Recenzije 11. prosinca 2017.

Wineos – savršen provod za sve vinoljupce!

foto: Denis Despot
gastro postao gastro.24sata.hr
Još se emocije i štošta drugo nije smirilo nakon sjajnog zagrebačkog Vinocoma, a već je sljedeći tjedan osječki centar Esseker napunilo preko dvije tisuće iskrenih ljubitelja vina i delicija. Bili smo i tamo!

Gotovo 70 izlagača iz šest država i bogat popratni program obilježili su dosad najveći vinski festival na istoku Hrvatske, kako bi domaćini ponosno naglasili, najveći između zagrebačkog i beogradskog. U "Esseker centru" 1. i 2. prosinca, četvrti festival vina, delicija i ugodnog življenja "WineOS" obilježile su tako sjajne radionice, kao i noviteti - "WineOS Trophy", te neponovljiva gala – večera koja je održana večer uoči početka "WineOS-a" u restoranu "Muzej Okusa".

 | Author: Denis Despot foto: Denis Despot

A radionice su doista bile raznovrsne. Tako je Franjo Francem, predsjednik žirija ocjenjivanja u sljubljivanju vina i kulena "WineOS Trophy", nazočnima predstavio metodologiju ocjenjivanja i praktičnim primjerima pokazao kako se poznata slavonska delicija sljubljuje s vinima sorte graševina i frankovka.

 

Možda vas zanima... Elegancija vina nove berbe vinarije Krauthaker Recenzije

 

Uslijedila je radionica o bogatstvu i raznolikosti graševine koju je vodio naš poznati sommelier Mario Meštrović. Potom su gosti mogli nazočiti na još tri radionice na kojima je Tomislav Ivanović predstavio srpsku autohtonu sortu prokupac, a Vlado Krauthaker i Slavko Kalazić vratili su se u bližu i dalju prošlost uz fenomenalna vina iz njihovih podruma.

 | Author: Denis Despot foto: Denis Despot

U subotu se nastavilo s predstavljanjem ponosa Villánya, cabernet franca, o čemu je govorio Gyorffy Zoltán. Potom je Stipe Đuzel predstavio vinski povratak dalmatinske zagore uz priču o tamošnjim autohtonim sortama, Božo Metković pojasnio zašto je u okolici Dubrovnika zasadio graševinu, a Oskar Maurer iz susjedne Srbije govorio je o kadarki, tradicionalnoj sorti s ogromnim potencijalom. U goste je došao i vinski velikan Ivan Enjingi, a posljednja, ne i manje važna, bila je radionica na kojoj je Vinko Zovko predstavio projekt uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u okolici Žepča u susjednoj BiH.

 | Author: Denis Despot foto: Denis Despot

Sjajni Časlav Matijević (LikeRi) imao je dvostruku ulogu, jedno je vrijeme vodio štand sa sjajnim vinima Sirk (Slovenija), a kasnije i dijelio kobasice. U oko su zapale i vrhunske daske za kuhinju (i ne samo kuhinju) ekipe Vrdnik-drvo, kao i rakije Benišek Veselinović iz Sremskih Karlovaca. Stari znanci, vinarije Đuzel, Grabovac, Sontacchi, Pinkert i Buhač, pohvalile su se svojim znanim i novim vinima (Sur lie Iločana Domagoja Buhača je naprosto izvrstan), upoznali smo se i s vinarijom Bartolović, kušali čudesne frankovke Feravina... Naravno, šećer na više krajeva je bila prva svjetska graševina s 95 bodova po Decanteru, ona vinarije Antunović.

 | Author: Denis Despot foto: Denis Despot

„Ovim putem Organizacijski odbor četvrtog izdanja festivala "WineOS" želi iskazati zahvalnost svima koji su doprinijeli uspjehu ovog projekta koji je od velike važnosti za vinare s istoka Hrvatske. Osječko – baranjska županija, Grad Osijek, Janaf, OTP Banka i HEP kao pokrovitelji su logistički i financijski pomogli da se četvrti put za redom u Osijeku održi ova manifestacija.

 

Enjingi Možda vas zanima... Kakvo nam iznenađenje u novoj sezoni sprema vinarija Enjingi? Špajza

 

Značajnu ulogu također su odigrali i izlagači, u prvom redu oni iz regije Istočna kontinentalna Hrvatska, te suorganizatori, udruge "Graševina Croatica" i "Dekanter". Veliku zahvalu upućujemo i kolegi Željku Garmazu, novinaru i blogeru, vinoljupcu koji je najzaslužniji za ovogodišnji iznimno zanimljiv program radionica.“ Rekao je Boris Ocić u ime neumornih organizatora.

 | Author: Denis Despot foto: Denis Despot

Kao šipak puna oba kata Essekera, iako je grad bio toga dana pun evenata (otvaranje Adventa), dokazali su da Osijek jednostavno mora imati festival ovog kalibra, i da je možda čak potrebno pronaći i veći prostor. Isto tako, možda bi se moglo komunicirati s još nekoliko OPG-ova u blizini i dodati još gastro ponude – vina je bilo sasvim dovoljno za kompletno ispunjeno dvodnevno ocjenjivanje.

 

Buhač Možda vas zanima... Vinarija Buhač: Vjerojatno najbolja hrvatska „value for money“ vina None



Što na kraju reći, osim da ovi Slavonci i Baranjci stvarno znaju uživati u životu. Vidimo se i dogodine, sigurno!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.