Recepti 26. studenoga 2023.

Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak

slana pita s piletinom i povrćem
Slana pita s piletinom i povrćem - možeš ju prirpemiti i dan ranije i po povratku s posla samo ubaciti u pećnicu foto: Rob Wicks/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočna i kremasta piletina sljubljena s porilukom, graškom i umakom, a sve to umotano u hrskavo, prhko tijesto. Ne možeš reći da ovo nije idealan ručak!

Pita od piletine i poriluka je vrlo bogata i izdašna i ono što je sigurno je da nitko nakon nje neće ostati gladan. Čak i ako misliš da nisi ljubitelj poriluka, savjetujemo ti da nakratko zaboraviš na to i kušaš ovu pitu.

Poriluk, istina, mnogima nije omiljen, ali čini se kao da oni koji ne vole poriluk najčešće tek - tvrde da ne vole poriluk. Dok je prava istina da mu nisu dali niti priliku. Iako je njegov miris dok je svjež dosta "težak", to će se itekako promijeniti kad se poriluk termički obradi. Isto tako nestaje i njegov pomalo intenzivan okus. 

 

Pita od krumpira i piletine Možda vas zanima... Danas ručamo: Pita od krumpira i piletine Recepti

 

Ovaj je ručak vrlo jednostavan, a vizualno će izgledati vrlo privlačno. No, još je važnije da će biti i jako ukusan. Ne moramo niti razmišljati niti naglasiti da će oduševiti sve ljubitelje poriluka i piletine, ali sigurni smo da će i one druge. 

Ova pita od piletine i poriluka bit će kompletan ručak, ali ju isto tako možeš poslužiti uz neku sezonsku salatu i uživati u divnom ručku! 

 | Author: Shutterstock Poriluk - možeš ga voljeti ili ne voljeti, ali u ovoj piti je izvrstan foto: Shutterstock

Pita od piletine i poriluka

Sastojci - za tijesto: 

  • 250 g maslaca
  • 350 g glatkog brašna + za posipavanje
  • 3/4 žličice soli
  • 9-10 žlica hladne vode

Sastojci - za nadjev:

  • 1 kg pilećih prsa
  • svježi ili sušeni timijan
  • 1 limun
  • 4 lovorova lista
  • 35 g omekšalog maslaca
  • 1 luk, nasjeckan
  • 200 g poriluka, prepolovljenog i narezanog na tanke trakice
  • 1 i 1/2 l pilećeg temeljca
  • 200 g šunke, narezane na trakice
  • 150 g zamrznutog graška
  • 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
  • 80 g glatkog brašna
  • 1-2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 1 žumanjak

 

Popečci od piletine Možda vas zanima... Popečci od piletine koje će svi ukućani obožavati Recepti

 

Postupak:

  1. Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremi ga u hladnjak do trenutka kada ćeš pripremati pitu.
  2. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. Nadjev: Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa. Posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena.
  4. Na preostalom maslacu propirjati poriluk nekoliko minuta, da omekša.
  5. Pečenu piletinu malo ohladi pa ju nareži na manje komade.
  6. Piletinu stavi u lonac s narezanom šunkom i zalij temeljcem te kuhaj oko pola sata; pred kraj kuhanja dodaj grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin.
  7. Kada se tekućina smanji na otprilike 600 ml, zagrij malo maslaca/maslinova ulja i poprži brašno te ga zalij s malo temeljca i vrhnja i umuti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta.
  8. Makni lonac s vatre pa umiješaj poriluk i sok od limuna.
  9. Izvadi ohlađeno tijesto, prereži ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvuci veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove).
  10. Na donji dio poslaži ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekrij sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premaži žumanjkom (možeš ga pomiješati s malo ulja).
  11. Peci u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  12. Poslužiti toplo.

Isprobaj i ova slasna jela s porilukom!

 

Porrusalda Možda vas zanima... Porrusalda - fina gusta juha u kojoj je zvijezda poriluk! Recepti Galette s porilukom Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.