Recepti 12. kolovoza 2023.

Ludo dobro: Džem od borovnica i tamne čokolade

Džem od borovnica i tamne čokolade
Džem od borovnica i tamne čokolade foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljepota ovog džema od borovnica i čokolade leži u tome da u receptu nema dodanih šećera niti je potrebno koristiti konzervans

Ljepota ovog džema od borovnica i čokolade leži u tome da u receptu nema dodanih šećera niti je potrebno koristiti konzervans. Iako nemam ništa protiv umjerene količine šećera, a još manje protiv konzervansa, drago mi je da će ovaj recept moći isprobati i osobe koje paze na konzumaciju tih namirnica.

 

Domaći slanci po receptu Darka Kontina Možda vas zanima... Zaboravi na pekaru, napravi domaće slance Kolumne

 

Uživaj bez grižnje savjesti

Izračunao sam i nutritivnu vrijednost ovog džema i rezultat me odmah obradovao! Sa 100 g džema u organizam ćeš unijeti okvirno 160 kalorija; 19,5 grama čine ugljikohidrati, 2,5 g proteini, a 9 grama masti. Ne samo da se radi o ukusnom džemu od supernamirnice, bez dodanih šećera, već je u pitanju slatko jelo koje mogu jesti bez grižnje savjesti zbog malog broja kalorija.

Jedino što nisam uspio provjeriti je trajanje džema bez konzervansa. Prva je teglica nestala još kad je džem bio topao, a ostale su se pojele kroz dva tjedna.

Čuvao sam ga u hladnjaku i nije bilo naznaka da bi se uskoro mogao pokvariti. Uvjeren sam kako bi džem, ako sterilizirate staklenke i uskladištite ga na tamnom i hladnom mjestu, mogao dočekati zimu. 

Džem od borovnica i tamne čokolade | Author: Darko Kontin Džem od borovnica i tamne čokolade foto: Darko Kontin

Steriliziraj staklenke!

Treba biti oprezan i sterilizirati staklenke kako bi se osigurao dulji rok trajanja džema. Najprije provjeri jesu li sve staklenke i poklopci čisti, kao i radna površina i lonci koje koristiš. Sve operi deterdžentom i isperi vrućom vodom, a potom staklenke kuhaj 10-15 minuta u uzavreloj vodi i malo octa.

Druga je opcija da ih oprane i otvorene držiš pola sata u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva. Izvadit ih čistom rukavicom i pažljivo puni kako se rubovi ne bi zaprljali i ubrzo postali pljesnivi.

 

Možda vas zanima... Domaći kikiriki maslac od samo jednog sastojka - kikirikija! Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin Džem od borovnica i tamne čokolade foto: Darko Kontin

Džem od borovnica i tamne čokolade 

Sastojci:

  • 1 kg svježih, domaćih i slatkih borovnica
  • 150 g tamne čokolade sa 85% kakaa
  • sok i korica jedne limete

Postupak:

  1. Borovnice isperite hladnom vodom. Stavite ih u duboki lonac na srednje jaki plamen. Kad se lonac počne zagrijavati, zgnječite ih vilicom ili gnječilicom za krumpir.
  2. Naribajte koricu limete i iscijedite sok. Dodajte sok postepeno u lonac s borovnica, ovisno o slatkoći. Isprobajte kako ne bi bilo previše kiselo.
  3. Kuhajte džem uz postepeno miješanje sve dok se borovnice ne raspadnu u loncu. Nakon toga pustite da džem krčka dodatnih 10 minuta. Ovisno o dužini kuhanja, džem će biti gušći ili rjeđi. Ja volim kad je rjeđi, radi lakšeg mazanja, pa ga nisam htio duže kuhati.
  4. Kada ste gotovi s kuhanjem džema od borovnice, nakon 12-15 minuta dodajte u njega sitno nasjeckanu tamnu čokoladu i koricu limete. Pomiješajte i rasporedite u sterilizirane teglice za zimnicu.
  5. Pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom ga spremite u hladnjak.

Druge recepte blogera Darka Kontina potražite na njegovom blogu Darkova web kuharica te pratećim Facebook i Instagram profilima. A neke od njih pronađi i na sljedećim linkovima...

 

Možda vas zanima... Pohani kruh iz pećnice za slatka jutra Kolumne Fritule s bananama Možda vas zanima... Za 15 minuta napravi odlične fritule s bananama Recepti Možda vas zanima... Prigorski cukarinčići - poslastice iz bakine kuhinje Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.