Recepti Veganski recepti za prste polizati! 30. listopada 2023.

5 finih grickalica u kojima možeš uživati bez brige

Hummus i hrskavi slanutak foto: Pexels

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Filmska večer nije potpuna bez finih grickalica, a izbor ne mora uvijek biti između čipsa i čokolade. Pripremi hrskavi slanutak ili aromatični hummus i uživaj u večeri ispunjenoj finim zalogajima.

Kada temperature padnu i dođu kišni dani, sve što želimo je zavući se ispod dekice, skuhat si šalicu finog čaja i uživati u filmu ili seriji. Dok uživamo u napetim avanturama omiljenih likova moramo i nešto grickati, a izbor ne mora uvijek biti čips ili čokolada. Postoji mnogo finih grickalica koje možemo pripremiti doma, a koje će zadovoljiti naše nepce i osigurati nam potrebnu energiju i nutrijente. Imamo pet ideja za pripremu domaćih grickalicama u kojima ćeš sigurno uživati. 

Sve ove grickalice pripremaju se isključivo s namirnicama biljnog podrijetla. Prehrana koja se bazira na namirnicama biljnog podrijetla, poznata i kao veganska prehrana, donosi brojne prednosti za zdravlje ljudi i okoliša. Prema mnogim istraživanjima, biljna prehrana može značajno smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti. Hrana biljnog podrijetla bogata je vlaknima, antioksidansima i fitonutrijentima koji pružaju zaštitu od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka te određenih vrsta raka. Proizvodnja biljnih namirnica obično zahtijeva manje resursa kao što su voda i energija u usporedbi s proizvodnjom mesa. Smanjenje potrošnje životinjskih proizvoda doprinosi očuvanju okoliša, smanjenju emisije stakleničkih plinova i očuvanju bioraznolikosti. Sada kada znamo koliko su ove namirnice korisne za organizam i okoliš, vrijeme je i da ti pokažemo kako ih pripremiti.  

Hrskavi slanutak

Hrskavi slanutak postao je pravi hit među ljubiteljima zdravih grickalica. Ovaj jednostavan recept zahtijeva samo nekoliko sastojaka i vrlo malo vremena za pripremu. Slanutak je prirodno bogat proteinima, vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima, čineći ga odličnim izborom za one koji žele nešto što će utažiti glad i pružiti im potrebnu energiju tijekom opuštanja uz omiljeni film. Nakon što se ispere i ocijedi iz konzerve, slanutak se jednostavno začini solju, paprom i omiljenim začinima te se peče u pećnici dok ne postane hrskav. Rezultat je slasna poslastica koja će zadovoljiti tvoju potrebu za nečim slanim i hrskavim.

 | Author: Pexels Hrskavi slanutak foto: Pexels

Edamame

Edamame su mali zeleni zalogaji koje su mnogi upoznali u japanskim restoranima. Radi se o zelenim mahunama koje u sebi kriju soju. Ovaj snack je prepun proteina, vlakana i antioksidansa. Priprema je vrlo jednostavna, samo ih trebaš kratko skuhati u slanoj vodi, a zatim poslužiti s malo krupne morske soli. Osim što je ukusan, ovaj biljni snack će ti pružiti osjećaj sitosti i osigurati zdravu dozu proteina.

 | Author: Pexels Edamame foto: Pexels

Umak od avokada i krekeri

Umak od avokada jednostavno je divan. Avokado je prirodni izvor zdravih masti, vlakana i vitamina, čineći ovaj umak iznimno hranjivim. Pripremi ga tako što ćeš vilicom izgnječiti zreli avokado, dodati malo svježeg limunovog soka, soli i papra te, po želji, češnjaka ili sjeckane rajčice za dodatni okus. Ovaj umak se savršeno slaže s integralnim krekerima. Krekeri dodaju hrskavost, dok umak od avokada donosi bogat okus i kremastu teksturu. Ova kombinacija je neodoljiva i može se brzo pripremiti.

 | Author: Pexels Avokado i krekeri foto: Pexels

Hummus i povrće

Hummus je vjerojatno jedan od najpoznatijih namaza na svijetu, a uz svježe povrće postaje savršena kombinacija za grickanje. Ovaj namaz se tradicionalno priprema od slanutka, maslinovog ulja, tahinija odnosno paste od sezama, limunovog soka i začina, stvarajući bogat okus i kremastu teksturu. Hummus je izvanredan izvor proteina i vlakana, dok svježe povrće poput mrkve, krastavaca, paprike i celera pruža svježinu i hrskavost. Ova kombinacija je iznimno hranjiva i zasitna, čineći ju odličnim izborom za one koji žele zdravu alternativu klasičnim grickalicama.

Domaća granola

Domaća granola je prilagodljiva grickalica koja se može pripremiti prema tvom ukusu i prehrambenim potrebama. Osnova ovog recepta su zobene pahuljice, a dodaci mogu uključivati orahe, bademe, sjemenke lana, med, suho voće i mnoge druge sastojke. Kombinacija zobenih pahuljica i orašastih plodova pruža dozu vlakana, proteina i zdravih masti. Med dodaje prirodnu slatkoću, a suho voće dodaje svježi okus i teksturu. Domaća granola se peče u pećnici dok ne postane zlatno smeđa i hrskava, a zatim se može poslužiti s jogurtom, biljnim mlijekom ili jesti kao snack.

 | Author: Unsplash Domaća granola foto: Unsplash

Uživaj u ovim ukusnim grickalicama koje su ne samo fine, nego i dobre za tvoj organizam. Kako bi grickalice bile što ukusnije, važno je i koje namirnice koristiš, a u METRO centrima ćeš pronaći sve što ti treba. Uvijek svježe i kvalitetne METRO Chef namirnice jamče svježinu i pružaju različite veličine pakiranja ovisno o tvojim potrebama. METRO Chef je jedinstven brend sa širokim asortimanom prehrambenih proizvoda koji zadovoljavaju vrhunske kriterije kvalitete, a namijenjen je prvenstveno gastronomskim profesionalcima, ali i svima kojima je hrana strast. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.