Recenzije 29. srpnja 2023.

U zadarskom restoranu A'mare pojeli smo odličnu burratu s rajčicom i rižoto s janjećim raguom

A'mare
Zadarski A'mare predstavio ljetni a la carte meni foto: Sanja Jagatić, Nina Sušac
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhinju A'marea vodi mladi perspektivno chef Ivan Tartaro, odrastao u Americi, no podrijetlom iz zadarskog kraja. Njegova ideja je - raditi što jednostavnija jela, bliska i domaćim gostima, ne samo turistima, a nadahnuta dalmatinskom tradicijom i vrhunskim sezonskim namirnicama

Zadarski hotel A'mare otvoren je u prosincu prošle godine, a proljetos se njihovu timu pridružio važan član – mladi perspektivni chef Ivan Tartaro kojeg otprije pamtimo iz zagrebačkih restorana Mano2, Soi Fusion i drugih… Nakon početnog snalaženja i formiranja tima prije ljeta je u tamošnjem istoimenom restoranu predstavio brunch meni, a sada ponosno predstavlja i ljetni meni, koji je 'krenuo' nekoliko dana prije našeg zakazanog ručka.

 

Restoran A'mare Možda vas zanima... Zadarski A'mare nudi brunch s daškom Mediterana Najave

 

"Kuhinju sam preuzeo negdje u ožujku, travnju... Bilo je to ugodno iznenađenje i veliki zalogaj. No tako je to kad otvaraš restoran i to u sklopu hotela - ima puno faktora na koje moraš misliti, odnosno segmenata koje trebaš ispuniti. Bilo je teško na početku, ali stvarno smo puno naučili.

 | Author: Sanja Jagatić Restoran A'mare - spektakularni interijer foto: Sanja Jagatić  | Author: Sanja Jagatić Chef Ivan Tartaro, restoran A'mare foto: Sanja Jagatić

Ne volim reći da smo imali neke greške ili kikseve, nego da smo putem naučili neke dobre lekcije i zajedno smo savladali neke prepreke. Ovdje svatko radi svoj posao, no mi smo kolektiv – kao jedna knjiga, u kojoj svatko piše svoje poglavlje", na početku nam priča Ivan i dodaje:

Novi u gradu, treba se dokazati

"Sigurno nam nije lagano - novi smo u gradu, prva nam je sezona i ima puno uzbuđenja u zraku. Ovo gdje smo sada, u odnosu na poziciju iz koje smo krenuli… e to je već super! Sad je nekako sve postalo automatizirano, sve se posložilo kako treba. Svatko zna koja je njegova pozicija, njegova uloga…"

 | Author: Nina Sušac Tartare od bifteka foto: Nina Sušac  | Author: Nina Sušac Tartare od brancina foto: Nina Sušac

Pitamo Ivana ima li u tom napornom tempu vremena za odmor, ali i obilaženje drugih restorana u Zadru i okolici.

"Imam dovoljno slobodnog vremena. Stignem se i odmoriti, biti s obitelji. No trenutno ne stignem obilaziti druge restorane. A i ne volim se uspoređivati s drugima. Također, svi malo drugačije kuhaju za vrijeme sezone pa ni ne dobiješ pravu sliku ako sada, usred sezone, odeš u restoran.

Za to će biti vremena i prilike kad sezona završi", kratak je i jasan Ivan koji dodaje da su posao organizirali tako da svatko radi dnevno 8 sati i ima slobodne dane. Jer kaže, radio je u restoranima gdje se radilo i po 15, 16 sati dnevno i u takvom tempu čovjek brzo izgori.

 | Author: Sanja Jagatić Restoran A'mare foto: Sanja Jagatić  | Author: Nina Sušac Tuna steak foto: Nina Sušac

Tradicija kao inspiracija

Krećemo pričati o novom meniju, koji je, vidi se već na prvi pogled, inspiriran dalmatinskom gastronomskom tradicijom, ali i mediteranskom kuhinjom općenito. Puno je ribe, morskih plodova, svježeg sezonskog povrća, ali i vrhunskog mesa u raznim oblicima – od steakova do ragua.

