Recepti 11. listopada 2023.

Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk!

Galette s porilukom
Galette s porilukom foto: Instagram @amelia.utah
gastro postao gastro.24sata.hr
Galette s porilukom savršena je simbioza hrskavog tijesta i kremastog nadjeva u kojem poriluk uz dodatak vina, sira i začina dobiva blag, profinjen okus

Tražiš brzo jelo za večeru ili ti jednostavno nedostaje ideja za ukusne slane zalogaje bez mesa koji će se svima svidjeti? Probaj napraviti ovaj odličan galette s porilukom čija hrskava korica od tijesta i kremasto slano punjenje čine savršenu simbiozu.

 

slana pita s piletinom i povrćem Možda vas zanima... Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak Recepti

 

Sotirani poriluk poprima blag okus, koji dodatno obogaćuju vino, sir, začini… Posluži uz raskošnu zelenu salatu i uživaj. Navedene količine dovoljne su za 4-6 osoba, a ukupno vrijeme pripreme je 50 minuta. Jedna porcija ima 387 kalorija.

 | Author: Instagram @assaggetti.food Galette s porilukom jelo je od samo nekoliko, svima dostupnih sastojaka foto: Instagram @assaggetti.food

Galette s porilukom, maslacem i gruyereom

Sastojci – za tijesto:

  • 1 i ¼ šalice mješavine glatkog i oštrog brašna (omjer 50:50)
  • 1 žličica soli
  • ½ šalice maslaca
  • 1/8 šalice ledeno hladne vode

 | Author: Instagram @assaggetti.food Poriluk u ovom jelu dobiva blag, profinjen okus foto: Instagram @assaggetti.food

Sastojci – za nadjev:

  • 3 žlice maslaca
  • 4 veća poriluka, narezana
  • 2 žličice listića svježeg timijana
  • 1/3 šalice vode
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • 1/3 šalice suhog bijelog vina
  • 1/3 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica naribanog sira gruyerea

 

Galette s gljivama Možda vas zanima... Galette s gljivama - savršena za zimski brunch Recepti

 

Postupak:

  1. Umijesi tijesto i ostavi ga u hladnjaku oko pola sata prije nego ga razvaljaš i nadjeneš.
  2. Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. Rastopi maslac u tavu na srednjoj vatri. Dodaj poriluk, timijan i 1/3 šalice vode. Posoli i popapri. Sotiraj uz često miješanje sve dok poriluk ne omekša, odnosno 12 do 14 minuta.
  3. Dodaj vino i kuhaj dok se umak ne zgusne, 2-3 minute. Dodaj vrhnje i kuhaj još 1-2 minute. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Stavi sa strane i pusti da se lagano ohladi.
  4. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje. Stavi razvaljano tijesto, na njega nadjev te preklopi rubove. Pospi naribanim sirom i peci 30-35 minuta, odnosno dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

 | Author: Instagram @amelia.utah Galette s porilukom foto: Instagram @amelia.utah

 

Poriluk varivo Možda vas zanima... Varivo od poriluka: Idealno za hladne dane Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.