage Shochu i bitter od šljive), ružičasti sake pjenušac te Sea Salted Martinez  (gin Roku, Pedro Ximenez, ručno izrađena slana karamela i suhi čili). Dočekala nas je tako malo drugačija zdravica, neobičnih okusa koja nas je odlično pripremila na ono što slijedi - večeru od više sljedova, s puno jela za dijeljenje - od salata, preko dim suma u više varijanti, dva glavna jela, nekoliko priloga i raskošnog deserta koji se sastojao od 2 vrste kolača, raznog egzotičnog voća i 2 vrste sladoleda.

Restoran Yezi - otvorenje | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Yezi - jelovnik na otvorenju foto: Jurica Galoić/PIXSELL Restoran Yezi - otvorenje | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Yezi - grickalice od svježeg povrća i umaka od sezama foto: Jurica Galoić/PIXSELL Restoran Yezi - otvorenje | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Restoran Yezi - otvorenje foto: Jurica Galoić/PIXSELL

"Otvorenje panazijskog restorana i bara YEZI u hotelu art'otel rezultat je predanosti i strasti tima kako bi se gostima pružilo izvanredno gastronomsko iskustvo. Hotel art'otel, mjesto je gdje se elegancija susreće s umjetnošću, a od sada će svi moći uživati i u vrhunskoj gastronomiji i majstorskoj izvedbi svjetski poznatih chefova", rekao je Tomislav Korošec, generalni direktor hotela art'otel u kojem je smješten restoran YEZI.

Večeru u kojoj su uživala sva osjetila započeli smo sa 3 salate. Najnježnije okuse ponudila je ona od gofa, dresinga od soja sosa i yuzua, s mahunama mladog graška narezanim na julienne te tartufom na vrhu. Nešto žešća bila je pak grilana tuna s ponzu umakom s jabukom i senfom, posuta sezamom, dok je pravo bogatstvo i intenzitet okusa ponudila salata koja je uključivala hrskavu slatkastu patku, matovilac, dresing od senfa i javorovog sirupa, grejp, pinjole, čili i sjemenke nara.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Predsjednik Uprave Arena Hospitality Group Reli Slonim s timom na otvorenju restorana YEZI foto: Igor Šoban/PIXSELL  | Author: Igor Šoban/PIXSELL Chefovi Werner Seebach i Dino Knežević foto: Igor Šoban/PIXSELL  | Author: Igor Šoban/PIXSELL Xiao Long Bao Sa Svinjetinom, Crnilo Od Sipe, Goji Bobice foto: Igor Šoban/PIXSELL

Uslijedio je dim sum slijed u kojem smo pak uživali u 5 sjajnih jela za dijeljenje. Intenzivan morski okus imali su rainbow ravioli s morskim plodovima, dok je pravi umami okus pružili crni zalogaji Xiao Long Bao sa svinjetinom, crnilom od sipe i goji bobicama. Potom smo slistili i 'gljive', ukusno vegansko jelo koje vam savjetujemo da svakako konzumirate s ponuđenim umacima. Riječ je o bao pecivima u obliku gljive, punjenim gljivama i tartufom, s yuzuom, posluženo na hrskavoj morskoj travi.

Izvrsne su bila i gyoze punjene goveđim fileom i fois grasom s edamameom i teriyaki umakom. A posebno profinjeni bili su pak ravioli punjeni jastogom, rakovicom i kozicama, u umaku od yuzua i maslaca, poslužene s kavijarom.

Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Grilana Tuna, Ponzu Umak S Jabukom I Senfom, Posuto Sezamom foto: Emina Basara Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Hrskava Patka, Dresing Od Senfa I Javorovog Sirupa S Grejpom, Pinjolima I Chillije foto: Emina Basara

Za glavno jelo posluženi su uistinu posebno slastan čileanski brancin s crnim grahom i vinom Shaoxing te korejski pikantni janjeći kotleti - sočni, slatkasti i dosta ljuti. Uz glavna jela posluženi su prilozi bok choi u slatkom sojinom umaku posut sezamom te jasmin riža.

Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Čileanski Brancin, Crni Grah, Shaoxing Vino foto: Emina Basara

Za desert poslužena su, uz uistinu poseban, aromatičan i voćan ledeni čaj, službeno 2 deserta - kolači Jagoda & Jasmin te Matcha & Yuzu. Ovaj drugi malo nam se više svidio, a odlični su bili i svi ostali slasni detalji posluženi uz kolače - sladoled od matche, sladoled od marakuje te razno egzotično voće. Bio je to odličan završetak odlične večeri provedene uz finu panazijsku hranu u dobrom društvu.

Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Deserti foto: Emina Basara

A sada malo o cijenama koje, s obzirom na kvalitetu, uopće nisu tako strašne. Cijena koktela kreće se od 9 do 11 eura, a tu je i koktel za dvoje Dragon Fruit Flight po cijeni od 18 eura. mali zalogaji poput miso juhe, kozica s wasabijem i avokadom, edamamea i drugih stoje između 6 i 14 eura, sashimi salate su 16 eura, a ostale salate od 6 do 14 eura.jela iz woka stoje 14, 16 i 22 eura, a dim sum ponuda kreće se od 6 do 12 eura. Glavna jela s grila ili pečena u pećnici, u koja spadaju i brancin te korejski janjeći kotleti koje smo kušali, stoje između 16 i 60 eura (60 eura je skupocjeni wagyu beef ishiyaki). Postoje i razne kombinacije jela koje su povoljnije, a minimum je narudžba za dvije osobe.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL YEZI bar foto: Igor Šoban/PIXSELL  | Author: Igor Šoban/PIXSELL Koktel Sea Salted Martinez foto: Igor Šoban/PIXSELL

U Yezi baru mogu se pak (i za ponijeti!) naručiti razni kolači koji stoje 6 eura po komadu, ali i drugi deserti popit selekcije jako ukusnih i ne preslatkih makaronsa (2,50 eura), plata egzotičnog voća, mini sladoledi. Odlična je i ponuda bijelih, oolong, zelenih, žutih i crnih te biljnih čajeva. Naravno, kavopije se ne moraju brinuti - i oni će pronaći svoju omiljenu kavicu.