"Na meniju je puno tradicionalnih jela, domaćih, ali s nekim novim pristupom moderne gastronomije što se tiče odležavanja, fermentiranja… Reklo bi se - "best of both worlds". Želja nam je zadovoljiti veći broj gostiju, što je dosta teško, ali ako već imaš i hotel i restoran ne možeš misliti samo na sebe i na to što bi ti volio kuhati, nego moraš misliti na goste koji ti dolaze u restoran", objašnjava nam chef Ivan Tartaro koji je odrastao u SAD-u, no njegovi su roditelji s ovog područja – tata iz Nina, a mama iz Arbanasa pa se u Zadru osjeća kao riba u vodi.

 | Author: Nina Sušac Burrata s rajčicom i krutonima - sjajno hladno predjelo foto: Nina Sušac

Jednostavnije je bolje

"Odlično sam se uklopio u ovdašnju atmosferu - Zadar, more, taj 'dolce far niente' način života i skužio sam da što je hrana jednostavnija to je bolja. Što se tiče kvalitete namirnica većinu toga na meniju radimo sami, teško je, velik je izazov, zahtijeva puno strpljenja, vremena, rada na detaljima…

Ali ako smo već na tom nivou, onda to i treba biti tako. Radije radimo sve sami nego da koristimo neki kvazikvalitetni proizvod", tako nam Ivan predstavlja svoj ljetni a la carte meni koji se u A'mareu poslužuje svaki dan za ručak i večeru – od 13 do 22.30. Također, svaki dan od 11 sati imaju i dnevnu ponudu jela po cijeni od 10 eura kako bi privukli i domaće goste koji trebaju dobro mjesto za marendu tijekom radnog dana.

 | Author: Nina Sušac Rižoto s janjećim raguom foto: Nina Sušac

Obilne porcije

Kako su nam objasnili, cilj je približiti se i lokalnim gostima jer hotel i restoran A'mare otvoreni su cijelu godinu. Cijene su korektne, no ne i jeftine, no zato su porcije vrlo obilne.

Kušali smo odlično sezonsko predjelo s burratom, cherry rajčicama, uljem od bosiljka i krutonima i da nismo bili baš jako gladni bilo bi nam sasvim dovoljno. Za glavno jelo odlučili smo se, na preporuku chefa Ivana Tartara, za rižoto s janjećim raguom, smokvama i chimichurri umakom. Ovu porciju na žalost nismo uspjeli pojesti do kraja, no jelo je bilo vrlo ukusno, te bismo ga rado i ponovili, baš kao i predjelo.

 | Author: Nina Sušac Odlična ponuda mesa foto: Nina Sušac  | Author: Nina Sušac Filet brancina foto: Nina Sušac

Tartar, steakovi, peka... nema čega nema

Od predjela tu su još tartar od bifteka, tartar od brancina, dimljena tuna s prženim slanutkom i ukiseljenim morskim šparogama, plata s domaćim suhomesnatim proizvodima i vrhunskim sirevima, baba ganoush te mediteranska salata (s piletinom, tunom ili falafelom). Cijene se kreću od 6 do 14 eura.

Od glavnih jela, osim rižota s janjećim raguom, tu su i fritto misto, burger, vege burger, bucatini cacio e pepe, bucatini s kozicama, crni rižoto i ravioli sa skutom. Cijene se kreću od 11,50 do 15,20 eura.

No to nije sve – A'mare nudi i odličan izbor steakova, ali i drugih jela poput lignji na žaru, tuna steaka, pržene ribe i čipsa, njoka s biftekom… Također, dan unaprijed moguće je naručiti i peku – od teletine ili hobotnice. E to ćemo sljedeći put jer sigurni smo da ćemo se vratiti u A'mare! A kad ti se jede nešto slatko tu su uvijek A'mare palačinke, ali i dnevna ponuda deserata te sladoled.

Umorni i sretni

"Dali smo 100 posto od sebe. Baš jesmo! Definitivno! Umorni smo, ali kad dođemo ovdje, vidimo punu terasu, lijepu i ukusnu hranu, zadovoljne goste… to nam je najbolji poticaj da tako nastavimo dalje. Ne treba lagati, nije lagano, ali odlučili smo se raditi posao koji radimo, odlučili smo dati sve od sebe.

Odlučili smo biti jedinstveni, znali smo da će biti teško, ali znamo i da će nam se isplatiti. Od početka smo bili spremni na to da će prva sezone biti najteža, druga već možda malo lakša… i tako redom. Ali spremni smo na to", zaključuje Ivan.

 | Author: Hotel A'mare Ugodna terasa foto: Hotel A'mare  | Author: Nina Sušac Brunch foto: Nina Sušac

 | Author: Sanja Jagatić Restoran A'mare foto: Sanja Jagatić  | Author: Sanja Jagatić Brunch foto: Sanja Jagatić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.