Hvaljeni chef Werner Seebach zadužen je za kreiranje koncepta i hrane u restoranu YEZI, a poznat je po stvaranju izvrsnih i inovativnih kulinarskih iskustava u svjetskim restoranima Sushi Samba, Duck & Waffle i Chino Latino i kreator je koncepta YEZI uz Velia di Nolfo, VP Restaurant and Bars PPHE.

"Zajedno s Dinom i globalnim dim sum extraordinaireom Tomom kreirali smo izvrstan azijski koncept. Glavni fokus je na dim sumu i manjim jelima koja su idealna za dijeljenje i istraživanje novih i posebnih kombinacija okusa. Razvili smo također i jedinstvenu ponudu slastica s kolegom chefom u Londonu", istaknuo je Werner Seebach.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Chefovi Werner Seebach i Dino Knežević foto: Igor Šoban/PIXSELL Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Kolač Jagoda & Jasmin foto: Emina Basara

Glavni izvršni chef restorana YEZI je Dino Knežević iza kojeg je bogato međunarodno iskustvo u renomiranim hotelima i restoranima.

"Već neko vrijeme radimo na ovom projektu kojeg smo razvijali u Londonu i jako sam ponosan što sam dio ovog tima. Sigurni smo da će menu oduševiti sve ljubitelje fine panazijske hrane, a ponuda restorana i bara je raznovrsna i za svačiji ukus imamo odličan izbor", poručio je glavni izvršni chef restorana Yezi Dino Knežević.

Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Iz ponude dim suma - Rainbow ravioli s morskim plodovima foto: Emina Basara Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Gyoze i bao buns gljive foto: Emina Basara Restoran Yezi - otvorenje | Author: Emina Basara Ravioli punjeni jastogom, rakovicom i kozicama u umaku od yuzua i maslaca, kavijar foto: Emina Basara

Posebnost ovog restorana je bogata ponuda dim suma u čijem kreiranju vodeću ulogu ima jedan od najiskusnijih europskih dim sum kuhara, Tom Tian Hau Low, koji je iskustvo izgradio u Hong Kongu i Tajvanu i u YEZI donosi gotovo 40 godina iskustva u dim sum kuhinjama diljem svijeta. Jelovnik u restoranu YEZI prikazuje niz prepoznatljivih panazijskih jela od velikog izbora dim suma, sashimija, salata, jela iz woka i jela sa žara i iz pećnice inspiriranih azijskom gastronomijom, koja dolaze u dojmljivom postavu stola. Intrigantan meni s jelima od ribe, mesa, ali i vegetarijanskim jelima, dostupan i na web stranici restorana YEZI, dokazuje predanost pružanju raznovrsne i inovativne gastronomske ponude.

Čaj je jako povezan s kulinarskom tradicijom dim suma prisutnom u azijskim čajanama. U YEZI restoranu nude najkvalitetnije čajeve na svijetu, a ponuda se savršeno nadograđuje pružajući inovativan izbor deserata koji kombiniraju istočnjačke i zapadnjačke okuse, a čajevi i kolači se mogu kupiti i za ponijeti.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL art'otel Zagreb foto: Igor Šoban/PIXSELL

Inovativna miksologija nadopunjuje okuse YEZI ponude hrane. Tako je kreativna koktel karta YEZI bara inspirirana azijskom filozofijom pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda) i svako piće zarobit će maštu gostiju putem njihovih osjetila. Zanimljivi nazivi i intrigantne arome utjelovljuju sam osjećaj raskoši.

Interijer restorana YEZI dizajnirali su hvaljeni studio za dizajn interijera Digital Space i studio Atellior, a rezultat njihova rada je suvremeni interijer koji kombinira sofisticiranost jednobojnih i metalnih detalja poput mesinga i nehrđajućeg čelika sa zlatnim detaljima koji nadopunjuju YEZI brending - stilizaciju padajućeg lista (Yezi i znači - "padajući list"). Zidove restorana krase vrijedna umjetničke slike.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Otvorenje restorana YEZI foto: Igor Šoban/PIXSELL

YEZI se nalazi u centru Zagreba u art'otelu, prvom lifestyle i art hotelu ovog koncepta međunarodne i dinamične hotelske kompanije Arena Hospitality Group. Posebnu umjetničku atmosferu art'otelu daju originalna djela Borisa Bućana koja se nalaze izložena u cijelom hotelu, sobama kao i u restoranu i baru YEZI.

YEZI restoran i bar je otvoren od ponedjeljka do nedjelje od 12 do 23 sata, a mjesto se može rezervirati na stranici YEZI restorana i bara yezirestaurant.com i na telefon +3851 6001 717.

Više novosti i zanimljivost o restoranu YEZI pronađi i na Instagram stranici yezi.zagreb.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yezi Zagreb (@yezi.zagreb)

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.